Medena tržnica je ena prvih v nizu dejavnosti za oživitev Vojašniškega trga.

Danes se je na Vojašniškem trgu z otvoritvijo Medene tržnice začel medeni teden, ki bo potekal do nedelje. V času trajanja tržnice bodo izvedli številne lončarske in slikarske delavnice, predavanje čebelarskega strokovnjaka Karla Vogrničiča, lutkovno predstavo, ki ga bo izvedlo društvo Razvoj Maribor. Ljubiteljem medenih izdelkov bodo lahko degustirali med, medice, propolis, medenjake in drugih dobrot, omogočeni bodo tudi individualni posveti s čebelarji.

V Minoritski cerkvi pa bo ves čas trajanja tržnice odprta razstava več kot sto panjskih končnic v tematsko povezanih uokvirjenih triptihih, nameščenih na stojalih ljubiteljskih ustvarjalcev in akademikov v različnih tehnikah, od pirografije in polstenja do enkavstike, pa tudi v oljni, akrilni in mešani tehniki.

Letos občutno manj medu

Po besedah čebelarjev je letošnje leto, zaradi močnih pozeb in ogromno deževja, zelo slabo za čebele. ”Čebelarji smo prisiljeni hranit čebele. Smo v velikem minusu, medu ni nič,” pove predsednik Čebelarskega društva Maribor Maks Selinšek. Kljub temu so zelo zadovoljni z zanimanjem mladih za čebelarjenje.

”Uvedli smo medene zajtrke, hodimo obiskovat vrtce, organiziramo krožke, na vseh frontah delamo, da pridobimo mlade ljudi.”

Čebelarska društvo Maribor trenutno šteje 49 članov. V skupni številki panjev jih imajo že 500, pred leti je bila ta številka 250. ”Moram pozdraviti naše nadobudne čebelarje, da so pristopili temu, da zopet oživljamo mestno čebelarstvo v mestu tako kot je – urbano,” zadovoljno pove .

Korak k boljši pridelavi medu vidijo tudi v uvajanju urbanega čebelarjenja in zasajevanju medovitega rastlinstva v parkih. Spodbujajo občane k sajenju medovitih rož na balkonih in rastlinstva na vrtu. ”Neverjetna porast nakupa medovitih rastlin in rož je v trgovinah,” pove Selinšek.

Pohvalijo tudi gesto Mestne občine Maribor, da so s košnjo trave, počakali in s tem omogočili čebelam, da opravijo svojo delo.

Medena tržnica je ena prvih v nizu dejavnosti za oživitev Vojašniškega trga.

Po otvoritvi Mlečno – mesnega paviljona, sedaj še začetek Medene tržnice in pa ponovno odprtje gostilne Tri babe. Na Vojašniškem trgu bo tudi v naslednjih mesecih pestro.

Kot pove vodja tržnic Nataša Matijevič bodo tu, v sodelovanju z Lutkovnim gledališčem, Minoriti in Tremi babami, organizirali kulinarično prodajne aktivnosti, različne dogodke, koncerte in druženja. ”Dogajanje tu bo v kulturno-kulinaričnem pridihu,” še doda.