»Počitnice s prijatelji« na Zvezi prijateljev mladine se bodo naslednji teden prevesile v drugo polovico, priložnosti za potepanja in ustvarjanje pa bo tudi v mesecu avgustu še veliko.

Ustvarjalne delavnice na potekajo vsak dan, od ponedeljka do petka, med 8. in 16. uro, v Domu ustvarjalnosti mladih Maribor. Na voljo bodo likovne delavnice za vse starostne skupine otrok, vsak teden bodo po eno delavnico vodili tudi otroci. Ustvarjali bodo iz različnih materialov, izdelovali, lepili, sestavljali, risali, slikali, barvali, vmes pa tudi migali, se igrali, brali ali zgolj klepetali in se družili na tematskih delavnicah.

Katere tematske delavnice lahko otroci obiščejo?

FILMSKA GLEDALNICA
29. julij–2. avgust, 10.00–12.00

Kot Alica bomo padli v »čudežno deželo filma«. Kdo so ljudje, ki idejo na papirju prenesejo na filmsko platno, kako to naredijo, katere filmske žanre poznamo? Izvedeli bomo, kaj je neodvisni film in si nekatere ogledali. (Miha Šubic in Mitja Mlakar, Film Factory)

KAKO SE BERE MARIBOR
1. avgust, 10.00–12.00
Pobrskali bomo po knjigah, zgodbah in zapisih, ki orisujejo Maribor in njegove prebivalce, Dravo ter njene zelene poti nabrežij. Svojemu mestu bomo tudi sami lahko kaj ustvarili. (Maja Logar, Mariborska knjižnica)

Popoldanske delavnice: JOGA Z NEŽO 
29. julij–2. avgust, 15.00–16.00
Joga je posebna telesna vadba, ki nam pomaga, da smo bolj gibčni, pozorni do sebe, uravnoteženi in polni veselja do življenja. (Neža Lovše, vaditeljica joge)

Organizirajo tudi počitniške izlete

Klepet z živalcami: HRTJI SVET

29. julij, 9.00–12.00
Na potepu z najhitrejšimi psi na svetu bomo izvedeli, zakaj so ti kužki tako hitri in kakšno je njihovo življenje. (Hrtji svet Slovenije)

Športno dopoldne: LOKOSTRELSTVO
30. julij, 9.00–13.00
Lok in puščica? Hmmm, samo tarčo je še treba zadeti, pa čeprav ne vedno v sredino. (Lokostrelski klub Maribor)

Sredin izlet: IZLET V PODZEMLJE
31. julij, 8.00–17.00
V bližini pravljičnega mesteca na reki stoji mogočna graščina. Če bomo dovolj radovedni, pa najdemo tudi vhod v skrivnostno kraško jamo. Malica iz nahrbtnika! Plačilo 20,00 €. (Galerija Božidarja Jakca, Klub jamarjev Kostanjevica na Krki)

Druženje z NOVINARKO
1. avgust, 9.00–12.00
Kaj mora znati novinar, da nam vsak dan postreže s svežimi novicami, zanimivimi dogodki in razkritimi zgodbami. (Branka Bezjak, časnik Večer)

Doživetja na prostem: NAJBOLJ KUL IGRIŠČE
2. avgust, 11.00–14.30
Doživljajsko igrišče je res nekaj posebnega, saj ga gradijo prav tisti, ki jim je namenjeno – otroci. (Center za pomoč mladim Maribor)

PRIJAVE:
– na tematske izlete (ponedeljek, torek, četrtek in petek)
najkasneje delovni dan pred izletom do 15.00. Izleti so brezplačni, zbirno mesto je v pritličju DUM-a;
– na sredin izlet
najkasneje dan pred izletom do 10.00Plačilo se izvede na TRR račun ZPM Maribor SI56 0451 5000 0405 095, namen: datum izleta in ime otroka, referenca: SI00 507-2019. Zbirno mesto je v pritličju DUM-a.

– na tematske delavnice
najkasneje delovni dan pred pričetkom delavnice do 15.00. Delavnice so brezplačne.

Počitniško varstvo

Za posamezne termine počitniškega varstva so še prosta mesta, ki pa se hitro polnijo. Staršem svetujejo, da se čim prej prijavijo.

Varstvo je namenjeno otrokom od končanega 1. do 5. razreda, vključitev pa je možna za največ dva tedna, v primeru prostih mest tudi več. Prednost imajo otroci s stalnim prebivališčem v Mestni občini Maribor, če so mesta prosta, pa so dobrodošli tudi otroci iz drugih občin. Cena paketa (od ponedeljka do petka) je 25,00 eur, za otroke iz drugih občin pa 50,00 eur.

S prijatelji v Poreč ali Marburg

V Poreč je ta teden odpotovala že četrta skupina otrok. Sicer so prosta mesta za letovanja le še v peti (4.8. – 14.8.) in šesti (13.8. – 23. 8.) izmeni v Poreču. Prijave zbirajo tudi še za letovanje v Marburgu (2.–11. 8.).

Sredstva za zdravstveno letovanje so že porabljena, za otroke iz Mestne občine Maribor pa so na voljo še občinska sredstva, sicer pa na letovanje lahko starši otroke prijavijo kot samoplačniki. Za brezplačna letovanja otrok iz socialno ogroženih družin še zbirajo sredstva z lokalno akcijo Počitnice s prijatelji za vse otroke in s pomočjo nacionalne akcije Pomežik soncu.V Poreč je ta teden odpotovala že četrta skupina otrok.

DODATNE INFORMACIJE za letovanja:

Referat za letovanja 02 229 69 14, 040 433 766, referatzpm@zpm-mb.si.