Na dopisnem kongresu SAB, ki je potekal od 13. do 15. junija, je 91,5 odstotka članov, ki so se ga udeležili, podprlo predlog sveta stranke, da se SAB pripoji k stranki Gibanje Svoboda.

Navedli so, da je bil dopisni kongres stranke SAB sklepčen. Na njem je sodelovalo 589 članov stranke, od teh jih je 539 glasovalo za pripojitev h Gibanju Svoboda, 39 članov je bilo proti, 10 je bilo vzdržanih, ena glasovnica pa je bila neveljavna.

S to odločitvijo najvišjega organa stranke SAB bo stranka SAB prenehala obstajati, člani pa bodo svoje delo nadaljevali v pravni naslednici, to je Gibanje Svoboda,” je v današnjem sporočilu za javnost še zapisal generalni sekretar SAB Jernej Pavlič.

Pred tem je pripojitev h Gibanju Svoboda podprl tudi zbor članstva LMŠ. Formalno združitev vseh treh strank je pričakovati še do konca meseca, združitveni kongres pa pred jesenskimi lokalnimi volitvami.

Z odločitvijo obeh strank se mora zdaj najprej seznaniti še kongres Gibanja Svoboda, ta bo potekal prihodnji ponedeljek, so danes za STA potrdili v stranki.

Združevanje sprožili kmalu po volitvah

Vse tri stranke so sicer uradne postopke združevanja sprožile kmalu po aprilskih državnozborskih volitvah. Svet Gibanja Svoboda je v začetku maja sprejel sklep o povezovanju z LMŠ in SAB, izvršna odbora omenjenih strank pa sta sprejela sklep, s katerim sta svetu stranke predlagala, da podpre predlog Gibanja Svoboda za združevanje socialno-liberalnih strank in pooblasti predsednike strank za podpis ustreznih dokumentov za začetek postopka.

Predsednika obeh strank, Marjan Šarec in Alenka Bratušek, bosta zasedla tudi ministrska stolčka v 15. slovenski vladi pod vodstvom predsednika Gibanja Svoboda Roberta Goloba. Prvi je že prevzel vodenje ministrstva za obrambo, Bratuškova pa bo po sprejemu novega zakona o vladi prevzela vodenje ministrstva za infrastrukturo, do takrat pa je na tem ministrstvu državna sekretarka.