V širšem mestnem središču bi bilo najprej na voljo 120 koles, potem pa bi se območja izposoje širila po potrebi.

Mestna občina Maribor se podaja na podobno pot za ustvarjanje centra brez fosilnih goriv, ki so jo v Ljubljani zavzeli z znamko Bicikelj že dolga leta nazaj. Na MOM namreč nameravajo z vzpostavitvijo javno-zasebnega partnerstva urediti sistem izposoje oziroma souporabe koles na vsaj desetih lokacijah v širšem centru mesta, navajajo v odloku za javno-zasebno partnerstvo za izvedbo projekta. V prvi fazi bi na izposojo ponudili 120 koles, v naslednjih letih pa bi svojo dejavnost razširili tudi izven mestnega središča.

Namen projekta, ki ga bo sprejem odloka omogočil, je spodbujati trajnostno mobilnost ter uporabo koles tudi s pomočjo sistema za izposojo. S tem ukrepom želijo na občini povečati kakovost bivanja, predvsem z zmanjšanjem izpustov motornega prometa, izboljšanjem zdravja in bolj privlačnimi ulicami.

FOTO: Bicikelj v Ljubljani, Facebook

Pelko Arsenoviča na projekt izposoje koles opozoril v marcu

Sicer je 19. marca že Saša Pelko na družbenem omrežju Facebook izrazil upanje, da se bo tudi v Mariboru uresničil projekt, ki so ga že leta 2017 načrtovali za Maribor. Pa vendar se je tedaj priprava obsežne dokumentacije vlekla celo leto.

“Ko sem tako pripravljeno dokumentacijo predal županu, da jo predlaga mestnemu svetu v sprejem, pa je sledil šok. Svetniki stranke SMC so brez pravega razloga blokirali obravnavo tega gradiva. Če bi takrat to gradivo sprejeli, bi verjetno danes že gradili nekatere postaje za kolesa, poleti pa bi sistem že lahko uporabljali,” pravi Pelko.

Ker se pol leta kasneje gradivo tedaj še vedno ni znašlo na seji mestnega sveta, je Pelko na slednje opozoril župana  Arsenoviča, ki je bil pripravljen prisluhniti. “Resnično upam, da bo župan Arsenovič to gradivo uvrstil na naslednjo, aprilsko sejo mestnega sveta, kar bi pomenilo, da bi lahko takoj stekle nadaljnje aktivnosti in bi morda že v jeseni lahko pričeli z izgradnjo prvih postajališč za kolesa, prihodnjo pomlad pa bi lahko ta sistem že uporabljali.”