Ob zaključku prireditve organizatorji napovedujejo še govore in kratek kulturni program.

V Mariboru se bo danes popoldne odvila prva Parada ponosa. »Menimo, da je Maribor pripravljen, da doživi svojo prvo parado. Da smo dovolj odprto mesto,« je za STA povedala Marja Guček iz Mladinskega kulturnega centra (MKC) Maribor.

V sodelovanju z romunsko organizacijo

Parado, ki bo potekala pod geslom Ljubezen ne izbira, zakaj bi ti?, prireja MKC Maribor v sodelovanju z romunsko organizacijo Go Free v okviru mednarodnega projekta Združeni s ponosom / United with pride. V okviru slednjega se bosta zvrstili tudi dve mladinski izmenjavi, ena v Romuniji in druga v Sloveniji. »Pred dnevi je bila zelo uspešna Parada ponosa v Ljubljani, kjer jo izvajajo že mnogo let, in prav je, da tudi Maribor pokaže, da je dovolj strpno in sprejemajoče mesto,« je še povedala Gučkova.

Pričakovano število udeležencev še težko ocenijo

V povorki v Ljubljani 22. junija se je po navedbah tamkajšnjih organizatorjev zbralo okoli 2500 ljudi, organizatorji mariborske pa pričakovano število udeležencev še težko ocenijo, saj takšen dogodek prirejajo prvič. »Kdorkoli bo prišel, ga bomo zelo veseli,« je dejala. Vabljeni niso le predstavniki LGBTIQ+ skupnosti, ampak vsi, ki se izrekajo za spoštovanje človekovih pravic, enakih možnosti in svobode izbire. »Vsakdo, ki se priključi paradi, s tem podpre boj za enakopravnost in vključujočo družbo,« je dodala.

Nagovarjajo predvsem mlajšo populacijo

MKC Maribor od leta 2014 izvaja program Maribor skozi rožnata očala, ki z informacijami, druženjem, nasveti in različnimi aktivnostmi pomaga vsem z vprašanji pri odkrivanju in sprejemanju svoje spolne identitete ali spolne usmerjenosti. »Nagovarjamo predvsem mlajšo populacijo in prav pobuda mladih je bila, da tudi v Mariboru priredimo Parado ponosa,« je pojasnila Gučkova. Zbiranje udeležencev se bo danes začelo ob 13. uri na Glavnem trgu, uradno pa se bo Parada ponosa odpravila na pot po mariborskih ulicah ob 14. uri. Na zaključku bodo govori in kratek kulturni program.

Opozorilo na diskriminacijo istospolno usmerjenih

Prva parada ponosa je v Sloveniji potekala leta 2001. Kot prvo parado ponosa v svetu pa štejejo protest leta 1969, ko se je ameriška skupina gejev in lezbijk uprla racijam in nasilju policistov v lokalu Stonewall v New Yorku. Od takrat parade ponosa prirejajo po vsem svetu kot spomin na ta dogodek, kot opozorilo na diskriminacijo istospolno usmerjenih ter za promocijo strpnosti.