Športno podjetje Nike je beležilo velik porast spletne prodaje med in po epidemiji koronavirusa. Izvršni direktor Nike John Donahoe je za BBC dejal, da bi lahko bil prehod na spletno prodajo stalen trend.

Izdelke Nike umikajo iz trgovin.

Ameriško podjetje je v četrtletju od junija do avgusta 2020 zabeležilo skokovit porast digitalne prodaje za kar 82 odstotkov, kar je nadomestilo padec prihodkov v športnih trgovinah. Nato je septembra zabeležilo prihodke v višini 10,6 milijarde dolarjev, kar je poročal tudi BBC News.

“Vemo, da je digitalno novo normalno. Današnji potrošnik je digitalno naravnan in se preprosto ne bo vrnil nazaj,” je dejal izvršni direktor Nike John Donahoe. Športni gigant uporablja svoje spletno mesto in nakupovalne aplikacije za izdajo omejene serije obutve. V zadnjih nekaj letih pa se je preoblikoval tako, da bo prodajal neposredno strankam, s čimer je zmanjšal prisotnost svojih trgovin in maloprodajnih partnerjev, kar bomo počasi občutili tudi v Sloveniji.

Sredi leta 2020 se je velikan športnih oblačil hitro odzval na povečan premik potrošnikov k digitalni angažiranosti in začel preoblikovati svojo dobavno verigo, da bi bolj neposredno služil potrošnikom. V zadnjih treh leti so tako počasi, a enakomerno odstranjevali svoje izdelke iz športnih trgovin. Posledično jih je vedno težje kupiti, predvsem pa najti v fizičnih trgovinah.

Od septembra 2023 ima Nike tržno kapitalizacijo 149,43 milijarde USD. S tem je Nike po podatkih strani Companies Market Cap 73. najvrednejše podjetje na svetu po tržni kapitalizaciji, več lahko najdete tukaj.

Nike si želi, da bi stranke njihove izdelke kupovale le v trgovinah Nike in na njihovi spletni strani ter v aplikacijah. Tako je podjetje v zadnjih letih zmanjšalo število tradicionalnih trgovcev na drobno, ki jim prodaja svoje blago, hkrati pa se preusmerilo na neposredno rast prek lastnih kanalov, zlasti na spletu. To je prizadelo velike in male trgovce na drobno. Poleg tega, da se je v celoti umaknil iz nekaterih trgovin, je Nike leta 2019 prekinil tudi partnerstvo pri prodaji na Amazonu, je poročal tudi CNN Business. Nike ni razkril, s katerimi trgovci na drobno je prekinil sodelovanje, ampak to najverjetneje lahko po naših neuradnih informacijah v prihodnje pričakujemo tudi v trgovinah, kot so Hervis, InterSport, SportsDirect ipd.