Govorili smo z Aleksandro Rober iz salona za nego psov. Povedala nam je kako pomembna je nega psa in kaj vse zajema.

Redna nega hišnih ljubljenčkov je zelo pomembna, zato smo poklepetali z Aleksandro Rober iz salona za nego psov Natura. Ta nam je povedala kaj prava nega zajema in katere so najpogostejše težave pri negi psa.

Kako po vašem mnenju Mariborčani skrbijo za svoje kosmatince?

Menim, da Mariborčani lepo skrbijo za svoje hišne ljubljenčke. Se pa seveda občasno zgodi, da v salon pridejo tudi močno zavozlani ali zanemarjeni psi. V takšnem primeru lastniku obrazložim situacijo in jih z veseljem poučim, kako je treba psa negovati doma. V večini primerov lastniki sodelujejo in svoje ljubljenčke primerno negujejo.

Kako pomembna je sicer nega psa?

Redna nega  psa v salonu je priporočljiva in pogosto nujno potrebna, saj neprimerna in napačna nega lahko škoduje zdravju hišnega ljubljenčka.

Redna nega je pomembna in nepogrešljiva, ker odpravlja umazano in smrdečo dlako, prepreči deformacijo tačk zaradi predolgih krempljev in zmanjšuje verjetnost vnetja ušes zaradi zaraščenosti ušesnega kanala. Poleg tega odpravlja razpokane blazinice – predvsem v zimskem in poletnem času, odpravlja neugodno in nevarno drsenje tačk po gladkih površinah (britje dlačic med blazinicami) ter odpravlja in preprečuje vozlanje dlake. Pri psih z gubami preprečuje vnetja kože in zadrževanje bakterij v gubah, prav tako se izvaja kontrola stanja paraanalnih žlez.

Kaj vse zajema?

Nega v salonu zajema: kontrolo in vzpostavljanje zaupanja, krtačenje, razčesavanje zavozlane dlake. Kopanje, kontrola paraanalnih žlež (po potrebi jih strokovno izpraznimo), intimna nega, profesionalno sušenje. Glede na pasmo psa: trimanje, striženje, redčenje ali britje, nega oči in glave, nega zob, čiščenje ušes, nega krempljev, tačk in blazinic, nega smrčka.

Katere so težave na katere naletite pri negi?

Težave pri negi so zelo redke, v kolikor so psi nemirni obstajajo nežni prijemi s katerimi jih umirimo in zagotovimo ustrezno nego. Absolutno kužki ne marajo »hektike« in grobosti. Delo pasjega frizerja je potrebno opravljati z občutkom in s spoštovanjem do naših štirinožnih prijateljev.

Kakšne imate sicer izkušnje s psmi pri delu? 

Naj omenim, da se z nego psov ukvarjam že vrsto let. V salon prihajajo različni karakterji psov. K sreči imam izkušnje večino pozitivne, se pa zgodi, da kdaj v salon pride tudi kakšen agresiven pes. Ta agresija je pogosto odraz strahu, ki ga kuža takrat doživlja. Z njimi je potrebno predvsem nežno in potrpežljivo, pa se vse da.

Kaj je vam pomembno pri delu?

Meni osebno je pomembno da delo opravljam strokovno in seveda s srcem in veseljem. Vse ostalo se uredi samo.

Kakšen nasvet lastnikom? 

Moj nasvet pri negi doma je nežnost, vztrajnost in povezanost lastnika s psom.

“Dokler ne občutiš, kako je imeti rad živali, ostane del tvoje duše neprebujen.” (Anatole France)