V veliko pomoč pri pripravi, razstavljanju in podobnem, predvsem pri manjših obrtnikih in podjetnikih je Območna obrtno-podjetniška zbornici Maribor.

Foto: arhiv Območne obrtno-podjetniške zbornice Maribor

Celjsko sejmišče je v devetem mesecu v letu že tradicionalno stičišče najrazličnejših prodajalcev, od tistih majhnih do velikih. Danes se namreč odpira sejem MOS, ki pod eno blagovno znamko vključuje pet vsebinskih področij, in sicer MOS Dom – gradnja in obnova doma, MOS Turizem – kamping in karavaning, destinacije in prehrana, MOS Tehnika – oprema in orodja za podjetja in domače mojstre, MOS B2B – poslovne storitve in poslovne priložnosti v tujini, MOS Plus – izdelki široke potrošnje.

Intenzivne priprave na sejem

Že nekaj let so stalni udeleženci tudi obrtniki in podjetniki iz širšega mariborskega območja, priprave nanj pa potekajo tudi Območna obrtno-podjetniški zbornici Maribor. Tamkajšnja direktorica Leonida Polajnar je povedala, da so te zelo intenzivne, saj gre za enega osrednjih dogodkov sejemskega dogajanja v tem delu Slovenije na področju mikro, malega in srednjega gospodarstva.

Leonida Polajnar: »Mariborska zbornica je v vse dogodke močno vpeta.«

»Letošnji MOS je nekoliko poseben, saj obrtno- zbornični sistem praznuje 50 obletnico in v ta namen bo organiziranih veliko aktivnosti vključno z okroglo mizo v petek. Mariborska zbornica je v vse dogodke močno vpeta, saj sodelujemo tako na področju promocije razstavljanja na samem sejmu, ponudimo pomoč pri urejanju možnosti razstavljanja po ugodnejših cenah za naše člane ter pomoči pri k skupnem razstavljanju, saj si majhen obrtnik oziroma podjetnik težko privošči sam svoj razstavni prostor v sklopu skupinske razstave, z orodnimi strokami pa je toliko lažje. Veliko smo naredili na promociji brezplačne vstopnice za 1. dan sejma, naši člani zelo radi to izkoristijo in si ogledajo tudi samo otvoritev,« je poudarila Polajnarjeva.

Leonida Polajnar

Večina za poslovno srečanje

Podjetja in obrtniki iz Podravske regije so se večinoma prijavili na poslovno srečanje, ki bo v četrtek. »Poslovno srečanje, ki ga imenujejo Uspešno v Sloveniji, se bo tega dne pričelo ob 10. uri v Modri dvorani celjskega sejmišča. Nekaj pa se jih je tudi odločilo za razstavljanje na samem sejmu,« je dodala sogovornica in nadaljevala, da so podjetjem pomagali pri vseh potrebnih informacijah, prijavi, subvenciji, promociji ter še na področjih, ki so zakonsko potrebna, da se lahko podjetje predstavi.

Leonida Polajnar podjetjem pomagali pri vseh potrebnih informacijah, prijavi, subvenciji, promociji ter še na področjih, ki so zakonsko potrebna, da se lahko podjetje predstavi.

Kot največja območna zbornica veliko pripomogli tako vsebinsko kot povezovalno

O prejšnjih letih, odzivih, izkušnjah, rezultatih in podobnem, Polajnerjeva pravi, da je vsa leta nazaj bil to sejem, ki so ga vedno podprli, saj se je v dneh sejma vedno dogajalo veliko zanimivega in koristnega. »To je bil sejem, na katerem so lahko podjetja veliko izvedela, si pridobila kakšen posel ali pa preprosto spoznala novosti in veliko možnosti za poslovanje ( novi kupci, ideje za izdelka, možne vzpodbude za razvoj…),« je dejala.

Leonida Polajnar: »Izkušnje so bile vedno pozitivne in predvsem jim je v ponos, da so kot največja območna zbornica veliko pripomogli tako vsebinsko kot pri povezovanju.«

Po njenih besedah so bile izkušnje vedno pozitivne in predvsem jim je v ponos, da so kot največja območna zbornica veliko pripomogli tako vsebinsko kot pri povezovanju. »V preteklosti smo organizirali tudi kar nekaj odmevnih novinarskih konferenc in vzpodbudili razne inštitucije, da so spoznale po,en malega gospodarstva in skrb za bodoči kader, kjer se trenutno beleži največji deficit pri nekaterih branžah ( kovinarstvo, gradbeništvo, lesarstvo, gostinstvo…),« je sklenila Polajnarjeva.

Podravska podjetja, ki razstavljajo na sejmu MOS:

Heinz Buhnen d.o.o., Marjetka Novak s.p., Damjan Medved s.p., CNC Stroji d.o.o., Žiher d.o.o., Expo Biro d.o.o., Halder d.o.o., Prangl d.o.o., Kmetijstvo in oljarstvo Kolarič, Miran Kolarič s.p., EMB Electronic d.o.o., Lakis, gradbeništvo inženiring in druge storitve, Denis Toplak, s.p., Atom d.o.o., Josef Steiner d.o.o., Mastnak ograjni sistemi d.o.o., Oral, Peter Vrbnjak s.p., Mebi, d.o.o., Adverta d.o.o., Akva2012 d.o.o., Comtron d.o.o., Dobra cena d.o.o., Elkosun d.o.o., Eme T&T d.o.o., Enertec d.o.o., Inovatio, prodaja elektronskih in telekomunikacijskih naprav d.o.o., Lesarska šola Maribor, M-Kaiser  d.o.o., Nobis pohištvo d.o.o., Ortopedica d.o.o., Ortoroma, Tatjana Mali s.p., Tlakovci Podlesnik d.o.o., Viessmann d.o.o., Weiler Abrasives, umetni brusi in nekovine, Ekart marketing, Andrej Ekart s.p., Demles Dean Mikolič s.p., Ekosen  d.o.o., Hermes and Andreja Gačnik s.p., Ema d.o.o., Družinsko podjetje Kosič d.o.o., Roman Dečman s.p. MP, Satler okna in vrata d.o.o., Vzmetarna Štupica, Damian Štupica , s.p., Geron Xyz, Apolonija Rajh s.p., Iblo d.o.o., Savne Cafuta Ptuj d.o.o., DBK, d.o.o., 3MA LES, Matej Hribernik s.p., Leetlab, d.o.o., Diafit d.o.o., Soven  d.o.o., Ellmax d.o.o., Hosekra d.o.o., Mega tekstil, proizvodnja, posredništvo, trgovina in storitve, d.o.o., Rajh Plus d.o.o., Rastlinjaki Gajšek, Extruzion, Tomaž Polanec s.p., gradnja montažnih hiš d.o.o., Jeruzalem SAT Oljarna in mešalnica središče d.o.o., Alu ograje Elšnik Lilijana s.p., GT MOBIL d.o.o. servis plovil in avtodomov, Naravoslovno – izobraževalno društvo Sapientia na ekološki kmetiji Forštnerič, SMS STRAŠNIK,  Strašnik Marko s.p., Lesna galanterija, Gajšt Daniel s.p., Mizarstvo in montaža lesenih izdelkov, Mihec Žišt, s.p. in Šternmatik – Oskar Štern s.p.