Mariborski policisti so z radiem Center ustvarili kampanjo za varno vožnjo v času veselega decembra.

Mariborski policisti in pevec ter radijski voditelj Tim Kores – Kori z ekipo Hitradia Center so v času, ko je alkohol na slovenskih cestah še posebej prisoten, ustvarili skupno kampanjo, s katero želijo na zabaven in šaljiv način nagovoriti udeležence v prometu. V kampanji, v okviru katere posebej naslavljajo tudi mlade, uporabnike družbenega omrežja Tik Tok, sodeluje še Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mestne občine Maribor.

Alkohol je največji povzročitelj prometnih nesreč pri nas

Alkohol je še vedno ključni sekundarni vzrok prometnih nesreč na našem območju, še posebej pri prometnih nesrečah z najhujšimi posledicami. Pri prometnih nesrečah s smrtnim izidom je delež alkoholiziranih povzročiteljev med januarjem in oktobrom letos znašal 20 odstotkov, delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč s hudimi telesnimi poškodbami pa je znašal 17,4 odstotkov. Problematika psihofizičnega stanja voznikov v cestnem prometu najbolj izstopa ob koncu tedna, predvsem ob petkih in sobotah, posebej izstopajoče pa je obdobje veselega decembra, ko je večje število praznovanj, na katerih se pogosto uživajo alkoholne pijače.

Na policiji opozarjajo, da so pred nami praznični dnevi in praznovanja, na katerih običajno ne manjka alkohola. V zimskih mesecih se sicer prometna varnost običajno poslabša, slabše so tudi razmere na cestah, vozniki pa se srečujejo z meglo, dežjem, snegom in poledico, krajši je tudi svetli del dneva. Slabša vidljivost, zasnežene ceste in drugi neugodni dejavniki lahko še dodatno prispevajo k nastanku prometnih nesreč. Pomembno je, da so vozniki zato med vožnjo, kadar vladajo zimske vremenske razmere zbrani in da vnaprej predvidijo dejavnike, ki povečujejo tveganje ter da se nanje pravočasno in pravilno odzovejo.

Poostren nadzor na cestah

V decembru so mariborski policisti sicer že izvedeli več poostrenih nadzorov psihofizičnega stanja voznikov. Nazadnje so na našem območju z indikatorji alkohola pretekli vikend preizkusili 218 voznikov, pri čemer je bilo ugotovljenih 8 kršitev vožnje pod vplivom alkohola. Ker problematika vožnje pod vplivom alkohola še vedno izstopa, so s policije sporočili, da bodo s ciljem doseganja ugodnejših prometno varnostnih razmer tovrstni problematiki pozornost pri nadzoru cestnega prometa namenili tudi v prihodnje.

“Ker so pred nami praznični dnevi in praznovanja, na katerih običajno ne manjka alkohola, želimo vse voznike opozoriti, naj ne vozijo pod vplivom alkohola in se tudi sicer v prometu vedejo odgovorno do sebe in drugih. Kot pravimo v naši kampanji – če vozimo odgovorno, ne potrebujemo nobenih izgovorov,” je dejal Boris Veberič z oddelka za cestni promet sektorja uniformirane policije Policijske uprave Maribor.

Tim Kores z radia Center pa je dodal: “Vem, da je december čas druženj in zabav, ko si radi privoščimo kakega kuhančka ali kozarec vina. Čeprav se nam takrat mogoče zdi, da se super počutimo in čutimo neverjeten pogum za vožnjo, nikar ne sedajmo za volan, če smo pili. Obnašajmo se odgovorno, saj lahko naše nespametno ravnanje uniči življenja. Hitradio Center je zato v sodelovanju s Policijo posnel serijo zabavnih video vsebin o izgovorih, ki običajno spremljajo kršitve. Z njimi želimo doseči tudi mlade na družbenih omrežjih. Vsi smo kdaj kralji in kraljice izgovorov, a ko gremo na cesto, jih pustimo doma. Za življenja gre.”