V soboto, 27. junija bo obeležen dan policije, danes pa bo na Policijski akademiji v Tacnu potekala osrednja slovesnost. Dan policije obeležujemo 27. junija v spomin na dogajanje tega dne iz leta 1991, ko so se pripadniki slovenske policije v osamosvojitveni vojni spopadli z JLA na mejnem prehodu Holmec.

Foto: Policija

Na slovesnosti bosta prisotna tudi notranji minister Aleš Hojs in generalni direktor policije Anton Travner. Iz Generalne policijske uprave (GPU) so sporočili, da bosta najzaslužnejšim policistom podelila najvišja priznanja. 29 policistom in 22 občanom, ki so pomagali pri reševanju življenj ljudi pa bosta podelila medalje za požrtvovalnost in hrabrost.

Spomin na žrtve

27. junija obeležujemo enega bolj intezivnih in znamenitih spopadov osamosvojitvene vojne. V spopadu z JLA na mejnem prehodu Holmec sta padla policista Željko Ernoić in Bojan Štumberger. Skupno je v vojn padlo 6 policistov, 14 pa jih je bilo hudo ranjenih.

Poslanstvo policije

Z GPU sporočajo, da se poslanstvo policije doslej še ni spremenilo in še vedno je glavna skrb varnost ljudi. Samo policijsko delo je že samo po sebi zahtevno in odgovorno, posamezni dogodki, s katerimi se policisti vsakodnevno srečujejo na svojem delu pa zahtevajo ogromno poguma in predanosti. »Takšna dejanja ne smejo ostati prezrta, zato v policiji take primere dvakrat letno posebej izpostavimo in se pogumnim posameznikom zahvalimo« so še pojasnili iz GPU.

STA