Pred prihajajočo zimsko sezono smo preverili, kakšna ponudba bo obiskovalcem »našega hriba« na voljo v tamkajšnjih kočah.

Letošnja poletna planinska sezona je bila ena boljših v zadnjem desetletju, splošno povečevanje števila tujih obiskovalcev v Sloveniji pa se po podatkih Planinske zveze Slovenije odraža tudi v planinskih kočah.

Oktobra so planinske koče v visokogorju sicer zaprle svoja vrata, nižje ležeče pa prešle na jesensko-zimski delovni čas, čemur je treba po besedah poznavalcev razmer prilagoditi tudi jesenski obisk gora in večjo pozornost nameniti načrtovanju ture. V uredništvu  Maribor24.si smo prav zato preverili razpoložljivost koč na Mariborskem Pohorju pozimi in med drugim tudi, kakšna bo njihova ponudba za obiskovalce.

Ruška koča: Strast po kvalitetni in topli ponudbi

Planinsko kočo kot družinsko podjetje s planinsko strastjo pa Ruško kočo, planinsko kočo na Pohorju, imenujejo Klančnikovi, ki so jo prevzeli leta 1986. Na spletni strani imajo zapisano, da je njihovo odločitev vodila strast po kvalitetni in topli ponudbi domačih, planinsko orientiranih, gostinskih storitev.

Sicer pa Miha Klančnik še pove, da so manjši gostinci na Pohorju združeni v Turističnem društvu gostincev Pohorja, ki mu predseduje. »V društvu imamo tudi sekcijo gostincev, v kateri se srečujemo manjši ponudniki turističnih objektov na Pohorju. Sodelujemo med seboj, si izmenjujemo predvsem izkušnje in informacije o zasedenosti naših objektov. V poletni sezoni se udeležujemo raznih prireditev in skupaj organiziramo tudi Festival borovnic. Z upravljalcem smučišč Marpromom imamo korektne odnose, saj nam je doslej priznaval tudi popuste za  goste, ki so nastanjeni v naših objektih pri nakupu večdnevnih vozovnic,« je pojasnil Klančnik in še: »Z občinama Ruše in Maribor manjši gostinci nimamo posebnih stikov, kar se tiče zimske sezone, smo pa letošnjo poletno sezono uspeli združiti občine Maribor, Hoče Slivnica, Ruše ter Slovenska Bistrica, ki so sofinancirali turistični zemljevid Pohorja ter dnevnik Kulinarične transverzale.«

»Z občinama Ruše in Maribor manjši gostinci nimamo posebnih stikov, kar se tiče zimske sezone, smo pa letošnjo poletno sezono uspeli združiti občine Maribor, Hoče Slivnica, Ruše ter Slovenska Bistrica, ki so sofinancirali turistični zemljevid Pohorja ter dnevnik Kulinarične transverzale.«

Po njegovi oceni bi bilo dobro, da bi podobno sodelovanje vzpostavili tudi na temo zimske sezone na Pohorju. »Vendarle poletno sezono ocenjujemo kot uspešno, saj smo zabeležili povečan obisk enodnevnih obiskovalcev, povečal pa se je tudi obisk gostov, ki so prenočevali na Pohorju. Nočitve so bile predvsem za eno noč, želeli pa bi seveda več gostov, ki bi se odločali za večdnevno bivanje na Pohorju,« je razložil Klančnik in glede pobude za Pohorje, ki ga vodi MRA, izrazil pričakovanje, da zadeva ne bo ostala samo na papirju in idejah. »Pričakujemo predvsem ureditev turistične infrastrukture na Pohorju (predvsem cest) ter boljšo promocijo destinacije,« je sklenil Klančnik.

Foto: PZS

Jelka: Gostišče v planinskem stilu

Marta Špešič iz gostišča Jelka, ki leži na južni strani Pohorja, je pojasnila, da je dostop možen po cesti Hoče – Areh. »Jelka je grajena v planinskem stilu, ima 7 sob z 18 posteljami. Lahko se pohvalimo z domačnostjo in toplino,« je dodala. Odpiralni čas je od 10. do 21. ure, zaprto imajo ob torkih, a to ne velja za penzionske goste. »Nudimo penzione, polpenzione, prenočišča z zajtrkom, kosila, gostom je na voljo domača hrana. Na zimo smo dobro pripravljeni, imamo še proste kapacitete,« je razložila Špešičeva.

Vir: arhiv gostišča

Koča Šumik: Ohranitev kulturne dediščine lokalnega in širšega pomena

Veronika iz koče Šumik je povedala, da se zavedajo, kako zelo pomembno je ohranjati kulturno dediščino lokalnega in širšega pomena. »Vso to naše zavedanje in dejavnost, s katero smo se ukvarjali že prej, sta nas spodbudili, da smo z letom 2016 postali lastniki posesti v osrčju Šumika,« je dodala.

Kočo pa so odprli septembra lani in se s koncem letošnje poletne sezone odločili, da bodo sprejemali le zaključene skupine po predhodni rezervaciji.

Kočo so odprli septembra lani, s koncem letošnje poletne sezone pa so se odločili, da bodo sprejemali le zaključene skupine po predhodni rezervaciji

»Zanje pripravljamo naša domača kosila oziroma večerje in narezke. Ob hrani pa ponudimo še naše domače sokove ter vina in pivo lokalnih ponudnikov. Skupine lahko pri nas najamejo tudi sejno dvorano in prenočijo v šestih unikatnih sobicah,« je pojasnila sogovornica, ki o povprečnem obisku v zimskem času zaenkrat težko govori, še posebej, ker obratujejo le eno leto.

Koča Cojzarica: V zimskem času le peš ali s smučmi

Na Areškem delu Pohorja, na nadmorski višini 1165 metrov, se na sredi gozda nahaja Koča Cojzarica, pojasnjuje Mitja Škrobar. V zimskem času je dostopna le peš ali s smučmi, dodaja, medtem ko jih je v ostalih mesecih moč obiskati tudi z avtom ali avtobusom, ki vozi po urniku in je namenjen tudi za prevoz kolesarjev in koles. »Koča se ponaša z domačo hrano ter ima 8 sob, skupno 25 ležišč. Je družinsko vodena, kar ji daje še posebno domače vzdušje,« je poudaril Škrobar.

»Ker v zimski sezoni skoraj ne pričakujemo vikenda, ko ne bi imeli gostov, lahko skoraj zagotovimo, da bo koča odprta vsaj za vikende,« je dejal Škrobar.

V zimskem času je koča odprta za naprej najavljene skupine, bodisi tiste, ki želijo prespati ali pa zgolj kaj pojesti in popiti. »Seveda so v tem času dobrodošli tudi individualni obiskovalci. Ker v zimski sezoni skoraj ne pričakujemo vikenda, ko ne bi imeli gostov, lahko skoraj zagotovimo, da bo koča odprta vsaj za vikende,« je dejal Škrobar. Nadaljeval je, da ima malo drugačen in stalnejši urnik njihova enota, ki se nahaja ob smučišču Pisker. Tam imajo odprto od 9. do 16. ure vsak dan, celotno sezono oziroma od odprtja smučišča Pisker oziroma Cojzarica. Gre za dnevni lokal, brez možnosti prenočitve.

»Na koči pripravljamo dnevno svežo hrano, ki jo ponujamo našim penzionskim gostom. Zajtrk je bogat in samopostrežen. Ker pa ne želimo, da naši individualni obiskovalci ostanejo lačni, pri nas skoraj vedno dobijo vsaj kakšno enolončnico, kot so jota ali pasulj, golaž z njoki in domač jabolčni zavitek. V našem dnevnem baru na smučišču pa se lahko okrepčate s hamburgerji, hotdogi, krompirčkom in drugo hitreje pripravljeno hrano. Pa tudi ‘na žlico’ se kaj najde, vsak dan imamo namreč, poleg stalne ponudbe, v ponudbi vsaj eno enolončnico,« pravi Škrobar.

V zimskih mesecih pričakujejo višjo zasedenost med vikendi in zimskimi počitnicami. »Vmes bo obdobje, ko ne moremo zagotoviti stalnega obratovanja, zato naprošamo vse obiskovalce za razumevanje.  V vsakem primeru smo vsak dan na voljo na telefonu ali na naši Facebook strani, kjer lahko preverijo ali je koča odprta ali ne,« je zaključil Škrobar.

Koča Koča: Postojanka na vrhu Mariborskega Pohorja

Vlado Hoetzl iz Koče Koča, ki se nahaja tik ob zgornji postaji Pohorske vzpenjače, samo pet metrov desno in nekaj stopnic navzdol, vabi tudi na njihovo veliko teraso. »V bistvu je to stara koča nekdanjega SK Branika, ki jo je kasneje obvladoval ŠC Pohorje, sedaj pa se z našo ekipo že tretjo leto trudimo, da ji povrnemo staro slavo. Trenutno je koča zaprta, saj jo deloma prenavljamo, računamo pa da bo odprta še pred prvim smučarskim dnevom, ki je predviden za prvi december ter kasneje vse dni do konca zimske sezone,« pojasnjuje Hoetzl.

»Vso hrano pripravljamo sami, tudi prave primorske njoke z golažem ter odlični jabolčni ali pa borovničev štrudl,« je dejal Hoetzl in dodal, da leto »delijo« na zimsko in letno sezono; slednja traja od 1. maja do 1. novembra, zimska pa je odvisna od snežnih razmer.

Vir: Facebook

Sicer pa je ponudba hrane pri njih zelo raznolika, saj so gostom vsak dan na voljo štiri vrste jedi na žlico, različne mesne jedi in pa njihov hamburger XXL, ki so ga predvsem mladi, dodaja Hoetzl, vzeli za svojega in se ob njem tudi fotografirajo. »Vso hrano pripravljamo sami, tudi prave primorske njoke z golažem ter odlični jabolčni ali pa borovničev štrudl,« je dejal Hoetzl in dodal, da leto »delijo« na zimsko in letno sezono; slednja traja od 1. maja do 1. novembra, zimska pa je odvisna od snežnih razmer. »Upamo, da bo letošnja daljša kot lanska, vsaj več naravnega snega, saj se s tem  polni tudi naša Koča,« razmišlja Hoetzl in za konec razkrije željo: »Ena izmed naših neuslišanih želja je tudi, da bi imeli prenočišča, za kar pa žal ni možnosti.«

Koča Martinček: Idilična koča pod bejbiliftom

Na Pohorju je moč obiskati tudi Kočo Martinček, kjer sta zakonca Krnjić že 20 let lastnika idilične koče pod bejbiliftom, in vsako zimo, kot pravi Miroslav, razveseljujeta tako domače kot tuje goste na smučariji na Mariborskem Pohorju. »Najina ponudba temelji na preprostosti in lokalni kulinariki. Posebej ponosna pa sva na najin notranji prostor z velikim kaminom, ki daje prostoru posebno toplino in dekoracijo, ki je bila skrbno izbrana ter se vsako leto dopolnjuje. Imava namreč dogovor z gosti, da vsak, ki prinese novo skodelico za čaj ali kuhano vino, dobi v zameno ‘gratis’ borovničke. In tako se nama je nabralo več kot 100 skodelic iz celega sveta,« je pojasnil Krnjić.

»Imava namreč dogovor z gosti, da vsak, ki prinese novo skodelico za čaj ali kuhano vino, dobi v zameno ‘gratis’ borovničke. In tako se nama je nabralo več kot 100 skodelic iz celega sveta,« je pojasnil Krnjić.

V Koči Martinček vsako leto prirejata novoletne zabave za podjetja, ki jim ponujata hrano, pijačo, prevoz z gondolo in dirko z poki -pležuhi. »Sestavljen imava meni, ki zadovolji še posebej zahtevnega gosta. Začnemo z hladno predjedjo, ki je sestavljena iz Pohorske bunke, 3 različnimi vrstami sira, z zelišči, čilijem, kislimi gobicami, domačim ajdovim kruhom z orehi , belim hlebcem in koruznim kruhom,« je sklenil Krnjić.