Na Markovem trgu pred sedežem vlade je hrvaški evroposlanec Vilibor Simčič stresel kup lubenic in tako opozoril na položaj kmetov zaradi prekomernega uvoza kmetijskih pridelkov. Premier Plenković zahteval poostritev varnosti pred Banskimi Dvori.

Foto: FB VIlibor Sinčić

Hrvaški evroposlanec Vilibor Sinčić iz stranke Živi zid je danes pred vhodom v poslopje vlade v Zagrebu stresel kup lubenic in tako opozoril na slab položaj hrvaških kmetov zaradi poplave uvoženih pridelkov na hrvaškem trgu. Premier Andrej Plenković je zato že zahteval načrt za okrepitev varnosti pred Banskimi Dvori.

SInčić opozoril na neenakopraven položaj hrvaških kmetov v primerjavi z njihovimi kolegi v državah EU

Pred vhodom v Banske dvore redno straži policist, a je performans Sinčića in njegovih privržencev z lubenicami pred začetkom današnje vladne seje očitno presenetil ljudi, ki skrbijo za varnost vladnega poslopja. Sinčić je v nagovoru z megafonom s strehe kombija pojasnil, da želijo opozoriti na neenakopraven položaj hrvaških kmetov v primerjavi z njihovimi kolegi v državah EU.

Plenković se je v odzivu na to dejanje ob začetku vladne seje najprej zahvalil “novim evropskim strokovnjakom za kmetijstvo za dostavo lubenic“. Potem je od notranjega ministra Davorja Božinovića zahteval, da na notranjem ministrstvu pripravijo načrt varnosti območja pred vladnim poslopjem. Kot je poudaril, bi bilo lahko “v kombiju tudi kaj drugega poleg lubenic“.

Predsednik hrvaške vlade je izpostavil, da se bodo glede varnosti obnašali kot druge države, ker podobnih dogodkov po njegovih besedah drugje ni. Obenem je povedal, da s tem ne mislijo omejevati demokracije.

STA