Samo na enem klancu so izvlekli 12 tovornih vozil.

Razlog za današnje zastoje na avtocestah je vsaj 30 zdrsov tovornih vozil zaradi neustrezne opreme, ki so se zgodili med približno 4.30 in 6.00 uro, so sporočili iz Darsa. Zaradi teh zdrsov je obstal promet, kar je preprečilo pot tudi plužnim vozilom. Samo na vrhniškem klancu so izvlekli 12 tovornih vozil, na višnjegorskem pa sedem.

Kot so na Darsu pojasnili v sporočilu za javnost, je bilo izvleko na odseku primorske avtoceste tako mogoče opraviti le na način, da se je avtovlečna služba ob popolni zapori avtoceste pripeljala do kolone v nasprotni smeri.

Dars ostro obsoja neodgovorne voznike tovornih in tudi osebnih vozil, ki so se na pot odpravili brez ustrezne zimske opreme, ki je na naših cestah obvezna od 15. novembra, in to kljub večdnevnim napovedim sneženja. “Takšno početje je neodgovorno in nevarno, obenem pa v primeru zdrsa za nekaj časa popolnoma ohromi promet in plužnim skupinam onemogoča pluženje ter posipanje,” so pojasnili.

Kot so navedli, so njihovi delavci pričeli s preventivnim posipom avtocest že v nočnih urah, kmalu po tistem, ko se je začel sneg oprijemati vozišča, pa so začeli še s pluženjem. Snežiti je začelo najprej na Gorenjskem, fronta se je nato pomikala proti vzhodu in jugu.

Ob 4. uri zjutraj je Dars pričel izločati tovorna vozila na primorski avtocesti med Brezovico in Vrhniko, sledilo je izločanje na dolenjski in štajerski avtocesti. “Sneženje je bilo zelo intenzivno, ekipe Darsa so bile vseskozi na terenu, vendar so zdrsi tovornih vozil, okvare in 11 prometnih nesreč vplivali na zastoje in upočasnili pluženje ter posipanje,” so zapisali.

Največ težav na primorski avtocesti

Samo na območju vrhniškega klanca so, kot so zapisali, izvlekli 12 tovornih vozil, med njimi so bili trije slovenski prevozniki, devet pa tujih. Na višnjegorskem klancu pa je bilo med sedmimi izvlečenimi tovornimi vozili pet domačih ter dve tuji.

Po njihovih navedbah je bilo v zimsko akcijo vključenih 185 vzdrževalcev avtocest in hitrih cest ter 125 vozil družbe Dars. Porabili so 1229 ton soli, 119.186 litrov natrijevega klorida ter 4000 litrov kalcijevega klorida. Opravili so približno 60 obhodov plužnih skupin. Višina zapadlega snega je bila do 25 centimetrov.

Akcijo je na ravni celotnega avtocestnega omrežja usklajevala strateška skupina za večje izredne dogodke, v kateri so predstavniki družbe Dars ter policije.