Deklica se je rodila s težko srčno napako in Downovim sindromom. V Selnici ob Dravi se bo odvila dobrodelna gledališka plesna predstava. Izkupiček od prodaje vstopnic bo namenjen Kiari in njeni družini,

V Selnici ob Dravi v Hramu kulture Arnolda Tovornika se bo v soboto, 18. maja, odvila dobrodelna gledališka plesna predstava Project X za Kiaro. Gre za 6-letno deklico, ki sicer živi v Selnici ob Dravi. Rodila se je s težko srčno napako in Downovim sindromom. Žal ne govori in ne hodi. Za njo je veliko epileptičnih napadov ter aspiracijskih pljučnic. Deklica potrebuje 24-urno nego, številne terapije, medicinske pripomočke in poseben prehrambeni režim. Govorili smo z njeno mamico Katjo, ki je v bolniškem staležu saj jo ves dan in vso noč neguje.

Želijo si, da bi shodila in zadihala sama

»Diha preko kanila, ne more biti niti minuto sama, saj si lahko odstrani aspirator, kar je lahko smrtno nevarno, saj ne bi mogla dihati,« opisuje Katja. Zdravstvo jim krije terapije enkrat tedensko, potrebnih bi bilo bistveno več, saj je njihova ključna želja, da se Kiara postavi na noge in da nekoč shodi. »Dodatne terapije plačujemo sami, ena pride okoli 45 evrov. Poleg tega jo vozimo v Staro goro, kjer izvajajo terapije po sistemu Vojta, tam nam dodatno pomaga zavarovalnica. V Mariboru izvajajo terapije po sistemu Bobath. kmalu bomo preizkusili tudi novo terapijo, da vidimo kako bo vplivalo na njo,« opiše mama, ki si poleg tega, da bi nekoč shodila, srčno želi, da bi nekoč njena hčerka zadihala sama. Dodaten strošek jim predstavljajo tudi sanitarni pripomočki in ostali potrebni pripomočki.

»Nikoli ne bo normalni otrok, a se trudimo po najboljših močeh, da bo nekoč shodila, govorila, da bo malo pripravljena za življenje.«

Olajšanje njihovega življenja

Izkupiček od vstopnic za plesno predstavo bo namenjen Kiari in njeni družini, saj si želijo olajšati njihovo življenje ter finančno breme.

Gledališka predstava skozi zgodbo in gib nagovarja gledalce in opozarja na nespoštljiv odnos, ki ga ima človek do narava. V letu in pol so uprizorili 27 plesnih prvencev Življenje je vrednota. »Nastopamo v Sloveniji in v tujini in izkupiček od prodanih vstopnic namenjamo humanitarnemu namenu,« povedo v produkciji Katja Dance Company, ki uprizarja predstavo. Nova celovečerna plesna stvaritev sicer poteka pod častnim pokroviteljstvom nekdanje varuhinje človekovih pravic Republike Slovenije Vlaste Nussdorfer.

Za vstopnico je potrebno odšteti 11 evrov. »Vesela bom, če bo udeležba  čim višja, za njene dobre korake,« pove ob koncu Kiarina mama.