Slam je poetičen stil, ki se je razvil z namenom živega nastopanja pred publiko in v tekmovalni areni.

Tomaž Lovrenko, Slamuraji, foto: Slamuraji

Slam (tudi spoken word poetry, govorjena beseda, slam poezija ali performance poezija) je literarna zvrst, ki se glede na zvrsti poezije uvršča pod liruki. Čeprav tipična besedila večkrat združujejo lirske, epske in scenske elemente, se večinoma uporabljajo postopki prozodije in metrike.

Ta zvrst poezije se je v javnosti pojavila predvsem na odrih, kjer se slam izvaja. Po eni strani se je uveljavila oblika t. i. pesniškega dvoboja (poetry slam), ki označuje tekmovanje v recitiranju.

Glede na vsebino in motive se ta literatura kaže kot zelo raznolika. Tematski spekter zajema tako družbene konflikte in konflikte v odnosih kot tudi modne fenomene in fenomene duha časa, pop kulturo in politiko.

Tudi na Štajerskem lahko slam doživite v živo in sicer v okviru:

Ožuljeni jezik z delavnico poteka v organizaciji MKC Maribor – literarnega programa MKC Črka in Slam zverin, v sodelovanju z Bando ferdamano, Narodnim domom – Vetrinjskim dvorom ter klubom Wetrinsky, ter ob podpori Mestne občine Maribor, Javne agencije za knjigo in Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport – Urada RS za mladino.

Ožuljeni jezik se odvija vsak drugi torek v mesecu, vendar se sezona bliža koncu, zato vabijo ponovno v svoje vrste jeseni. Oblika večerov ostaja enaka: tekmovalni del večera bo sestavljen iz treh krogov. V prvih dveh podeljuje ocene tričlanska komisija, najboljšega ali najboljšo na večeru pa v tretjem krogu izbere publika z najbolj bučnim in glasnim aplavzom. Na oder je treba stopiti brez rekvizitov ali kostumov in brez glasbene podlage.

Pesniki se lahko za nastop prijavijo na ozuljenijezik@gmail.com, preko zasebnega sporočila na Facebook strani Slam zverine ali pol ure pred začetkom na prizorišču dogodka. Vstopnina za občinstvo je tri evre, za nastopajoče je vstop prost.

Klavdija Volf, Slam zverine in Aljaž Šešek – Šešo, Foto: Slamuraji

Bodite del slam odrskih bojev

Finalna tekma in kvalifikacije za državno prvenstvo 7.6. ob 21.00 na Ptuju

Sezona slam dogodkov, ki jih organizira Cid Ptuj v sodelovanju z zavodom Feniks-um in organizacijo SiSlam, se zaključuje. S peto in hkrati finalno tekmo za Ptujski pokal v slam poeziji bodo razglasili najboljšega slam pesnika sezone 2018/19, nabrušeni pesniški jeziki pa se bodo tokrat pomerili v še posebej napeti tekmi, saj zadnje tekmovanje sezone velja tudi kot kvalifikacije za državno prvenstvo.

Svojo avtorsko poezijo bodo pesniki doživeto predstavljali publiki, ki bo s svojimi ocenami posameznih nastopov glavni »rabelj«.

Prijave za nastopajoče pesnike sprejemajo na ptujski.slam@gmail.com. Dobrodošli vsi, ki si želite predstaviti svoje pesniške kreacije. Vsi pesniki naj imajo pripravljene 2 ali 3 pesmi. Vsi nastopi potekajo brez rekvizitov, dobrodošla je tudi popolna odrska improvizacija.Tudi zadnjo tekmovanje v sezoni bodo, kot je že navada, obogatili z glasbo in dobršno mero zabave. Tokratni glasbeni gostje so John F. Doe.