V Radencih so v petek okronali 23. vinsko kraljico Slovenije. To je postala Meta Frangež iz Gornje Radgone.

Foto: Facebook

Letošnja vinska kraljica je Meta Frangež, ki bo letos predstavljala vse tri slovenske vinorodne dežele – Primorsko, Posavje in Podravje, slovenska vina, vinogradništvo, turizem in kulturno dediščino na dogodkih doma in v tujini, so sporočili iz Pomurskega sejma, ki izbor organizira.

Frangeževo sta na petkovi prireditvi okronala ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec, ki je bila tudi slavnostna govornica, in predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec.

Kraljica iz družine, ki ima v lasti Hišo penin Frangež

Z nagovorom se je pred tem od prestola poslovila 22. vinska kraljica Katarina Pungračič iz Zavrča v Halozah, ki je bila od januarja do decembra lani po navedbah organizatorjev izbora aktivno udeležena na več kot 100 dogodkih, posvečenih širjenju vinske kulture in prepoznavnosti slovenskih vinarjev.

Nova vinska kraljica je 22-letna študentka 3. letnika smeri vinogradništvo, vinarstvo in sadjarstvo na fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede v Mariboru, prihaja pa iz družine, ki ima v lasti vinarstvo Hiša penin Frangež in jo odlikuje dolgoletna vinogradniška vinarska tradicija.

Znanja, pridobljena na fakulteti, je oplemenitila s tečajem za vinsko degustatorico in že večkrat sodelovala kot članica ocenjevalnih komisij na fakulteti in v krajevnih društvih. Dejavna pa je tudi pri predstavljanju vin v domačem vinarstvu, so še pojasnili v Pomurskem sejmu.