Med drugim naj bi v razlagi sodbe zapisali, da je mati “konfliktna oseba” ter da je zlorabila svoj status znane osebe in po nepotrebnem izpostavljala otroka. In kaj na odločitev sodišča porečejo pravniki?

Pred dnevi je srbski podjetnik Milan Popović  na zagrebškem sodišču dobil skrbništvo nad sedemletnim sinom Aleksandrom iz zveze z znano hrvaško pevko Severino Kojić. Sodišče je po poročanju STA v četrtek nepravnomočno odločilo, da bo otrok nadaljeval življenje z očetom. Po ločitvi so sledili številni pravosodni zapleti in nekaj časa je otrok živel po teden dni pri očetu in materi. V zadnjem letu je do četrtkove odločitve sodišča veljala sodba iz leta 2014, da bo otrok živel z materjo, oče pa je lahko videval otroka enkrat tedensko in vsak drugi konec tedna.

Zagrebška sodnica je določila, da bo otrok živel na očetovem naslovu ter da bo mati lahko videvala sina dvakrat tedensko v popoldanskih urah ter vsako drugo soboto in nedeljo. Plačevala bo tudi 1200 kun (162 evrov) mesečne preživnine za otroka.

V sodbi so prav tako določili, da bo Popović samostojno odločal o zdravju in izobraževanju otroka. Sprejeli so tudi začasni ukrep, ki ne prestavlja izvršbe sodbe zaradi pritožbe. Severinina odvetnica je že vložila pritožbo na zadnjo odločitev zagrebškega sodišča, poročajo hrvaški mediji.

 

View this post on Instagram

 

Znaš sine, to su samo neki papiri koje je netko ispisao i postoje neka slova koja je netko natipkao u riječi, koja ne vrijede za nas dvoje. Oduzeli su nas jedno od drugog fizički, ali to je sve što su mogli. Nakon 7 ipo godina sada su mi dali da te viđam 88 sati mjesečno. Hej, pa to je ipak 88 sati. Mogli su i manje, sve su mogli i sve su napravili da nas povrijede. Ali, znaš šta sve mi možemo, ti i ja s 88 sati? Možemo čuda. Dali su mi da dvaput mjesečno mogu prespavati s tobom i uspavati te…. Hej, koliko se mi možemo ispričati za te dvije večeri, oni ne mogu ni zamisliti. Sve druge večeri mama će te zamišljati. Jer ti se pretvaraš u svaku moju misao i svaka moja misao se pretvara u tebe. Mogu mi te neki strani ljudi zabraniti, ali mi ne mogu zabraniti da te volim, da mislim na tebe svaku sekundu. Ovo je, sine, samo ružan san i mama obećava da ćemo se brzo probuditi. Opet ćemo se mi uspavljivat svaku večer, a o tome će odlučiti “gospodin vrijeme”. Dotad, mama je uvijek uz tebe i ovo će brzo proći, sine. Oprosti što ti nisam stigla ni objasniti šta se jučer dogodilo, imali smo puno važnijih stvari… Gledali smo “Toy story 4”, pa smo pekli palačinke, pa smo se igrali zoološkog… Nije bilo vremena za tugu, ni za objašnjenje… Morala sam te odvesti… Išli smo sa osmijehom. Te čudne riječi koje postoje samo na papiru, ali ne i u stvarnosti, napisala je jedna teta koja ne zna tko smo mi i koja se igra s nama… Teta je na višem nivou igrice. Uvela je nova pravila u igricu zvanu “hrvatsko pravosuđe”. Mi samo nismo ovo ni slutili, nismo znali pravila. To su njena pravila, njihova, ne naša. Samo ti meni budi dobro i sve će biti dobro. Mama je dobro, Robine moj, tvoj Batman te čeka. I Oprosti im sine, jer stvarno ne znaju šta čine….

A post shared by Severina Kojic (@severina) on

Neuradno, kot piše STA, naj bi sodišče ocenilo, da je bila Kojićeva malomarna, ko gre za izobraževanje otroka. Med drugim naj bi v razlagi sodbe zapisali, da je mati “konfliktna oseba” ter da je zlorabila svoj status znane osebe in po nepotrebnem izpostavljala otroka, piše Jutarnji list. Kot dodaja, je bilo za dodelitev skrbništva očetu ključno mnenje centra za socialno delo, čeprav so nekateri strokovnjaki zagovarjali dodelitev otroka materi.

Kojićeva je zaradi nepričakovane odločitve sodišča zlomljena. “To, kar je naredilo sodišče, je izjema. Šokirana sem, šokirana”, je ponavljala Severina, ki se je med kratkim telefonskim pogovorom “dušila v solzah”, je še objavil zagrebški časnik. Kot so izpostavili, je Popović po sodbi potrdil, da bo otrok nadaljeval življenje in izobraževanje v Zagrebu.

Prikrajšana za starševsko skrb

Kot poroča jutranji.hr so za mnenje povprašali več odvetnikov, ki so specializirani za družinsko pravo, a niso našli nikogar, ki bi odločitev javno komentiral. V veliki meri zato ker so njihove stranke v fazi postopka kot sta Severina in Popović. Neuradni pogovori pa naj bi razkrili, da gre za zelo neobičajno sodbo, predvsem zaradi kratkega časa, ki ga bo lahko mama odslej preživela s sinom. Gre za dejstvo, da je bila prikrajšanja za starševsko skrb. Oče ima po odločitvi sodišča odslej pravico
da sam odloča o vzgoji in zdravstvenem stanju otroka.

Eden izmed izkušenih pravnikov je dejal, da sicer razsodne ni videl, saj je skrvinost, a je bil nad odločitvijo zelo presenečen. Obseg videnja otroka in mame je resnično nižji od standardnega.  Zato ga resnično zanima razlog takšne odločitve za 7,5 let starega otroka, ki je do sedaj živel s svojo mamo.

Ena izmed odvetnic na katero so se obrnili je dejala, da je v praksi imela le en ukrep v katerem je prišlo do takšnega konca, a le zato, ker mama ni upoštevali nešteto možnosti, da popravi svoje vedenje.  Šlo je za otroka s posebnimi potrebami in starš je oviral njegovo rehabilitacijo in socializacijo, saj je menil da noben terapevt ni dovolj dober za njegovega otroka.

Vsi pravniki s katerimi so se pogovarjali za jutranji.hr so opozorili na dejstvo, da je odločitev sprejela sodnica Tea Golub, ki se je šele pred časom začela ukvarjati z družinskimi primeri, saj je prej pokrivala druga področja.