V Mariboru bo znova stekel projekt NightArt, ki so ga oktobra pričeli pilotno izvajati pri DrogArtu. Projektu se je pridružila Niagara, ki se je obvezala k izobraženemu osebju ter brezplačni hladni pitni vodi.

DrogArt je oktobra začel pilotno izvajati projekt NightArt v Klubu K4 v Ljubljani, katerega namen je skrb za zdravje udeležencev nočnega življenja. Projekt bodo v aprilu ponovili, pri tem pa ga razširili na nekaj novih lokacij po Ljubljani in Mariboru, so sporočili iz DrogArta.

Certifikat NightArt v nočno življenje vpeljuje standarde kakovosti in izboljšuje pogoje za to, da bi bila zabava manj tvegana. “NightArt nima nič proti žuranju, poslušanju glasbe ali seksu. Želi samo zmanjšati določena tveganja, ki nastajajo pri poslušanju glasne glasbe, nezaščitenih spolnih odnosih ter uporabi alkohola in drog,” so zapisali v sporočilu za medije.

Izobraženo strežno osebje ter brezplačna hladna pitna voda

Klub se s pogodbo z nevladno organizacijo DrogArt obveže, da bo imel izobraženo strežno osebje in da bo zagotavljal brezplačno hladno pitno vodo za vse obiskovalce, so zapisali v DrogArtu. Poleg tega ga pogodba zavezuje, da skrbi za preventivo in informativno gradivo. Tako mora imeti na voljo denimo kondome, čepke za ušesa, letake in plakate. Ozaveščati mora o tem, da je vožnja v vinjenem stanju nedopustna, vinjene pa spodbujati k uporabi javnega prevoza.

Oktobra 2018 nam je Klub K4 odprl vrata in nam s tem omogočil, da premierno preizkusimo certifikat v praksi,” so zapisali. V enomesečnem preizkusnem obdobju so v Klubu K4 tako razdelili okoli 80 kondomov in 70 čepkov, na dogodkih, ki so se odvijali v klubu, pa so bili praviloma prisotni DrogArtovi terenski delavci. Ti so še dodatno informirali obiskovalce o certifikatu.

V Mariboru prisotni v Niagari

Pri DrogArtu so se odločili aprila pilot NightArt v Klubu K4 ponoviti ter ga razširiti na nekaj dodatnih prizorišč. K projektu so se tako pridružili Terminal Club, Kino Šiška, Klub Tiffany in Božidar v Ljubljani ter Niagara Lounge Bar v Mariboru. Za šankom vseh omenjenih klubov bodo obiskovalcem na voljo brezplačni kondomi in čepki za ušesa, so še zapisali v sporočilu.

Po njihovem opozorilu so izkušnje iz tujine, kjer so podobne standarde kakovosti uvedli že pred leti, pokazale, da pripomorejo k zmanjšanju tveganj, značilnih za nočno življenje.