Mariborčan Marko Soršak Soki, ki v okviru dobrodelnega projekta 20 za 20 obdarju slovenske osnovne šole z glasbili, je sedaj predstavil še notni zvezek 20 za 20, ki bo v naslednjem šolskem letu spremljal učence pri pouku glasbe.

Marko Soršak, znan mariborski bobnar, je v sodelovanju s pedagogi glasbene vzgoje zasnoval notni zvezek, ki mu je nadel ime ‘Notni zvezek 20 za 20’. Za nov projekt se je odločil potem, ko je po obisku številnih osnovih šol po Sloveniji ugotovil, da se pri glasbenem pouku, glasba piše v črtaste zvezke. Tako je zasnoval poseben notni zvezek, ki vsebuje mali notni zvezek, črtasti in brezčrtni del, kar otrokom v šolah ponuja kar najbolj uporaben notni zvezek.

Zvezek ‘tri v enem’ je poseben tudi v tem, saj so v njem zbrane tudi misli priznanih slovenskih glasbenikov, ki so povedali kaj jim predstavlja glasba. Tako so svoje misli posodili številni glsbeniki od Zorana Predina, Luke Šulića, Tomija Megliča, Nece Falk, Adi Smolarja ter vse do Helene Blagne in Tanje Žagar.

Vsak nakup zvezka prinese 50 centov projektu 20 za 20

Najlepše je to, da bo z nakupom notnega zvezka šlo 50 centov v projekt za nakup novih glasil za šole, je povedal. Tako bodo kupci zvezka prispevali h kakovostnejši in večji glasbeni izobraženosti učencev. Zvezki so že naprodaj v papirnicah kopija Nova kot del šolskih potrebščin za otroke, kmalu pa bodo prišli tudi na druge trgovske police. Založnik zvezka je sicer družba Kopija-nova, izšel je v nakladi 15.000 izvodov, na knjižnih policah v knjigarni pa je na voljo za 3,99 evra.

Izdaja notnega zvezka pomeni tudi prelomnico za projekt 20 za 20. Soršak se je odločil, da projekt pelje dalje, a na višjem nivoju. Trenutno je v Sloveniji z glasbili opremil že 90 osnovnih šol, kljub temu, da je sprva upal, da mu jih bo uspelo vsaj 10. Kmalu se bliža številki 100 in ta šola bo zanj prav posebna, saj bo opremil svojo bobnarsko šolo, ki bo bodočim bobnarjem nudila drugačen pristop ter jih čimbolje opremila z znanjem, ki ga bodo potrebovali v glasbenem svetu.