V tekmovalnem delu se bodo odvrteli filmi avtorjev v treh starostnih kategorijah.

Med 27. novembrom in 1. decembrom bo festival v treh mariborskih hramih kulture – Lutkovnem gledališču Maribor, GT22 in Vetrinjskem dvoru – že osmič predstavljal filmsko umetnost ustvarjalcev, starih do 19 let. V petih dneh se bo odvrtelo kar 135 animiranih, igranih, dokumentarnih in eksperimentalnih filmov z vsega sveta. Otvoritev festivala pa bo v torek, 27. novembra ob 18. uri v Lutkovnem gledališču Maribor.

»ENIMATION je največji festival v Sloveniji, ki prikazuje filme otrok in mladih. Delamo ga zato, da vzpodbujamo, navdušujemo in omogočamo malim velikim ustvarjalcem videti svoje filme na velikem platnu dvoran pred filmskim občinstvom. Vabimo otroke in mlade, družine in posameznike, učitelje, vzgojitelje, mentorje in vse druge ljubitelje filma, predvsem pa mlade filmarje, na druženje, po navdih za nove zgodbe, k izmenjavi idej, znanj in mnenj – ter v prvi vrsti na filme,« je festival predstavila programska vodja festivala Hana Repše.

V tekmovalnem delu se bodo odvrteli filmi avtorjev v treh starostnih kategorijah: MINI do 10 let, MIDI od 11 do 14 let, in MAXI od 15 do 19 let. Tričlanska mednarodna žirija, ki jo sestavljajo slovenska profesorica Mojca Guštin, slovenski filmar Mitja Mlakar in srbski filmar ter animator Miloš Tomić, bo izbrala po enega najboljšega iz vsake kategorije in skupnega zmagovalca, ki bo prejel glavno nagrado ENIMATION – Mali slon. V netekmovalni kategoriji SVEŽI bomo znova prikazali filme otrok in mladih iz slovenskih osnovnih in srednjih šol, ki se niso uspeli uvrstiti v tekmovalni program. »Veseli smo vedno večje produkcije domačih ustvarjalcev, ki jih s predvajanjem njihovih filmov najbolje podpremo in nagradimo,« je dodala Repše.

Več na: http://www.enimation.si/