Napovednik dogodkov v Narodnem domu Maribor za december 2018 po datumih in po zvrsteh.

FOTO: Maribor24.si

Vilinsko mesto 2018

Festival ustvarjanja, druženja in svetlobe!

Vetrinjski dvor

do 30. decembra

Organizator: Narodni dom Maribor, koprodukcija: Zavod MARS Maribor, Društvo Hiša!

www.vetrinjski-dvor.si ● www.nd-mb.si

Vstopnine ni!

 

 

Rock’n’Roll

Stand-up komedija

Mali oder Narodnega doma

sobota, 1. december, 20.00 – za IZVEN

Nastopa: Tin Vodopivec

Gostje: Jan Kreuzer/Aleš Novak, Rok Škrlep

Cena vstopnic: 15,00 €; 12,00 €–dijaki, študenti, upokojenci

 

Tin Vodopivec v novem šovu stand-up komedije Rock’n’Roll.

Potem ko je lansko leto uresničil svojo dolgoletno željo in izpeljal projekt 777, kjer je v 7 dneh nastopil v 7 jezikih v 7 državah, se Tin Vodopivec vrača s svojim četrtim solo šovom stand-up komedije – Rock’n’Roll.

Od leta 2006, ko je vstopil v pri nas še neraziskani svet stand-up komedije, je Tin doma in v tujini zbral že več kot 1500 nastopov, v 7 jezikih, v 17 različnih državah. Na tekmovanju ”The Funniest Person in the World” se je leta 2016 uvrstil med 20 finalistov iz celega sveta, na turneji po Sloveniji pa smo ga nazadnje lahko gledali v predstavi Staro za novo z Borisom Kobalom.

Nova predstava bo njegova najbolj iskrena in najbolj neposredna do sedaj – čaka nas torej sveži miks bizarnih doživetij, Tinovih opazk in novih avantur.

 

 

Dekliščina – Lady’s night

Komedija

Velika dvorana Narodnega doma

sobota, 1. december, 20.00 – za IZVEN

Igrajo: Urška Vučak Markež, Sebastjan Starič, Nataša Tič Ralijan/Violeta Tomič, Tadej Pišek, Jože Doberšek, Maja Martina Merljak, Lara Jankovič, Jernej Čampelj; moška striptiz skupina Total Knockout

Režija: Violeta Tomič

Avtor: Dave Simpson, naslov izvirnika: Girl’s Night Out, scenografija: Darjan Mihajlovič Cerar, kostumografija: Andrej Vrhovnik, koreografija: Miha Lampič

Špas teater

Cena vstopnic: 18,00 €; 20,00 €

 

Vroč in sočen večer s »tapravimi dečki, striperji« – Total Knockout

Gledališka različica velike britanske uspešnice za vsa čutila Do nazga je že pred 20. leti razgalila, kako znajo ženske na striptiz moških večerih hitro najti zver v sebi! Vzklikanje in glasno zapeljevanje, gibko premikanje, spodbujanje, po mačje priprte oči … veliko znanja in izkušenj je v tem. In prav nič modrosti.

Je pa super žurka, ki je ne smete zamuditi!

Kot da jutri ne obstaja. Sočna dekliščina do vročega konca!

 

 

Menopavza

Predstava cikla Komedija

Velika dvorana Narodnega doma

nedelja, 2. december, 17.00 – za IZVEN in red POPOLDANSKI

nedelja, 2. december, 20.00 – za IZVEN in red NEDELJA

sreda, 12. december, 18.00 in 20.30 – za IZVEN

Igrajo: Helena Blagne, Salome, Zvezdana Mlakar, Urška Vučak Markež

Režija: Nina Kleflin

Avtor: po knjižni uspešnici Jeanie Linders, prevod: Desa Muck

Špas teater

Predstava je nastala v sodelovanju z GFOUR production

Cena vstopnic: 23,00 €; 25,00 €

Cena vstopnic za predstavo 12. 12.: 25,00 €; 27,00 €; v predprodaji do 5. decembra: 25,00 € in 23,00 €.

 

Glasbena komedija o ženskah in spremembah! Grozno hecna in strašno zabavna!

»Menopavza« – poimenujmo jo, kar tudi je, dame! – skočila je iz omare in zdaj je v vsej svoji veličini na odru… privablja veliko smeha iz občinstva, v katerem sedijo ženske poznavalke in … tudi moški! Ali govorimo o občutljivih letih? Kje pa!

Štiri ženske v »fantastičnih« letih so na razprodaji damskega perila. Nič nimajo skupnega, razen čipkastega nedrčka in: izgube spomina, navalov vročice, nočnega potenja, ne dovolj seksa, preveč seksa in … saj veste!

Ta noro zabaven muzikal o dramatičnosti menopavze se dogaja ob velikih hitih iz 70-ih, 80-ih in 90-ih, ki vas bodo dvignili plešoče iz sedežev, dvorano pa bodo preplavili vzkliki navdušenja in ploskanje.

Pridružite se sestrski druščini! Zabavna je, polna samoironije in do konca sproščena, ne glede na to, kako podivjani so hormoni.

To je edina menopavza, ki jo imajo moški noro radi! V njej prepoznajo svoje žene, mame, sestra, prijateljice… mladini pa bo naenkrat vse bolj jasno glede mam in babic.

 

 

Čakalnica

Predstava cikla Komedija

Velika dvorana Narodnega doma

ponedeljek, 3. december, 20.00 – za IZVEN in red KOMEDIJA

torek, 4. december, 20.00 – za IZVEN in red ZELENI

Igrata: Janez Hočevar – Rifle, Lado Bizovičar

Avtor besedila: Nejc Gazvoda

Režija: Dejan Batoćanin, Uroš Fürst

Scenografinja: Urša Vidic, kostumograf: Andrej Vrhovnik, oblikovalec luči: David Andrej Francky, oblikovalec zvoka: Gašper Doljak, video projekcija: igralec: Branko Šturbej, posebni gost: Janez Bončina Benč

SiTi Teater BTC in Kreker

Cena vstopnic: 17,00 €; 19,00 €

 

Smrtno resna komedija za dva resnična zvezdnika, ki nikakor ne počivata v miru.

Rifle in Lado se znajdeta na koncu tunela, v čakalnici za odhod v onostranstvo. V Čakalnici čas ni več dimenzija, ni novinarjev in medijev, socialnih omrežij, telefonov in televizije. Dobrodošli v svet po smrti, v katerem sta naša junaka prisiljena razgaliti svoji komedijantski duši.

Priče smo soočenju dveh generacij, dveh karier in dveh osebnosti, ki sta med seboj skrivnostno povezani. Na odru se o tako smrtno resnih stvareh še nikoli ni govorilo tako drzno in za crknit smešno.

Pripravite se na napet fantazijski večer, poln presenečenj in smeha, ki si ga boste zapomnili do konca – in še dlje!

Predstava traja 1 uro in 30 minut brez odmora.

 

 

Peter Matzka, violina

Thomas Selditz, viola

Reinhard Latzko, violončelo

Ernst Weissensteiner, kontrabas

Christian Schmidt, klavir

  1. koncert Komornega cikla

Dvorana Union

torek, 4. december, 19.30 – za IZVEN in KOMORNI CIKEL

Cena vstopnic: 14,00 €; 13,00 €–upokojenci; 11,00 €–invalidi; 8,00 €–mladina

 

Spored:

Sergej Prokofjev: Pet melodij, op. 35a

Henri Vieuxtemps: Elegija v f-molu, op. 30

Claude Debussy: Sonata za violončelo in klavir v d-molu

Franz Schubert: Klavirski kvintet v A-duru, D. 667, »Postrv«

 

Na koncertih komornega cikla večkrat predstavimo enkratne komorne zasedbe vrhunskih glasbenikov, ki v novih glasbenih partnerstvih odkrivajo nove plasti glasbe. Ob tokratnem koncertu se bomo prepustili petim izkušenim glasbenikom, ki imajo za seboj zavidljive kariere in jih poleg nepretrganega iskanja glasbeno pristnega povezuje še skupna gravitacijska točka, Dunaj, kamor se vedno znova vračajo, da bi koncertirali, poučevali ali se zgolj družili. Glasbeniki se bodo na odru izmenjevali v različnih kombinacijah. Petra Matzko, koncertnega mojstra Radijskega simfoničnega orkestra z Dunaja, smo na Festivalu Maribor že imeli priložnost spoznati kot vrhunskega komornega glasbenika, tokrat pa ga bomo kot solista slišali v prikupnih Petih melodijah za violino in klavir Sergeja Prokofjeva. Berlinčana Thomasa Selditza, ki se je kot violist najprej povzpel v sam orkestrski vrh rojstnega mesta, nato pa je orkestrsko kariero opustil, da bi se posvetil komorni glasbi, bomo slišali v Elegiji za violo in klavir belgijskega skladatelja Henrija Vieuxtempsa.

Violončelistu Reinhardu Latzku, ki je kariero na vrhunskih orkestrskih položajih v Nemčiji prav tako sčasoma popolnoma nadomestil s solističnimi nastopi in komorno glasbo, bomo prisluhnili v enem zadnjih del, ki jih je Claude Debussy dokončal, preden ga je pokosila prezgodnja smrt, Sonati za violončelo in klavir. Zanesljivi partner godalcem bo graški pianist Christian Schmidt, ki je agilen pobudnik komornoglasbene kulture. V drugem delu koncerta bo glasbenike skupaj z Ernstom Weissensteinerjem, solo basistom Dunajskih simfonikov in izredno vsestranskim glasbenikom, ki sta mu tako kot klasika blizu tudi jazz in sodobna glasba, povezala ena najprepričljivejših mojstrovin komorne glasbe, Schubertov Klavirski kvintet. Kvintet, ki ga zaradi njegovega tematskega gradiva (iz istoimenskega samospeva) poznamo pod naslovom »Postrv«, bo dal priložnost vsakemu od glasbenikov, da se izkaže z virtuoznostjo, kontemplativno poglobljenostjo in lahkotnostjo, ki še danes, skoraj 200 let po nastanku, zlahka zlezejo pod kožo vsakemu poslušalcu.

V sodelovanju z musikabendeGRAZ.

 

 

Gušto gre na romanje

Komedija

Velika dvorana Narodnega doma

sobota, 8. december, 19.00 – za IZVEN

Igra: Primož Forte

Besedilo: Rok Vilčnik, organizator: Talija gledališče

Cena vstopnic: 18,00 € (prodaja vstopnic Eventim)

 

Ena žlahtna komedija.

Vsem dobro znani Avguštin Rebula, po domače Gušto, priljubljeni lik iz popularne slovenske romantične komedije Ena žlahtna štorija, se vrača! Žlahtni Primož Forte nam bo z veliko mero humorja in mnogimi ganljivimi trenutki, na odru razgrnil celo plejado zgodb in likov, ki smo jih tako radi gledali, ter jih bo v svojem sočnem jeziku zapletel v sproščen, komični vrtinec. Zabava za staro in mlado!

Dobrovoljni Gušto se vrne v svojo idilično domačo vas, da bi v domačih krajih pomagal zbrati šolde za srednjo šolo na Madagaskarju, vendar naleti na vse kaj drugega kot na tisto mirno vas, ki jo je še pred nekaj meseci zapustil.

Predstava traja 1 uro in 20 minut.

 

 

I Njofra

Predstava cikla Komedija

Velika dvorana Narodnega doma

petek, 14. december, 20.00 – za IZVEN in red PETEK

Igrata: Vlado Novak, Gojmir Lešnjak Gojc

Avtor: Milan Grgić

Režija, prevod, scenografija: Samo M. Strelec

Kostumografija: Slavko Sever, lektor: Simon Šerbinek, glasba: Maja Butolen Zorko, Mirza Jusufović, risba na projekciji: Dora Bencevič

Mestno gledališče Ptuj

Cena vstopnic: 17,00 €; 19,00 €

 

 

  1. leta prejšnjega stoletja.

Še je živ tovariš Tito, še imamo rešpekt do Ljudske milice, Jugoslovanske ljudske armade, še se ve, kdo pije in kdo plača in kdo ali kaj je zunanji sovražnik.

V socialističnem bloku živita mož in žena. In njuna hči.

On, morda »građansko lice na službi u JNA«, naturaliziran Mariborčan (Vlado Novak), in Ona, morda Ljubljančanka z meščanskim, intelektualnim pedigrejem (Gojmir Lešnjak Gojc).

Zaprašena, staromodna in rahlo nostalgična komedija, za vse jugo nostalgike in tiste, ki to niti slučajno ne želijo biti.

S petjem in plesom – zakaj pa ne?!

 

 

Vid Valič: Tvoj bodoči bivši mož

Komedija

Velika dvorana Narodnega doma

sobota, 15. december, 20.00 – za IZVEN

Igra: Vid Valič

Cena vstopnic: 15,00 € (predprodaja), 18,00 € (na dan predstave)

 

Vid Valič bi se rad poročil. Že od nekdaj. Ampak, kaj narediš, če se hočeš poročiti, pa ne najdeš prave? Kaj narediš, če najdeš pravo, pa se ona noče poročiti s teboj? Kaj narediš, če zasnubiš 20 žensk v dveh letih in ti vsaka reče NE? In kaj narediš, če ti kakšna dejansko reče DA?

»Samsko življenje večinoma ni izbira, ampak posledica. Če si samski pri 25-ih, si normalen moški, če si samski pri 35-ih letih, te imajo ljudje za psihopata ali geja. Ampak kakšno zvezo imajo z vsem tem menihi?«

 

 

Brundagrrrrom!

  1. predstava cikla Kekec

Velika dvorana Narodnega doma

nedelja, 16. december, 11.00 in 17.00 – za IZVEN in KEKEC

Igrata: Luka Cimprič, Tjaša Hrovat

Avtorica: Tamara Matevc

Režija: Jaka Ivanc

Scenograf: Jaka Ivanc, avtor songov: Igor Saksida, avtor glasbe: Davor Herceg, kostumograf: Sebastian Nared, lektor: Martin Vrtačnik, oblikovalec svetlobe: Jaka Varmuž

Gledališče Koper

Cena vstopnic: 6,50 €

Po predstavi Kekčeve poustvarjalnice: otroške kreativne delavnice na temo predstave. Izvaja jih Zavod MARS Maribor.

 

Ko deklica Živa v gozdu za svojega bolnega brata išče zdravilni divji med, zaide in se lačna in žejna zateče v medvedji brlog, kjer utrujena zaspi. Ko se domov vrne medved Milko in spozna, da je nenapovedana gostja popila njegov malinov sok in pojedla njegovo sladko hruško, se odloči, da bo Živo kruto kaznoval: domov je ne bo spustil toliko časa, dokler ne bo pospravila njegove hiše.

Živa, ki ne pospravlja niti doma, kaj šele na obiskih, mu predlaga, da bi mu raje skuhala čarobni napoj, saj je opazila, da medved Milko ne zna izgovoriti črke r. Odkupila se bo torej tako, da bo medvedu skuhala čarobni napoj, s pomočjo katerega se bo končno naučil reči črko r.

In potem kuhata in mešata in nakuhata čarobno besedo za medveda Milka, ki pa je medved sploh ne more uporabiti, saj je ne zna izgovoriti. Kako bosta rešila to zagato?

In ali lahko tudi medved Milko pomaga Živi? Živa se namreč zelo zelo boji teme … Zakaj pa ne? Ko se iz nasprotnikov spremenimo v prijatelje, je vendar mogoče skoraj vse. S ščepcem prave čarobne besede pa čisto vse.

Predstava traja 30 minut in nima odmora.

 

 

British Blues & Rock Night

Koncert

Velika dvorana Narodnega doma

torek, 18. december, 20.00za IZVEN

Danny Handley, kitara; Zoot Money, klaviature; Roger Inness, bas; Pete »Sarge« Frampton, kitara; Keith Thompson, kitara; Tom Diewock, bobni; Kreso »Sonnyboy« Oremus, orglice

 

20.00

Keith Thompson’s Blues Power Trio

Pete »Sarge« Frampton Band & Kreso »Sonnyboy« Oremus& Zoot Money

21.40

Danny Handley Blues Explosion & Zoot Money

British All Star Jam

Cena vstopnic: 10,00 € (stojišče, predprodaja), 15,00 € (stojišče, na dan koncerta)

 

Britanska glasbena scena je bila desetletja pomemben mejnik v zgodovini današnje glasbe. V šestdesetih letih so mladi bendi in glasbeniki, kot so The Rolling Stones, The Beatles, The Animals, Eric Clapton in mnogi drugi, bili del razvoja blues in rock glasbe.

Ta večer predstavlja razburljivo živo predstavo z nekaterimi najbolj odmevnimi glasbeniki britanske rock in blues scene.

 

 

Madagascar

Pustolovski muzikal

Dvorana Union

sobota, 22. december, 16.00 – za IZVEN

Avtor knjige: Kevin Del Aguila

Igrajo: Gašper Rifelj, Irena Yebuah Tiran, Jan Bučar, Nejc Simčič, Lea Bartha Pesek, Blaž Vrbič, Nejc Lisjak, Danaja Koren, Srđan Milovanović, Leticia Yebuah, Neža Strenčan, …

Plesalke: Maša Vajda, Tina Atanasovski, Ika Vrtačnik Dujić, Nina Lazar, Neža Mihelič, Ula Mikoš

Avtorja glasbe in besedil: George Norigea, Someillan

Režija: Eva Hribernik

Koreografija: Mojca Horvat, prevod: Janez Usenik, glasbeno vodstvo: Simon Dvoršak, scenografija: Urška Gregorič, kostumografija: Anjana Pavlič, luč, posebni efekti: Marko Krajšek

Špas teater

Cena vstopnic: 27,00 €; 25,00 €

Pustolovski paket (5 vstopnic po 25,00 €): 100,00 €

 

Ljubitelji muzikalov, živali in pustolovščin pozor! Prihaja  pustolovski muzikal Madagascar, ki bo v živo in v slovenskem jeziku navdušil vse ljubitelje glasbe, plesa in gledališča.

Po izjemnem uspehu Dreamworksove risanke Madagascar, ki je navdušila mlade in mlade po srcu po vsem svetu, ta veliki spektakel že to jesen v obliki muzikala v živo prihaja tudi na naše odre. Licenčni projekt, ki ga NAGP produkcija s producentom Nejcem Avbljem po velikem uspehu z muzikalom Moje pesmi, moje sanje pripravlja v koprodukciji s Špas teatrom.

V New Yorškem mestnem živalskem vrtu je završalo! Živali so se odločile, da ga zapustijo in se podajo veliki dogodivščini nasproti, ki pa se konča z divjo zabavo na plaži Madagascarja. Žirafa, nilski konj, zebra, lemurji, pingvini ter lev, si bodo privoščili največjo pustolovščino doslej. V njihove like se bodo v tem pustolovskem muzikalu med drugimi vživeli znani pevci in igralci Gašper Rifelj, Irena Yebuah Tiran, Jan Bučar,  Nejc Simšič, Blaž Vrbič, Lea Bartha, Nejc Lisjak, Danaja Koren in številni drugi.

Izjemen prevod besedil je delo Janeza Usenika, ki je poskrbel, da bodo obiskovalci muzikala tudi tako znana besedila kot so v pesmi z naslovom »I like to move it, move it«, odslej z veseljem prepevali v slovenskem jeziku.

V muzikalu Madagascar boste lahko zaplesali in zapeli tudi gledalci, oziroma z drugimi besedami – prav vsi v gledališču bomo »muvali« skupaj!

Primerno tudi za otroke. Otroci do 4 leta, če sedijo v naročju staršev imajo prost vstop.

 

 

Informacije in prodaja vstopnic

Informacijska pisarna Narodnega doma Maribor: vsak delavnik od 10.00 do 17.00, ob sobotah od 9.00 do 12.00 ter uro pred vsako prireditvijo. Prireditve v Dvorani Unioni: uro pred prireditvijo na blagajni dvorane Union.

Tel.: (02) 229 40 11 • (02) 229 40 50 • 031 479 000 • 040 744 122

vstopnice@nd-mb.si • spletna prodaja vstopnic: http://nd-mb.kupikarto.si/

Pridržujemo si pravico do spremembe programa. Vse morebitne spremembe bomo objavili na spletni strani Narodnega doma Maribor www.nd-mb.si

 

 

DECEMBER V NARODNEM DOMU MARIBOR

 

 

VILINSKO MESTO

 

Vilinsko mesto 2018

Festival ustvarjanja, druženja in svetlobe!

Vetrinjski dvor

od 1. decembra do 30. decembra

Organizator: Narodni dom Maribor, koprodukcija: Zavod MARS Maribor, Društvo Hiša!

www.vetrinjski-dvor.si ● www.nd-mb.si

Vstopnine ni!

 

 

GLEDALIŠČE

 

 

Rock’n’Roll

Stand up komedija

Mali oder Narodnega doma

sobota, 1. december, 20.00 – za IZVEN

Nastopa: Tin Vodopivec

Gostje: Jan Kreuzer/Aleš Novak, Rok Škrlep

Cena vstopnic: 15,00 €; 12,00 €–dijaki, študenti, upokojenci

 

Tin Vodopivec v novem šovu stand-up komedije Rock’n’Roll.

Potem ko je lansko leto uresničil svojo dolgoletno željo in izpeljal projekt 777, kjer je v 7 dneh nastopil v 7 jezikih v 7 državah, se Tin Vodopivec vrača s svojim četrtim solo šovom stand-up komedije – Rock’n’Roll.

Od leta 2006, ko je vstopil v pri nas še neraziskani svet stand-up komedije, je Tin doma in v tujini zbral že več kot 1500 nastopov, v 7 jezikih, v 17 različnih državah. Na tekmovanju ”The Funniest Person in the World” se je leta 2016 uvrstil med 20 finalistov iz celega sveta, na turneji po Sloveniji pa smo ga nazadnje lahko gledali v predstavi Staro za novo z Borisom Kobalom.

Nova predstava bo njegova najbolj iskrena in najbolj neposredna do sedaj – čaka nas torej sveži miks bizarnih doživetij, Tinovih opazk in novih avantur.

 

 

Dekliščina – Lady’s night

Komedija

Velika dvorana Narodnega doma

sobota, 1. december, 20.00 – za IZVEN

Igrajo: Urška Vučak Markež, Sebastjan Starič, Nataša Tič Ralijan/Violeta Tomič, Tadej Pišek, Jože Doberšek, Maja Martina Merljak, Lara Jankovič, Jernej Čampelj; moška striptiz skupina Total Knockout

Režija: Violeta Tomič

Avtor: Dave Simpson, naslov izvirnika: Girl’s Night Out, scenografija: Darjan Mihajlovič Cerar, kostumografija: Andrej Vrhovnik, koreografija: Miha Lampič

Špas teater

Cena vstopnic: 18,00 €; 20,00 €

 

Vroč in sočen večer s »tapravimi dečki, striperji« – Total Knockout

Gledališka različica velike britanske uspešnice za vsa čutila Do nazga je že pred 20. leti razgalila, kako znajo ženske na striptiz moških večerih hitro najti zver v sebi! Vzklikanje in glasno zapeljevanje, gibko premikanje, spodbujanje, po mačje priprte oči … veliko znanja in izkušenj je v tem. In prav nič modrosti.

Je pa super žurka, ki je ne smete zamuditi!

Kot da jutri ne obstaja. Sočna dekliščina do vročega konca!

 

 

Menopavza

Predstava cikla Komedija

Velika dvorana Narodnega doma

nedelja, 2. december, 17.00 – za IZVEN in red POPOLDANSKI

nedelja, 2. december, 20.00 – za IZVEN in red NEDELJA

sreda, 12. december, 18.00 in 20.30 – za IZVEN

Igrajo: Helena Blagne, Salome, Zvezdana Mlakar, Urška Vučak Markež

Režija: Nina Kleflin

Avtor: po knjižni uspešnici Jeanie Linders, prevod: Desa Muck

Špas teater

Predstava je nastala v sodelovanju z GFOUR production

Cena vstopnic: 23,00 €; 25,00 €

Cena vstopnic za predstavo 12. 12.: 25,00 €; 27,00 €; v predprodaji do 5. decembra: 25,00 € in 23,00 €.

 

Glasbena komedija o ženskah in spremembah! Grozno hecna in strašno zabavna!

»Menopavza« – poimenujmo jo, kar tudi je, dame! – skočila je iz omare in zdaj je v vsej svoji veličini na odru… privablja veliko smeha iz občinstva, v katerem sedijo ženske poznavalke in … tudi moški! Ali govorimo o občutljivih letih? Kje pa!

Štiri ženske v »fantastičnih« letih so na razprodaji damskega perila. Nič nimajo skupnega, razen čipkastega nedrčka in: izgube spomina, navalov vročice, nočnega potenja, ne dovolj seksa, preveč seksa in … saj veste!

Ta noro zabaven muzikal o dramatičnosti menopavze se dogaja ob velikih hitih iz 70-ih, 80-ih in 90-ih, ki vas bodo dvignili plešoče iz sedežev, dvorano pa bodo preplavili vzkliki navdušenja in ploskanje.

Pridružite se sestrski druščini! Zabavna je, polna samoironije in do konca sproščena, ne glede na to, kako podivjani so hormoni.

To je edina menopavza, ki jo imajo moški noro radi! V njej prepoznajo svoje žene, mame, sestra, prijateljice… mladini pa bo naenkrat vse bolj jasno glede mam in babic.

 

 

Čakalnica

Predstava cikla Komedija

Velika dvorana Narodnega doma

ponedeljek, 3. december, 20.00 – za IZVEN in red KOMEDIJA

torek, 4. december, 20.00 – za IZVEN in red ZELENI

Igrata: Janez Hočevar – Rifle, Lado Bizovičar

Avtor besedila: Nejc Gazvoda

Režija: Dejan Batoćanin, Uroš Fürst

Scenografinja: Urša Vidic, kostumograf: Andrej Vrhovnik, oblikovalec luči: David Andrej Francky, oblikovalec zvoka: Gašper Doljak, video projekcija: igralec: Branko Šturbej, posebni gost: Janez Bončina Benč

SiTi Teater BTC in Kreker

Cena vstopnic: 17,00 €; 19,00 €

 

Smrtno resna komedija za dva resnična zvezdnika, ki nikakor ne počivata v miru.

Rifle in Lado se znajdeta na koncu tunela, v čakalnici za odhod v onostranstvo. V Čakalnici čas ni več dimenzija, ni novinarjev in medijev, socialnih omrežij, telefonov in televizije. Dobrodošli v svet po smrti, v katerem sta naša junaka prisiljena razgaliti svoji komedijantski duši.

Priče smo soočenju dveh generacij, dveh karier in dveh osebnosti, ki sta med seboj skrivnostno povezani. Na odru se o tako smrtno resnih stvareh še nikoli ni govorilo tako drzno in za crknit smešno.

Pripravite se na napet fantazijski večer, poln presenečenj in smeha, ki si ga boste zapomnili do konca – in še dlje!

Predstava traja 1 uro in 30 minut brez odmora.

 

 

Gušto gre na romanje

Komedija

Velika dvorana Narodnega doma

sobota, 8. december, 19.00 – za IZVEN

Igra: Primož Forte

Besedilo: Rok Vilčnik, organizator: Talija gledališče

Cena vstopnic: 18,00 € (prodaja vstopnic Eventim)

 

Ena žlahtna komedija.

Vsem dobro znani Avguštin Rebula, po domače Gušto, priljubljeni lik iz popularne slovenske romantične komedije Ena žlahtna štorija, se vrača! Žlahtni Primož Forte nam bo z veliko mero humorja in mnogimi ganljivimi trenutki, na odru razgrnil celo plejado zgodb in likov, ki smo jih tako radi gledali, ter jih bo v svojem sočnem jeziku zapletel v sproščen, komični vrtinec. Zabava za staro in mlado!

Dobrovoljni Gušto se vrne v svojo idilično domačo vas, da bi v domačih krajih pomagal zbrati šolde za srednjo šolo na Madagaskarju, vendar naleti na vse kaj drugega kot na tisto mirno vas, ki jo je še pred nekaj meseci zapustil.

Predstava traja 1 uro in 20 minut.

 

 

I Njofra

Predstava cikla Komedija

Velika dvorana Narodnega doma

petek, 14. december, 20.00 – za IZVEN in red PETEK

Igrata: Vlado Novak, Gojmir Lešnjak Gojc

Avtor: Milan Grgić

Režija, prevod, scenografija: Samo M. Strelec

Kostumografija: Slavko Sever, lektor: Simon Šerbinek, glasba: Maja Butolen Zorko, Mirza Jusufović, risba na projekciji: Dora Bencevič

Mestno gledališče Ptuj

Cena vstopnic: 17,00 €; 19,00 €

 

 

  1. leta prejšnjega stoletja.

Še je živ tovariš Tito, še imamo rešpekt do Ljudske milice, Jugoslovanske ljudske armade, še se ve, kdo pije in kdo plača in kdo ali kaj je zunanji sovražnik.

V socialističnem bloku živita mož in žena. In njuna hči.

On, morda »građansko lice na službi u JNA«, naturaliziran Mariborčan (Vlado Novak), in Ona, morda Ljubljančanka z meščanskim, intelektualnim pedigrejem (Gojmir Lešnjak Gojc).

Zaprašena, staromodna in rahlo nostalgična komedija, za vse jugo nostalgike in tiste, ki to niti slučajno ne želijo biti.

S petjem in plesom – zakaj pa ne?!

 

 

Vid Valič: Tvoj bodoči bivši mož

Komedija

Velika dvorana Narodnega doma

sobota, 15. december, 20.00 – za IZVEN

Igra: Vid Valič

Cena vstopnic: 15,00 € (predprodaja), 18,00 € (na dan predstave)

 

Vid Valič bi se rad poročil. Že od nekdaj. Ampak, kaj narediš, če se hočeš poročiti, pa ne najdeš prave? Kaj narediš, če najdeš pravo, pa se ona noče poročiti s teboj? Kaj narediš, če zasnubiš 20 žensk v dveh letih in ti vsaka reče NE? In kaj narediš, če ti kakšna dejansko reče DA?

»Samsko življenje večinoma ni izbira, ampak posledica. Če si samski pri 25-ih, si normalen moški, če si samski pri 35-ih letih, te imajo ljudje za psihopata ali geja. Ampak kakšno zvezo imajo z vsem tem menihi?«

 

 

GLASBA

 

Peter Matzka, violina; Thomas Selditz, viola; Reinhard Latzko, violončelo; Ernst Weissensteiner, kontrabas; Christian Schmidt, klavir

  1. koncert Komornega cikla

Dvorana Union

torek, 4. december, 19.30 – za IZVEN in KOMORNI CIKEL

Cena vstopnic: 14,00 €; 13,00 €–upokojenci; 11,00 €–invalidi; 8,00 €–mladina

 

Spored:

Sergej Prokofjev: Pet melodij, op. 35a

Henri Vieuxtemps: Elegija v f-molu, op. 30

Claude Debussy: Sonata za violončelo in klavir v d-molu

Franz Schubert: Klavirski kvintet v A-duru, D. 667, »Postrv«

 

Na koncertih komornega cikla večkrat predstavimo enkratne komorne zasedbe vrhunskih glasbenikov, ki v novih glasbenih partnerstvih odkrivajo nove plasti glasbe. Ob tokratnem koncertu se bomo prepustili petim izkušenim glasbenikom, ki imajo za seboj zavidljive kariere in jih poleg nepretrganega iskanja glasbeno pristnega povezuje še skupna gravitacijska točka, Dunaj, kamor se vedno znova vračajo, da bi koncertirali, poučevali ali se zgolj družili. Glasbeniki se bodo na odru izmenjevali v različnih kombinacijah. Petra Matzko, koncertnega mojstra Radijskega simfoničnega orkestra z Dunaja, smo na Festivalu Maribor že imeli priložnost spoznati kot vrhunskega komornega glasbenika, tokrat pa ga bomo kot solista slišali v prikupnih Petih melodijah za violino in klavir Sergeja Prokofjeva. Berlinčana Thomasa Selditza, ki se je kot violist najprej povzpel v sam orkestrski vrh rojstnega mesta, nato pa je orkestrsko kariero opustil, da bi se posvetil komorni glasbi, bomo slišali v Elegiji za violo in klavir belgijskega skladatelja Henrija Vieuxtempsa.

Violončelistu Reinhardu Latzku, ki je kariero na vrhunskih orkestrskih položajih v Nemčiji prav tako sčasoma popolnoma nadomestil s solističnimi nastopi in komorno glasbo, bomo prisluhnili v enem zadnjih del, ki jih je Claude Debussy dokončal, preden ga je pokosila prezgodnja smrt, Sonati za violončelo in klavir. Zanesljivi partner godalcem bo graški pianist Christian Schmidt, ki je agilen pobudnik komornoglasbene kulture. V drugem delu koncerta bo glasbenike skupaj z Ernstom Weissensteinerjem, solo basistom Dunajskih simfonikov in izredno vsestranskim glasbenikom, ki sta mu tako kot klasika blizu tudi jazz in sodobna glasba, povezala ena najprepričljivejših mojstrovin komorne glasbe, Schubertov Klavirski kvintet. Kvintet, ki ga zaradi njegovega tematskega gradiva (iz istoimenskega samospeva) poznamo pod naslovom »Postrv«, bo dal priložnost vsakemu od glasbenikov, da se izkaže z virtuoznostjo, kontemplativno poglobljenostjo in lahkotnostjo, ki še danes, skoraj 200 let po nastanku, zlahka zlezejo pod kožo vsakemu poslušalcu.

V sodelovanju z musikabendeGRAZ.

 

 

British Blues & Rock Night

Koncert

Velika dvorana Narodnega doma

torek, 18. december, 20.00za IZVEN

Danny Handley, kitara; Zoot Money, klaviature; Roger Inness, bas; Pete »Sarge« Frampton, kitara; Keith Thompson, kitara; Tom Diewock, bobni; Kreso »Sonnyboy« Oremus, orglice

 

20.00

Keith Thompson’s Blues Power Trio

Pete »Sarge« Frampton Band & Kreso »Sonnyboy« Oremus& Zoot Money

21.40

Danny Handley Blues Explosion & Zoot Money

British All Star Jam

Cena vstopnic: 10,00 € (stojišče, predprodaja), 15,00 € (stojišče, na dan koncerta)

 

Britanska glasbena scena je bila desetletja pomemben mejnik v zgodovini današnje glasbe. V šestdesetih letih so mladi bendi in glasbeniki, kot so The Rolling Stones, The Beatles, The Animals, Eric Clapton in mnogi drugi, bili del razvoja blues in rock glasbe.

Ta večer predstavlja razburljivo živo predstavo z nekaterimi najbolj odmevnimi glasbeniki britanske rock in blues scene.

 

 

ZA MLADE

 

Brundagrrrrom!

  1. predstava cikla Kekec

Velika dvorana Narodnega doma

nedelja, 16. december, 11.00 in 17.00 – za IZVEN in KEKEC

Igrata: Luka Cimprič, Tjaša Hrovat

Avtorica: Tamara Matevc

Režija: Jaka Ivanc

Scenograf: Jaka Ivanc, avtor songov: Igor Saksida, avtor glasbe: Davor Herceg, kostumograf: Sebastian Nared, lektor: Martin Vrtačnik, oblikovalec svetlobe: Jaka Varmuž

Gledališče Koper

Cena vstopnic: 6,50 €

Po predstavi Kekčeve poustvarjalnice: otroške kreativne delavnice na temo predstave. Izvaja jih Zavod MARS Maribor.

 

Ko deklica Živa v gozdu za svojega bolnega brata išče zdravilni divji med, zaide in se lačna in žejna zateče v medvedji brlog, kjer utrujena zaspi. Ko se domov vrne medved Milko in spozna, da je nenapovedana gostja popila njegov malinov sok in pojedla njegovo sladko hruško, se odloči, da bo Živo kruto kaznoval: domov je ne bo spustil toliko časa, dokler ne bo pospravila njegove hiše.

Živa, ki ne pospravlja niti doma, kaj šele na obiskih, mu predlaga, da bi mu raje skuhala čarobni napoj, saj je opazila, da medved Milko ne zna izgovoriti črke r. Odkupila se bo torej tako, da bo medvedu skuhala čarobni napoj, s pomočjo katerega se bo končno naučil reči črko r.

In potem kuhata in mešata in nakuhata čarobno besedo za medveda Milka, ki pa je medved sploh ne more uporabiti, saj je ne zna izgovoriti. Kako bosta rešila to zagato?

In ali lahko tudi medved Milko pomaga Živi? Živa se namreč zelo zelo boji teme … Zakaj pa ne? Ko se iz nasprotnikov spremenimo v prijatelje, je vendar mogoče skoraj vse. S ščepcem prave čarobne besede pa čisto vse.

Predstava traja 30 minut in nima odmora.

 

 

 

 

MUZIKAL

 

Madagascar

Pustolovski muzikal

Dvorana Union

sobota, 22. december, 16.00 – za IZVEN

Avtor knjige: Kevin Del Aguila

Igrajo: Gašper Rifelj, Irena Yebuah Tiran, Jan Bučar, Nejc Simčič, Lea Bartha Pesek, Blaž Vrbič, Nejc Lisjak, Danaja Koren, Srđan Milovanović, Leticia Yebuah, Neža Strenčan, …

Plesalke: Maša Vajda, Tina Atanasovski, Ika Vrtačnik Dujić, Nina Lazar, Neža Mihelič, Ula Mikoš

Avtorja glasbe in besedil: George Norigea, Someillan

Režija: Eva Hribernik

Koreografija: Mojca Horvat, prevod: Janez Usenik, glasbeno vodstvo: Simon Dvoršak, scenografija: Urška Gregorič, kostumografija: Anjana Pavlič, luč, posebni efekti: Marko Krajšek

Špas teater

Cena vstopnic: 27,00 €; 25,00 €

Pustolovski paket (5 vstopnic po 25,00 €): 100,00 €

 

Ljubitelji muzikalov, živali in pustolovščin pozor! Prihaja  pustolovski muzikal Madagascar, ki bo v živo in v slovenskem jeziku navdušil vse ljubitelje glasbe, plesa in gledališča.

Po izjemnem uspehu Dreamworksove risanke Madagascar, ki je navdušila mlade in mlade po srcu po vsem svetu, ta veliki spektakel že to jesen v obliki muzikala v živo prihaja tudi na naše odre. Licenčni projekt, ki ga NAGP produkcija s producentom Nejcem Avbljem po velikem uspehu z muzikalom Moje pesmi, moje sanje pripravlja v koprodukciji s Špas teatrom.

V New Yorškem mestnem živalskem vrtu je završalo! Živali so se odločile, da ga zapustijo in se podajo veliki dogodivščini nasproti, ki pa se konča z divjo zabavo na plaži Madagascarja. Žirafa, nilski konj, zebra, lemurji, pingvini ter lev, si bodo privoščili največjo pustolovščino doslej. V njihove like se bodo v tem pustolovskem muzikalu med drugimi vživeli znani pevci in igralci Gašper Rifelj, Irena Yebuah Tiran, Jan Bučar,  Nejc Simšič, Blaž Vrbič, Lea Bartha, Nejc Lisjak, Danaja Koren in številni drugi.

Izjemen prevod besedil je delo Janeza Usenika, ki je poskrbel, da bodo obiskovalci muzikala tudi tako znana besedila kot so v pesmi z naslovom »I like to move it, move it«, odslej z veseljem prepevali v slovenskem jeziku.

V muzikalu Madagascar boste lahko zaplesali in zapeli tudi gledalci, oziroma z drugimi besedami – prav vsi v gledališču bomo »muvali« skupaj!

Primerno tudi za otroke. Otroci do 4 leta, če sedijo v naročju staršev imajo prost vstop.