V maju 2017 bi se v Festivalni dvorani Lent naj odvil koncert kontroverznega hrvaškega glasbenika Thompsona. Mariborska upravna enota je tedaj koncert odpovedala zaradi povečanega varnostnega tveganja; organizator Milan Trol se je pritožil na Upravno sodišče, ki je njegovi tožbi ugodilo.

FOTO: Youtube

Organizator Milan Trol je po odpovedanem koncertu vložil tožbo, ki je sedaj dobila svoj epilog. Upravno sodišče je v zvezi s tožbo zaradi prepovedi koncerta hrvaškega glasbenika Thompsona ugodilo, razsodili so, da je bil koncert v vseh točkah nezakonito prepovedan.

Odpoved zaradi varnostnih razlogov

Upravna enota Maribor je tedaj upoštevala priporočila oziroma predlog Policijske uprave Maribor in prepovedala koncert Marka Perkovića Thompsona, ki je bil načrtovan v Festivalni dvorani Lent. Pri odločitvi je pretehtalo dejstvo, da bi lahko na koncertu prišlo do večjih posledic in incidentov, organizator pa se je na odločitev Upravne enote pritožil na Ministrstvo za notranje zadeve.

Iz policije so takrat sporočili, da obstaja velika verjetnost, da se bodo koncerta udeležili posamezniki iz okolij, kjer so bili koncerti glasbenika prepovedani, oziroma se bodo koncerta z namenom vsiljevanja in izvrševanja kaznivih ravnanj udeležili njegovi radikalni privrženci iz Hrvaške, organizator pa nima nobenega vpogleda v kategorijo obiskovalcev, v smislu ogroženosti reda na prireditvi, tako doma kot v tujini.

Koncert bo organiziral še enkrat

Trol bo sedaj še enkrat organiziral koncert, ki bi se moral odviti že pred dvema letoma. Pravi, da so pristojne institucije nezakonito prepovedale glasbeni dogodek brez pravnomočne podlage, zato bo morebiti zahteval tudi odškodnino.

Organizacija koncerta je bila takrat tudi močno politično obarvana. Sklicana je bila celo nujna seja komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, na TV Slovenija so predvajali intervju s Thompsonom, kjer je slednji razkril svoje nazore in svojo plat zgodbe. Zaradi tega, ker naj bi bil hrvaški pevec promotor neonacizma in ustaštva so njegove koncerti prepovedani v Švici, Nemčiji in na Nizozemskem.