V tem tednu naj bi vse delo na fakultetah in visokih šolah steklo na daljavo.

Po zadnjih informacijah glede epidemiološkega stanja in aktualnih okužb se število okužb veča tudi med študenti in čeprav so na ministrstvu pretekli teden napovedali zaostrovanje ukrepov, zapiranje šol naj ne bi bil eden izmed teh. Kljub tej napovedi pa so, vsaj za potek dela na fakultetah in visokih šolah, že v tem tednu ubrali prehod dela na daljavo.

Nekatere članice že obvestile študente o pouku na daljavo

Po naših informacijah so delo na daljavo že včeraj napovedali na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru. Pouk bo na daljavo potekal v tednu med 14. 1. 2022 in 21. 1. 2022, razen za izjeme, kjer je izvedba v živo nujna. V elektronskem sporočilu rektorata Filozofske fakultete so sporočili tudi navodila za izpitno obdobje:

Enako velja za izvedbo preverjanja in ocenjevanja znanja, saj je pred vrati zimsko izpitno obdobje. Izpiti se bodo izvajali na daljavo. Izjemoma, po dogovoru z izvajalci izpitov, bodo le-ti potekali tudi v živo, v prostorih fakultete.

Dobljene informacije smo preverili na Ministrstvu za šolstvo, kjer so nam povedali, da oni o tem nič ne vedo. Dodali so še, da morda bodo omejili pouk, zaradi povečanega števila okužb, zgolj na fakulteti, od koder izvira pridobljena informacija.

Na mariborski univerzi vedo, o čem gre

Povprašali smo tudi Univerzo Maribor, kjer so nam pojasnili, da se že celotno študijsko leto soočajo s spreminjajočo se epidemiološko sliko in temu prilagajajo tudi izvedbo pedagoškega procesa.
V tem tednu pa so prejeli nova navodila iz strani NIJZ, rektor univerze je takoj pozval dekane in dekanice članic Univerze v Mariboru, da naj v skladu z epidemiološko sliko in priporočili Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, večino študija začasno izvajajo na daljavo in da naj razmislijo o načrtovanju pedagoškega procesa za vnaprej.

Izpiti tudi tokrat na daljavo?

Z bližanjem zimskega izpitnega obdobja pa tudi tokrat ostaja vprašanje, ali bodo izpiti ponovno izvedeni na daljavo. S strani Univerze v Mariboru smo izvedeli, da imajo popolno pristojnost vodstva posameznih članic, ki bodo glede na epidemiološke slike in napovedi, same odločale o poteku izpitnega obdobja, kar pomeni, da tudi letos ne bo enotnih navodil in poteka ocenjevanja za vse študente.