Kaj meni o padli noveli, smo povprašali tudi ravnatelja Waldorfske osnovne šole Maribor Andreja Ornika.

Pred dnevi smo poročali, da DZ po odložilnem vetu DS ni znova potrdil novele zakona o financiranju šolstva, ki spreminja način financiranja zasebnih osnovnih šol.  Po noveli bi država 100-odstotno financirala obvezni del javnega programa v zasebnih osnovnih šolah, razširjenega dela javnega programa pa ne več.

V ospredju predvsem dobrobit otrok in staršev

Kaj meni o padli noveli, smo povprašali tudi ravnatelja Waldorfske osnovne šole Maribor Andreja Ornika. “Nesprejetje novele zakona o financiranju šolstva za nas v tem trenutku pomeni, da bomo tudi v prihodnjem šolskem letu lahko opravljali svoje vzgojno izobraževalno poslanstvo pod enakimi pogoji kot doslej, finančni vložek naših staršev pa bo prav tako lahko ostal nespremenjen. Neustavnost sicer še vedno ostaja, vendar pa se vsaj ni ena neustavnost zamenjala z drugo, ki bi položaj staršev in otrok še poslabšala.”

V Waldorfski šoli Maribor verjamejo, da minulo glasovanje odpira novo priložnost, da s skupnimi močmi poiščejo ustrezno rešitev za uresničitev odločbe Ustavnega sodišča. Pripravljeni so se aktivno vključiti v proces iskanja ustreznih rešitev in upajo, da bo zakonodajna veja oblasti pri oblikovanju novih predlogov zasebne šole v veliko večji meri vključila v razpravo.

“Upamo, da bodo v prihodnosti pogovori lahko potekali brez ideološkega naboja in da bo v ospredju predvsem dobrobit otrok in staršev.”