Pred dnevi sta se mu, delno na zemljišču stanovalcev, delno na zemljišču Centra za socialno delo Maribor, pravijo, pridružili še dve osebi, ki sta tudi postavili šotor.

60-letni Emil Špindler, ki je po krivici ostal brez lastnega doma, potem je, kot nam je povedal, ker upniku ni mogel vrniti 25.000,zato je moral za dve leti v zapor na Dob, še vedno vztraja v bližini Centra za socialno delo (CSD) na Teznem.

Čaka na samsko sobo

Pred tem se je tri mesece potikal po gozdovih in čakal na neprofitno stanovanje, ki naj bi mu ga obljubili na Stanovanjskem skladu v Mariboru. Brez doma je že eno leto, zaprosil je za samsko sobo in prejel pozitivno mnenje, a tudi na slednjo že dolgo čaka.

Minila bosta dva meseca od naselitve

Zdaj so oglasili tudi stanovalci Zagrebške ceste 74 v Mariboru, ki pravijo, da se soočajo s težavami zaradi obnašanja brezdomca, ki kampira na zasebnem zemljišču. »V začetku letošnjega junija se je na naše zemljišče (pod nadstrešnico enega od stanovalcev) zraven CSD Maribor brez našega dovoljenja ali soglasja naselil brezdomec Emil Špindler. Kmalu bosta minila dva meseca od naselitve, brezdomec pa je še vedno tu,« so zapisali.

Začel jim je groziti in se posmehovati

Stanovalci Zagrebške ceste 74, ki so tudi lastniki zemljišča, na katerem biva, poudarjajo, da imajo z njim velike težave, zato želijo predstaviti drugo plat te zgodbe. »Brezdomec biva na našem zemljišču v neposredni bližini stanovanjskega bloka brez dovoljenja. Začeli smo ga opozarjati in pozivati, da se preseli drugam, vendar nam je začel groziti in se posmehovati. Prav zato se počutimo ogroženi, ppo naši presoji nas je upravičeno strah, saj smo iz medijev izvedeli, da je bivši kaznjenec in konfliktna oseba,« so navedli.

Stanovalci se bojijo prosto sprehajati

Po njihovem pisanju moški urinira kjerkoli pride, najpogosteje ob njihovi češnji, stanovalkam, če so slučajno v bližini, pa razkazuje tudi spolni organ in jih nadleguje. »Stanovalci se počutimo ogroženi, ne upamo odložiti smeti v zabojnik, ki je v bližini šotora, ali se prosto in brezskrbno sprehajati, kot smo se pred tem dogodkom. Moti nas, ker z našim zemljiščem ne moremo razpolagati, prav tako ne moremo uporabljati nadstreškov za avtomobile, ker jih je zavzel brezdomec,« poudarjajo stanovalci, ki so se obrnili tudi na državne inštitucije, a po njihovem ne ukrepajo.

Ne želijo dolgotrajnega postopka

Obrnili so se še na policijo, ki naj bi jim dejala, da ne morejo storiti ničesar. Edina pot do rešitve naj bi bila tožba za motenje posesti in potem še predlog za izvršitev, kar pa, dodajajo, pomeni zanje finančen strošek, ki ga ne bodo nikoli dobili povrnjenega, poleg tega pa dolgotrajen postopek. »To lahko pomeni, da bo ta oseba še dolgo tu, mi pa se bomo ves ta čas počutili ogroženi in bomo ustrahovani,« razlagajo in nadaljujejo, da k njemu prihajajo še druge osebe, s katerimi popiva, velikokrat tudi pozno v noč, kar moti njihov spanec.

»Kdo mu dovoljuje bivanje««

Pred dnevi sta se mu, delno na zemljišču stanovalcev, delno na zemljišču CSD, pridružili še dve osebi, ki sta tudi postavili šotor. »Sprašujemo se, kako je mogoče, da bivši kaznjenec nesankcionirano ustrahuje stanovalce, brez dovoljenja biva na privatnem zemljišču in da mu pri tem nihče nič ne more,« so zaključili stanovalci.