Specializirani pasji koši so bili uvedeni zato, da so sploh spodbudili zavedanje, da je v urbanem okolju pasje iztrebke treba pobirati. Zdaj so prepričani, da je ta obveza že zasidrana v zavest lastnikov psov, zato nabavljajo cenovno ugodnejše koše, ki pa imajo popolnoma enako funkcijo kot pasji.

V zadnjem času je v mestu moč opaziti vse več občanov, ki se na sprehode odpravijo s hišnimi ljubljenčki. Nekateri jih imajo na povodcih, so pa tudi primeri, ko se psi gibljejo prosto. A kaj hitro se sicer obojim lahko zgodi, da mora tudi žival v naravi »na stranišče«.

Dolžnost vsakega lastnika psov

V Mariboru so na več mestih koši, ki so namenjeni izključno pasjim iztrebkom in jim omogoča enostavno odlaganje odpadkov, vzdrževalcem pa enostavno in higiensko praznjenje vsebine koša. Slednje je še posebej pomembno, poudarjajo ljubitelji živali, ker je dolžnost vsakega lastnika psov, da z javnih površin odstranijo iztrebke svojih kosmatincev, vendar nekateri od njih tega ne storijo.

V uredništvu Maribor24.si smo preverili, koliko košev za pasje iztrebke je v mestu, kje so lokacije, kako pogosto jih praznijo, nastavljajo nove vrečke in podobno.

114 specializiranih košev za pasje iztrebke

Iz službe za odnose z javnostmi v podjetju Snaga, so sporočili, da je v Mariboru na javnih površinah postavljenih 114 specializiranih košev za pasje iztrebke.

Snaga: »Ta obveza že zasidrana v zavest lastnikov psov, zato menimo, da je prav, da nabavljamo cenovno ugodnejše koše, ki pa imajo popolnoma enako funkcijo kot pasji.«

»Pasji iztrebki sicer sodijo v mešane komunalne odpadke in s stališča stroškov je ugodneje, da se na javnih površinah nameščajo večnamenski koši za odpadke, kamor je mogoče odložiti tudi pasje iztrebke,« so dodali.

Obrobje mesta obiščejo enkrat tedensko

V Mariboru je po njihovih besedah stanje razpoložljive infrastrukture za zbiranje odpadkov dobro. »To pomeni, da imamo tako na javnih površinah kot tudi na sprehajalnih poteh nameščenih dovolj košev za odpadke, seveda pa so uslišane tudi želje občanov, mestnih četrti in krajevnih skupnosti, ki najbolje poznajo svoje mikrookolje in potrebe po morebitni namestitvi novih košev. Koši se praznijo odvisno od lokacije, na kateri so postavljeni. Središče mesta in okolica UKC Maribor čisti Snaga vsak dan, to pomeni, da vsak dan pometajo pločnike in praznijo koše, medtem ko obrobje mesta obiščejo enkrat tedensko,« so zapisali.

Neodgovorno ravnanje z vrečkami

Praznjenje košev je predvideno v letnem planu čiščenja mesta, a je Snaga pripravljena tudi na intervencije, a do teh prihaja vse redkeje.

Snaga: »Pasji iztrebki sicer sodijo v mešane komunalne odpadke in s stališča stroškov je ugodneje, da se na javnih površinah nameščajo večnamenski koši za odpadke.«

Ob praznjenju košev se na specializirane pasje koše nameščajo tudi vrečke, ki jih lahko uporabljajo lastniki psov, a še zmeraj ugotavljajo, še razlagajo, da z vrečkami občani ravnajo zelo neodgovorno, saj jih običajno že tisti dan, ko so nameščene, zmanjka. »Druge opreme, ki jo lastniki potrebujejo za pobiranje pasjih iztrebkov, ne nameščamo, saj se lahko tudi sama vrečka uporabi kot rokavica,« so razložili.

Uvedba specializiranih pasjih košev

V Snagi si prizadevajo, da bi občani za odlaganje pasjih iztrebkov uporabljajo običajne rdeče koše, ki so na voljo na javnih površinah v mestu. Preden so se pojavili specializirani koši za pasje iztrebke, so vsi lastniki psov za pasje iztrebke uporabljali te koše.

Snaga: »Koši praznimo odvisno od lokacije, na kateri so postavljeni. V središču mesta in okolici UKC Maribor smo vsak dan.«

»Specializirani pasji koši so bili uvedeni zato, da smo sploh spodbudili zavedanje, da je v urbanem okolju pasje iztrebke treba pobirati. Zdaj smo prepričani, da je ta obveza že zasidrana v zavest lastnikov psov, zato menimo, da je prav, da nabavljamo cenovno ugodnejše koše, ki pa imajo popolnoma enako funkcijo kot pasji,« so zaključili v podjetju Snaga.