Prireditev, ki bo potekala od 29. novembra do 31. decembra, na Trgu Leona Štuklja in na drugih lokacijah po mestu, bo po mnenju župana Saše Arsenoviča res čarobna, saj je bil program dobro sprejet, tudi komunikacija z gostinci je zelo dobra.

V Vetrinjskem dvoru v Mariboru so danes na novinarski konferenci predstavili program Čarobnega decembra 2019 (o tem smo že poročali, op. p.), ki se bo odvijal na Trgu Leona Štuklja, Trgu svobode, Grajskem trgu in drugod po mestu ter silvestrovanje na prostem na Trgu Leona Štuklja.

Namesto plana A zdaj plan B

Župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič se je v uvodu vsem zahvalil, da so pristopili k izvedbi, četudi po njegovem ni bil izpeljan plan A in bo zdaj plan B, ki bo bi lahko bil, še pravi, boljši kot je bil sprva zamišljen.

Saša Arsenovič: »Ponosen sem, da se bomo tega lepega časa skupaj veselili in ne razdvajali.«

»V mestu opažam veliko znanja in pozitivne energije,« je poudaril in dodal: »Dolgoročni cilj Čarobnega decembra je, da bi večji del mesta postal čim bolj čaroben, in da bodo naši meščani čim redkeje hodili iskati čarobnost v druga mesta. In to vedno ni nujno povezano samo z glasbenim programom, zato smo letos vložili dodatna sredstva v infrastrukturo. Naredili bomo analizo osvetlitve, kar doslej še ni bilo, zato bo lahko naslednje leto in v bodoče ta slika sestavljala čarobni mozaik, kjer bosta v ospredju druženje in vsebine. A tudi letos bo čarobno, program je dobro sprejet, tudi komunikacija z gostinci je zelo dobra. Ponosen sem, da se bomo tega lepega časa skupaj veselili in ne razdvajali.«

Župan je omenil »majhno težavo«, ki bo na Trgu svobode, kjer bo drsališče. »Tržnična dejavnost se bo v tem času prestavila tja, kamor sodi, na osrednjo tržnico. V ospredju je čarobni december in druženje,« je dodal Arsenovič in sklenil: »Radi se imejte in preden pridete v mesto, specite doma kekse z otroci. To je še več vredno kot tisti drugi del.«

Čarobni december bo mestno občino stal 190.000 evrov, medtem ko bo zavod za turizem za dogodke in promocijo odštel 39.000, a je treba, so poudarili, upoštevati tudi prihodke.

Prireditev zapeljali nekoliko drugače

Neva Pipan, koordinatorica Čarobnega decembra, je povedala, da so letošnji Čarobni december zapeljali nekoliko drugače, čeprav je po dolžini skoraj podoben lanskemu. Sicer pa se bo, dodaja, dogajanje na božični večer končalo prej, in sicer ob 15. uri, da lahko ljudje, tudi gostinci, praznik preživijo v krogu najbližjih.

Ponudba 20 gostincev na Trgu Leona Štuklja bo na voljo od 10. ure do zaključka večernega dogajanja, poudarek pa bo na regionalni in lokalni gastronomiji. Danes z gostinci podpisujejo pogodbe.

Nova ekipa, premalo izkušenj

Na vprašanje, zakaj so se priprave lotili relativno pozno, Pipanova odgovarja, da je ekipa nova in ni bila najbolj vešča vsega dogajanja in se zato niso posebej fokusirali na Čarobni december. »Bilo je veliko drugih stvari in naenkrat je bil Čarobni december pred vrati. Zagotavljam, da smo dali vse od sebe in pripravili program, s katerim bodo zadovoljni,« je poudarila Pipanova in dodala, da se bodo takoj, ko bo vsega konec, lotili analize in sestavljanja najboljšega modela za naslednjo leto. »Nabrali smo si, in si bomo dovolj izkušenj, da bomo naslednje leto začeli prej pripravljati program, ki je že letos dovolj dober,« je sklenila.

Drugačni od ostalih

Doris Urbančič Windisch, direktorica Zavoda za turizem Maribor Pohorje, je dejala, da jih ravno to dela drugačne od ostalih, kjer je vsepovsod že moč videti čudovite lučke in razsvetljavo. »Obdržati moramo programske skupine, saj nas to razlikuje od ostalih,« je prepričana Ubrančič Windischeva, ki je nadaljevala, da sta pri sestavi programa najbolj pomembna točen datum in lokacija, ne pa toliko izvajalci. »Za naslednje leto se bomo, tudi terminsko, uskladili že takoj v začetku leta,« je dodala Urbančič Windischeva in 29. novembra povabila na prižg luči ter zaključek v Hišo Stare trte, kjer bo obiskovalcem na voljo povabili na čaj in medenjake ter vožnjo z vlakcem Jurček.

Direktorica zavoda za turizem pa še pravi, da imajo izbranih 11 ponudnikov sejemske ponudbe, ki bodo umeščeni na Grajski trg in Trg svobode. »Obiskovalcem bodo na voljo navijaški program NK Maribor, slike vezane na naše mesto, voščilnice, magnetki in podobno. Manjkala ne bosta niti sladki in volneni program, suho sadje in izdelki iz zelišč,« je pojasnila.

Festival druženja, svetlobe in mesta v malem

Urška Košica, programska vodja festivala Vilinsko mesto iz Narodnega doma Maribor, pa je dejala, da gre za festival druženja, svetlobe in mesta v malem, ki je namenjeno družinam, staršem, otrokom, turistom, da se vključujejo interaktivno. »Lokacije Vilinskega mesta bodo v Ulici Maksimilijana Držečnika, Rotovški, Slomškov in Maistrov trg, Koledovanje bo v Gosposki, Slovenski in Jurčičevi ulici, osrednje dogajanje pa bo Vetrinjskem dvoru, ki ga praznično preoblečemo Vilinsko podobo. Letos je tema bela omela,« je razložila sogovornica.

Humanitarna pomoč za 4-letnega Mitjo

Letošnji Čarobni december bo v okviru Lions kluba Piramida tudi humanitaren, saj bodo izbirali denar za 4-letnega Mitjo, ki boleha cerebralno paralizo. Stroški operacije v ZDA znašajo okrog 55.000 evrov, stroški bivanja, terapije in dodatni pripomočki pa še 10.000 evrov. Plastični kozarci, ki bodo na voljo obiskovalcem pri gostincih, bodo prav zato v tem času dobrodelni, saj bo v akcijo vključena tudi širša javnost. Gostinci bodo na TRR račun nakazali donacijo v višini najmanj 500 evrov, od Lions kluba pa bodo za vsak doniran evro prejeli kozarec, ki jih bodo na stojnici prodajali za 1 evro. Obiskovalci pa bodo z nakupom kozarca lahko še sodelovali v zaključnem žrebanju, saj bodo na račun, ki ga bodo po nakupu kozarca prejeli od gostinca, zapisali svoje podatke in ga odvrgli v čarovno kroglo za malega Mitjo, ki bo stala na glavnem odru. Na silvestrovo bodo izžrebali tri nagrajence.