Po tem, ko so gradbinci v dveh dneh naleteli na dve bombi v Mariboru, so se pristojni danes sestali in odločili kaj bodo storili. Zaradi varnosti bo potrebna evakuacija, a mirijo, da ljudem ni potrebno skrbeti.

Na gradbišču za mariborskim nakupovalnim središčem Europark so v soboto, 26. oktobra, gradbinci pri izkopavanju naleteli na 250-kilogramsko neeksplodirano ubojno sredstvo. Dan kasneje so delavci med rekonstrukcijskimi deli na železniških tirih v neposredni bližini železniškega mostu ter glavne avtobusne in železniške postaje med Mlinsko in Plinarniško ulico naleteli na še eno neeksplodirano ubojno sredstvo. Danes so se pristojni organi sestali na sedežu Gasilske brigade Maribor na katerem so določili datume in načine izvedbe deaktivacije.

»Vsekakor gre za deaktivacijo in bo potrebna evakuacija. Prebivalci so varni, vse je pod kontrolo,« je dejal Samo Medved, podžupan MO Maribor.

Podžupan Maribora je ob tem še povedal: »Imeti dve bombi v mestu istočasno vsekakor skrbi, tudi odstranitev in zaščita bo predstavljala velik poseg v mestu. Delovanje mesta bo v tem času moteno. Zadovoljen sem z ravnanjem in hitrim ukrepanjem, tako da ljudem ni potrebno skrbeti.«

Sporočili so, da bodo bombi onesposobili v četrtek, 31. oktobra ter v nedeljo 3. novembra. Zaradi tega bo potrebna tudi evakuacija kliničnega centra.

Direktor GB Maribor Aleš Ciringer je povedal, da je lokacija zahtevna zaradi nakupovalnega središča in predvsem zaradi UKC Maribor. »Sama deaktivacija bo imela za posledico evakuacijo. Ni problem v samih stanovalcih, težave bodo verjetno povzročali bolniki ki so nepokretni.« V UKC Maribor so s prvimi ukrepi že pričeli.  Od 8 do 16. ure bo sledila prepoved gibanja v 300-metrskem pasu. Največja posledica ob morebitni sprožitvi je padanje, zato je gibanje v vrhnjih prostorih in zunaj prepovedano.

»Sprejeli bomo ukrepe, ki so sprejemljivi. Tam so osebe, ki jih zaradi svojih stanj ni mogoče premestiti. Te bodo odmaknili od čelne ploske bolnice,« pojasni o evakuaciji UKC Maribor. Točna številka, koliko ljudi bo potrebno evakuirali, še ni znana.

Več informacij o samem poteku evakuacije pa v videoposnetku spodaj:

Na drugi lokaciji gre za večjo bombo, kjer bodo prav tako potrebni podobni ukrepi, a je zaradi večje bombe potrebna večja evakuacija v širini 600 metrov. Ljudje bodo z navodili seznanjeni.