Med 13. in 22. septembrom bo v Mariboru potekal Festival Stare trte. Kot napovedujejo, bo pridelek trte tokrat nad povprečjem.

Zavod za turizem Maribor – Pohorje je danes razkril podrobnejši program Festivala Stare trte. Festival se bo pričel že ta konec tedna, v petek, 13. septembra, s pričetkom ob 9. uri na Grajskem trgu in Trgu Svobode, kjer bo na stojnicah predstavljena štajerska kulinarika, spoznali boste lahko najboljše štajerske in slovenske vinarje.

Kot kaže bo trgatev rekordna

Lanski pridelek Stare trte je bil pod povprečjem. Mestni viničar in skrbnik Stare trte Stane Kocutar je ob tem ponosno dejal: »To kar se je zgodilo letos je eden izmed vrhuncev. Trta je izjemno obložena, z izjemo lepim grozdjem. Zanimiv je bil zamik v času cvetenja. Že na začetku se je pokazalo, da je trta izjemno obdarjena.«

Ravno zaradi tega je moral Kocutar sprejeti odločitev ali poseči v pridelek in odstraniti del grozdja, da ne bi bila trta preobremenjena ali pustiti tako kot je: »Spoštoval sem trtino odločitev. Mislim, da bo trgatev ena izmed rekordnih, glede na količino pa bo stopnja sladkorja nekoliko manjša.«

»Naši več kot 400 let stari gospe posvečamo vso pozornost, ki jo lahko. To leto je za občino še bolj pomembna, saj bo naše mesto in trgatev obiskalo veliko tujih deligacij,« je povedala podžupanja Mestne občine Maribor Alenka Iskra.

Letos bo festival nekoliko krajši kot sicer, prav tako se uradno ne bo zaključil s tradicionalnim martinovanjem, temveč nekoliko prej. K odločitvi je botrovala želja turistov. Direktorica Zavoda za turizem Maribor-Pohorje Doris Urbančič Windisch je ob tem dejala: »Naši festival je nekoč trajal veliko časa, a ne vsak dan. Bolje je, da je skrčen. Gost, ki bo prišel ali v ponedeljek ali v nedeljo, bo imel vedno v zvezi z vinom nekaj početi.«

Dvodnevni dogodek prvič tudi na Poštni ulici

Desetdnevni program za ljubitelje vina, kulinarike in kulture Mestno jedro, njegove znamenitosti in okuse bo moč spoznavati na številnih tematskih vodenjih in degustacijah. Tako pripravljajo sprehode Sladko mestno doživetje, vodene oglede mesta z lokalnim turističnim vodnikom, vinske degustacije na ladjici Dravska vila, brezplačne oglede Vinagove kleti, vinske sprehode v družbi sommelierja, tematska lova na vinsko zgodbo in interaktivni sprehod ob Dravi. Dogodek se letos, 20. in 21. septembra, prvič seli tudi na Poštno ulico – odlična vina na Poštni ulici.

»Cilj je bil povezati kar največ akterjev v mestu in destinaciji, kar nam je vsekakor uspelo, saj Festival Stare trte letos združuje kar 28 organizatorjev, tako tistih, ki nagovarjajo lokalno prebivalstvo, kot tudi tiste, katerih ponudba je namenjena predvsem obiskovalcem mesta. Veseli nas pozitiven odziv sodelujočih, pohvalimo se lahko tudi s sodelovanjem z našim najuspešnejšim kuharskim mojstrom, chefom Davidom Vračkom,« je dejala vodja prireditev Zavoda za turizem Maribor-Pohorje Mojca Juhart . Vračko bo pripravil jedi iz listov najstarejše trte na svetu, cena tovrstne večerje z vinsko spremljavo pa znaša 75 evrov.

vodja prireditev Zavoda za turizem Maribor-Pohorje Mojca Juhart

Vodja prireditev Zavoda za turizem Maribor-Pohorje Mojca Juhart in Mestni viničar in skrbnik Stare trte Stane Kocutar

Festival se bo zaključil v nedeljo, 22. septembra, s pričetkom ob 11. uri pred Hišo Stare trte, kjer se bo odvila svečana trgatev Stare trte z glasbenim gostom Zoranom Predinom. Več informacij najdete na njihovi Facebook strani TUKAJ ali na spletni strani TUKAJ.