Poleg okuženega učenca, ki obiskuje OŠ Ludvika Pliberška, je okužen tudi njegov brat in mama. Na NIJZ so predstavili več podrobnosti.
Maribor je včeraj, kot smo že poročali, presenetila novica, da je z novim koronavirusom okužen otrok, ki obiskuje OŠ Ludvika Pliberška v Mariboru. Razredničarka in ves razred je v karanteni. Ostali učenci normalno obiskujejo pouk. Poleg osnovnošolca je okužen tudi njegov brat, prav tako učenec OŠ Ludvika Pliberška, ki pa v zadnjih dneh ni hodil v šolo ter njuna mama.

Glede aktualnega primera okužbe z novim koronavirusom v Mariboru so danes spregovorili tudi na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje – Območna enota Maribor. Več v videoposnetku spodaj.

Novinarska NIJZ – Covid19 Maribor

Gepostet von Maribor24.si am Mittwoch, 3. Juni 2020

Za medije so potrdili, da so danes kontaktirali širši krog družine in prijateljev ter predlagali karanteno za 17 oseb. Skupno je tako v karanteni 42 oseb. Izvir okužbe zaenkrat še ni znan, poizvedujejo pa tudi pri kontaktih v tujini. “Situacija je povzročila šok, ljudje v takšnih situacijah različno odreagirajo, bojijo se stigmatizacije. To ni potrebno,” je dejala Sanja Vuzem, dr. med. spec. javnega zdravja. K sreči novih okužb v Mariboru niso zaznali.

Vsi v karanteni zaenkrat brez simptomov

Osebe, ki so jih napotili v karanteno, so z današnjim dnem zdrave in brez vsakršnih simptomov. Ob njihovem začetnem klicu so dobili nadaljnja navodila, kako ravnati, v kolikor se pojavijo znaki okužbe. Ob vsakem simptomu oziroma znaku okužbe ima ležeči zdravnik vso pravico obolelega napotiti na testiranje z novim koronavirusom.

Vseh učencev in ostalih, ki so bili v stiku z obolelo, sicer zaenkrat ne bodo testirali. Do testiranja bo prišlo le, v kolikor se pojavijo znaki okužbe. Pomembno pa se je zavedati, da osebe v karanteni ne smejo zapuščati svojega domovanja. V kolikor se odločijo testirati, lahko to storijo po izteku karantene.

Starši otrok v karanteni bodo ostali z njimi doma

Starši, ki bodo skrbeli za otroke v karanteni, bodo z njimi preživljali čas doma. Izolirane družine ne smejo prejemati nobenih obiskov, prejeli so številna navodila o nadaljnjih ukrepih. Vsak dan se jim prav tako spremlja zdravstveno stanje. Epidemiologi pa jih bodo večkrat kontaktirali glede razvoja dogodkov.

Kot še pojasnjuje dr. Vuzem, asimptomatska oseba, četudi je okužena, zelo težko prenaša virus. Virus se namreč prenaša kapljično, torej s kašljem, kihanjem. Virusa je bistveno več v telesu, v kolikor so izraženi tudi simptomi, tako da je možnost za prenos precej malo.