Kulturni abonmaji so sicer že v polnem razmahu. Preverili smo, kako je v Mariboru in okoliških občinah, kjer beležijo izjemen interes za gledališke abonmaje.

V uredništvu  Maribor24.si smo se lotili pregleda o abonmajih, in sicer nas je zanimalo, kateri abonmaji so na voljo, kako so zadovoljni s vpisom, kakšen je obisk oziroma struktura publike in imajo v načrtu kakšne novosti, medtem ko smo pri društvih iz okolice Maribora še poizvedovali, kdo izvaja abonmaje pri njih, kje in kako so obiskane predstave, kakšna je njihova vsebina ter ali so financirani z javnimi sredstvi.

V jubilejni stoti sezoni SNG Maribor 18 različnih abonmajev

Alan Kavčič iz službe za odnose z javnostmi v Slovenskem narodnem gledališču (SNG) Maribor, je povedal, da imajo v SNG Maribor – Drama, Opera, Balet v jubilejni stoti sezoni razpisanih 18 različnih abonmajev.

»Do tega trenutka se je v abonmaje SNG Maribor vpisalo 4.796 abonentov (manjkajo še podatki o vpisu študentskih abonmajev, ker ti potekajo do konca novembra). V abonmaje Drame se je vpisalo 1.188 abonentov, v abonmaje Opere in Baleta pa 2.668 abonentov. V abonmaje, ki  zajemajo izbrane uprizoritve iz vseh treh umetniških enot, je 335 abonentov, 421 je abonentov Otroškega gledališkega abonmaja, nekaj manj kot dvesto pa jih je vpisanih v abonmaje komornih koncertnih ciklusov, ki jih izvajamo v koprodukciji,« je pojasnil Kavčič.

Alan Kavčič: »»SNG se zadnja leta posveča prodaji vstopnic preko spleta.«

Abonmajska ponudba SNG Maribor je tradicionalna, pravi, med novosti zadnjih let sodi Evropski gledališki abonma, ki že tretje leto zapored ponuja premišljen izbor iz produkcije SNG Maribor in produkcije HNK Zagreb ter jubilejni dramsko-operno-baletni abonma »Zlatih sto«, ki združuje najlepše uprizoritve vseh treh umetniških enot. »SNG se zadnja leta posveča prodaji vstopnic preko spleta,« je sklenil Kavčič.

V narodnem domu 6 abonmajskih ciklov

Boris Črnič, vodja stikov z javnostmi v Narodnem domu Maribor, je sporočil, da imajo 6 abonmajskih ciklov, in sicer Orkestrski cikel, Komorni cikel, Mladinski cikel, Komedija v Narodnem domu, Otroški gledališki abonma Kekec ter Kulturni dnevnik. »Z vpisom smo zadovoljni, medtem ko dodatnih novosti ne načrtujemo,« je pojasnil Črnič.

O strukturi publike pa je dodal: »Razen Mladinskega cikla, ki je namenjen zadnji triadi osnovnih šol in predvsem srednjim šolam, Kekca, ki je namenjen otrokom od 3. leta dalje in Kulturnega dnevnika za osnovne šole, je pri ostalih abonmajih struktura mešana.«

V Rušah velik interes za otroški gledališki abonma

Zanimivo kulturno dogajanje obeta tudi Lučka v Domu kulture Ruše, zagotavlja Vesna Glavendekić iz Javnega zavoda Center za mlade Ruše – Cezam, saj: »Otroški gledališki abonma Lučka nam enkrat na mesec pričara nepozabno doživetje, saj z otroci spoznavamo lep svet lutk, glasbe in gledališča. Ena predstava je že za nami, in sicer gledališko-lutkovna predstava Pepelka v izvedbi Družinskega gledališča Kolenc.« Glavendekićeva dodaja, da bodo mesečno sledile še gledališka predstava Orkester dobrega moža in obisk Dedka Mraza Zavoda Enostavno Prijatelji, in sicer 15. decembra, bo 11. uri, gledališka predstava Pik Pak Gledališče Ku kuc bo 19. januarja, ob 11. uri, muzikal Gremo na vlak Gledališča Unikat 16. februarja, ob 11. uri in gledališka predstava Kekec in Pehta družinskega gledališča Kolenc 15. marca, ob 11. uri. Cena abonmaja (6 predstav) je 25 evrov, cena vstopnice za posamezno predstavo pa 6 evrov. En spremljevalec otroka ima prost vstop.

Dvorana ruškega Doma kulture zmeraj polna

Na voljo tudi ugodnosti: abonma za drugega otroka je 15 evrov, abonma za tretjega otroka in vse naslednje 10 evrov, ugodnosti veljajo za otroke iz istega gospodinjstva, medtem ko lahko popuste uveljavite z veljavnim osebnim dokumentom., denarja za prodane vstopnice in abonmaje pa ne vračajo.  Deset odstotni popusti je na voljo imetnikom Šport Ruše kartice, abonma pa delno sofinancira občina Ruše. Glavendekićeva še pravi, da je nakup abonmaja in vstopnic možen v Športnem parku Ruše (recepcija bazena) od ponedeljka do nedelje med 8. in 21. uro, v Domu kulture Ruše 1 uro pred predstavo, sicer pa je število abonmajev in vstopnic omejeno.

Deset odstotni popusti je na voljo imetnikom Šport Ruše kartice, abonma pa delno sofinancira občina Ruše.

Dodatne informacije je moč dobiti v Javnem zavod Center za mlade Ruše – Cezam, po telefonu 031 388 635, elektronskem naslovu pisarna@cezam.org ali spletni strani www.cezam.org ter Športnem parku Ruše po telefonih 02/673 05 03 in 051 624 401, elektronskem naslovu info@sportniparkruse.si in spletni strani www.sportniparkruse.si. »Več o posameznih predstavah si lahko ogledate na http://www.cezam.org/otroski-gledaliski-abonma-lucka-20192020/,« razloži Glavendekićeva in zaključi, da so z obiskom zelo zadovoljni, saj se dvorana Doma kulture Ruše zmeraj napolni.

V Pesnici prodali za celo dvorano abonmajev

V Kulturno-umetniškem društvu Marice Kerenčič Pesnica, v katerem gojijo ljubiteljsko kulturo že vse od leta 1946, so letos po nekaj letih mirovanja društva le to ponovno oživili. Eden prvih (in večjih) ciljev, ki so si jih zadali, pa je bila tudi organizacija lastnega gledališkega abonmaja.

Vesna Trampuš, predsednica društva iz Pesnice pri Mariboru, je povedala, da so izbrali šest gledaliških predstav ljubiteljskih gledališč, med katerimi je tudi komedija Ditka in šofer, ki jo bo za domačo dramsko skupino po svoji dramski predlogi Denis in Ditka priredil domačin Tone Partljič. »Cena abonmaja je 30 evrov, vpis nas je zelo pozitivno presenetil, saj smo prodali 177 abonmajev, kar je na robu realne kapacitete dvorane Večnamenskega kulturno turistično podjetniškega centra  Pesnica (200 sedežev je realno število sedežev primernih za kvalitetno spremljanje gledaliških predstav),« je pojasnila Trampuševa.

Vesna Trampuš: »Vpis nas je zelo pozitivno presenetil, saj smo prodali 177 abonmajev, kar je na robu realne kapacitete dvorane.«

Abonenti, ugotavljajo v društvu, pa ne prihajajo samo iz občine Pesnica, temveč tudi iz okoliških občin, in sicer Maribora, Kungote, Šentilja, Lenarta. »Poleg abonmajskih so na voljo tudi vstopnice za posamezno predstavo po ceni 7 evrov. Slednje možnosti se poslužujejo predvsem tisti obiskovalci, ki niso želeli tvegati z nakupom abonmaja in načrtovanjem obiska vseh predstav,« je razložila Trampuševa. V društvu pa zasluge za uspešno prodajo abonmajev pripisujejo tudi septembrski prireditvi, kjer so zainteresiranim predstavili abonmajsko ponudbo.

Pomoč pesniške občine z brezplačno oddajo prostorov

Letos maja so društvo revitalizirali, pravi, in niso mogli računati na materialna sredstva občine, jim pa občina Pesnica pomaga z brezplačno oddajo prostorov. »Prav tako nam je vedno, kadar imamo predstave, na voljo oseba za osnovno tehnično pomoč. Cenimo, da je med kupci abonmaja tudi župan Gregor Žmak je razložila sogovornica in sklenila, da so pri financiranju organizacije gledališkega abonmaja odvisni predvsem od abonentov in sponzorjev, ki znajo ovrednotiti trud posameznikov združenih v društvu, ki jim je mar za kulturno življenje našega kraja in občine.

Del predstav v abonmaju bazira na izmenjavi

Vse predstave so ob nedeljah, ob 18. uri. Mladinska skupina KUD Jože Stupnik Svečina s predstavo Pahljača v režiji Marka Radmiloviča se bo predstavila 12. januarja prihodnje let, 23. februarja nastopa Gledališko društvo Vurberk s priredbo Vinka Möderndorferja Trije vaški svetniki,  KUD Marice Kerenčič Pesnica s predstavo Ditka in šofer v režiji Toneta Partljiča in Blaža Šabedra bo 22. marca. KUD Zarja – Trnovlje Celje z delom Vinka Möderndorferja Na kmetih v režiji Vojka Belšaka pa bo 10. Maja. »Del predstav v abonmaju bazira na izmenjavi predstav (»oni k nam – mi k njim«), del predstav odkupimo,« je dejala Trampuševa.

V Selnici ob Dravi na voljo dva abonmaja

Miha Kranjčević, direktor Javnega zavoda Center Arnold Tovornik, je povedal, da sta v organizaciji KD Pavze Selnica ob Dravi dva abonmaja, nanju pa se lahko prijavijo vsi ne glede na kraj bivanja, četudi so reklamirali predvsem na območju občin Ruš, Lovrenc na Pohorju in Selnica ob Dravi, z radijskim oglaševanjem pa še »mariborski bazen«. »Vsebina abonmaja ni financirana z javnimi sredstvi, ker pa so prireditve komercialnega značaja moramo za izvedbo dogodkov v Hramu kulture Arnolda Tovornika plačati najem dvorane po ceniku,« je dejal Kranjčevič in dodal, da je obisk zelo dober.

Miha Kranjčević:»Vsebina abonmaja ni financirana z javnimi sredstvi, ker pa so prireditve komercialnega značaja moramo za izvedbo dogodkov v Hramu kulture Arnolda Tovornika plačati najem dvorane po ceniku.«

In kaj ponujajo? V okviru abonmaja komedija Naj nas smeh združuje! se je v novembru zvrstila predstava gledališča Belansko Kulturnega društva Bohinjska Bela z naslovom Govorice. V soboto, 16. novembra bo v Veliki dvorani Hrama kulture Arnolda Tovornika komedija Dve na enega, v petek, 13. decembra, komedija Moža je zatajila, v petek, 17. januarja, komedija Kaj je videl batler?. 21. februarja bo predstava Ljubezen na predzadnji pogled, KUD Stane Sever Ribnica na Pohorju bo v petek, 20. Marca, uprizoril predstavo Tončka Žumbarja Gazda tote hiše sem pa jaz. V okviru otroškega abonmaja Cepetavček bo v soboto, 7. decembra, predstava Teater za vse Medvedek na snegu, 4. januarja, bo Gledališče Loški oder uprizoril predstavo Medvedek na obisku, v soboto, 1. februarja bo nastopila Glasbena dežela, Alenka Kolman z naslovom Pujsa pepa se predstavi. V soboto, 7. marca, bo tudi predstava Gledališča Ku kuc z naslovom Cepetavček.

Abonmajske vstopnice lahko rezervirate pri Polonci Perkuš, 040 220 297, prodaja abonmajev pa je v  pisarni TIC v Hramu kulture Arnolda Tovornika, vsak ponedeljek, sredo in petek od 13. do 19. ure ter torek in četrtek med 11. in 13. uro ter uro pred prvo predstavo. Cena abonmaja Komedija je 30 evrov (6 predstav), cena abonmaja Cepetavček pa 15 evrov (5 predstav). »Vsi, ki bodo kupili omenjeni abonma za sezono 2019-2020 pa imajo 10-odstotni popust pri vseh plačljivih prireditvah, ki jih organizira Hram kulture Arnolda Tovornika. Popust je moč uveljaviti s predložitvijo abonmajske vstopnice samo v TIC-u Hrama kulture Arnolda Tovornika. Ostale informacije na spletni strani www.hramkulture.si  in  https://kdpavza.eu . Organizator si pridružuje pravico do spremembe programa,« je pojasnil sogovornik.