Epidemija COVID-19 je zagotovo spremenila življenje kot ga poznamo. A situacija na gradbenem trgu ni nič drugačna, povpraševanje po novogradnjah je tudi sedaj izjemno veliko. Dela na gradbiščih potekajo nemoteno in po terminskih planih. Stanje na gradbenem trgu za skupino Novogradnje Maribor ni nič drugačno kot pred razglasitvijo epidemije.

Epidemija COVID-19 je zagotovo spremenila življenje kot ga poznamo. A situacija na gradbenem trgu ni nič drugačna, povpraševanje po novogradnjah je tudi sedaj izjemno veliko. Dela na gradbiščih potekajo nemoteno in po terminskih planih. Stanje na gradbenem trgu za skupino Novogradnje Maribor ni nič drugačno kot pred razglasitvijo epidemije.

Kakšno je stanje na gradbenem trgu po razglasitvi epidemije?

Stanje na gradbenem trgu za skupino Novogradnje Maribor ni nič drugačno kot pred razglasitvijo epidemije. V soseski Novi Vrtovi, kjer gradimo skupaj 222 stanovanj dela potekajo že ves čas nemoteno in po terminskih planih. Prvi stolpič bo v kratkem vseljiv, vsa stanovanja so prodana, drug stolpič J je v fazi gradnje in bo končan v začetku 2021, prostih je še 12 stanovanj od 71. V ponedeljek, 8. junija pa pričnemo s prodajo tretjega bloka I z 86 stanovanji.

Letos poleti bomo pričeli še z gradnjo Sončnih teras v Košaškem dolu. Gre za popolnoma novo sosesko s petimi vila stolpiči, ki so umeščeni v izredno lepo sončno okolico tik pod vinogradi. Posebnost soseske je enotno  zasnovana urbana zasnova tik pod vinogradi in samo 1.500 metrov od mestnega jedra. Za ostale projekte imamo po večini že pridobljeno vso dokumentacijo, novi projekti so v fazi projektiranja.

Kakšno je povpraševanje po novogradnjah pred in med epidemijo?

Povpraševanje pred epidemijo je bilo veliko. Naša prodajna služba je med epidemijo delala od doma in v skladu s predpisi. Komunikacija s strankami je potekala po telefonu, predstavitve stanovanj pa so potekale prek konferenčnih zvez. Prvih deset dni v času karantene smo seveda zaznali upad klicev strank po stanovanjih, že po nekaj dnevih pa so prodajni agentje imeli polno dela preko elektronske pošte in telefonov.

Kaj trenutno gradite in kakšni so kratkoročni plani?

V soseski Novi Vrtovi, kjer gradimo naselje z 222 stanovanji, dela potekajo nemoteno in po terminskih planih. Prvi stolpič K  bo v kratkem vseljiv, vsa stanovanja so prodana, drug stolpič J je v fazi gradnje in bo končan v začetku 2021, prostih je še deset stanovanj. V ponedeljek 8. junija pričnemo s prodajo tretjega bloka I s 86 stanovanji. Kupci bodo lahko izbirali od garsonjer, dvosobnih, trisobnih, štirisobnih do petsobnih stanovanj.

Predvidoma bomo v letošnjem letu pričeli še z gradnjo Sončnih teras v Košaškem dolu. Gre za popolnoma novo sosesko s petimi vila stolpiči, ki so umeščeni v izredno lepo sončno okolico tik pod vinogradi. Posebnost soseske je enotna urbana zasnova tik pod vinogradi in samo 1.500 metrov od mestnega jedra. Za ostale projekte imamo po večini že pridobljeno vso dokumentacijo, novi projekti so v fazi projektiranja.

Kakšne so cene stanovanj?

V pritličju se cene garsonjer z velikimi atriji gibljejo od 61.300 EUR naprej. Dvosobna stanovanja po nadstropjih so potem na voljo od 79.100 EUR naprej.

V pritličju se cene garsonjer z velikimi atriji gibljejo od 61.300 EUR naprej. Dvosobna stanovanja po nadstropjih so potem na voljo od 79.100 EUR naprej.

Če opredelimo ceno na kvadratni meter enote se ta prične s 1620 EUR/m2 naprej, odvisno od skupne kvadrature, lege ter tipa stanovanja. Najdražja in nadstandardna so stanovanja v najvišji etaži, ki imajo vsa veliko lastno teraso, visoke strope ter večjo kvadraturo in hkrati nudijo veliko mero zasebnosti.

Katere lastnosti ter prednosti soseske Novi vrtovi bi izpostavili?

Lokacija soseske je ugodna in bo nudila visoko kakovost življenja in bivanja. Možnosti za aktivno preživljanje časa v naravi, bodo zaradi bližine Pohorja, športnih objektov ter atletskega kluba, zelo privlačne. V neposredni bližini se nahajajo trgovine, šole, vrtci in vsa mestna infrastruktura, ki je dostopna peš. Center mesta, fakultete in ostale inštitucije so oddaljene dva kilometra, kar bo stanovalcem omogočalo dostop s kolesom ali peš. Hiter je dostop do glavne ceste prav tako do avtoceste obenem pa je ta predel Maribora dokaj miren ter zelen.

Kakšni so vaši nadaljnji projekti?

Načrtov za naprej je veliko. Z optimizmom in veliko vnemo gledamo naprej, zato pripravljamo nekatere projekte, ki pa zahtevajo veliko časa, dela ter usklajevanja. Kot smo že omenili je najbližje pričetku  gradnje naselje Sončne terase v Košaškem dolu. Gradbeno dovoljenje pričakujemo v kratkem. Pripravljamo še projekt Urbana, ki je naselje ob Belokranjski ulici na Pobrežju ter projekt stanovanjske stavbe na Taborskem nabrežju.

Gradite morda v soseski Novi vrtovi tudi za kakšen najemniški sklad, ali bodo samo lastniška stanovanja?

Stanovanja v soseski Novi vrtovi bodo izključno lastniška stanovanja. Stanovanj ne prodajamo najemniškim skladom in tako bo na tej lokaciji tudi v prihodnosti.

Kakšno je trenutno povpraševanje po novogradnjah?

Zaznavamo izrazito povečanje povpraševanja po novogradnjah. Razlog velikega povpraševanja vidimo predvsem v tem, da stranke zaznavajo kvaliteto naših novogradenj ter prilagodljivost v smislu dokončanja stanovanja. Prav tako veliko povpraševanje pripisujemo temu, da cena naših novogradenj bistveno ne presega cene rabljenih stanovanj, kar očitno zaznavajo tudi kupci. Pri takem razmerju cen in potrebnih vlaganjih v rabljena stanovanja je nakup slednjih pri teh cenah verjetno slabša izbira.

Kaj pričakujete glede povpraševanja in cen za prihodnost?

Krize, ki je povezana z epidemijo ne moremo povezovati z zadnjo krizo, ki se je še vsi dobro spominjamo. Banke so tokrat v zelo dobri kondiciji, seveda pa je riziko ta, da razsežnosti krize epidemij ne poznamo dovolj, zato obstajajo negotovosti pri napovedovanju ekonomske prihodnosti. Vsekakor pa smatram, da se bo gradnja novih nepremičnin nadaljevala.

Dejstvo pa je, da so banke sedaj pogoje za pridobitev sredstev projektnega financiranja zaostrile, saj zahtevajo še večji delež predprodaje stanovanj, večji delež lastnih sredstev za investitorja, ter višje kriterije pri ugotavljanju referenc le tega. To bo vplivalo na upad novih projektnih investitorjev in povišanja cen zaradi manjše konkurence.

Dejstvo pa je, da so banke sedaj pogoje za pridobitev sredstev projektnega financiranja zaostrile, saj zahtevajo še večji delež predprodaje stanovanj, večji delež lastnih sredstev za investitorja, ter višje kriterije pri ugotavljanju referenc le tega. To bo vplivalo na upad novih projektnih investitorjev in povišanja cen zaradi manjše konkurence. S tem se bo ustvaril izbor investitorjev z izkušnjami, kar pa bo seveda dobro za kupce. V kolikor bodo banke po novem vztrajale pri višjem znesku lastnih sredstev pri pridobivanju stanovanjskega kredita tudi za kupce stanovanj, bo tako na trgu nekaj manj sposobnih kupcev kot doslej, po drugi strani pa pričakujem, da se bo zaradi zaostrenih pogojev projektnega financiranja tudi manj gradilo, kar bo pomenilo, da bo relacija povpraševanja in ponudbe novogradenj podobna kot pred izbruhom virusa.

Cene novih stanovanj se zagotovo ne bodo znižale, saj gradnja stanovanj ni kratkoročen proces, ampak faza od pridobitve zemljišča do prodaje traja nekaj let. Trenutne prodajne cene novih stanovanj v Mariboru so ene izmed najnižjih v Sloveniji in takšni so tudi pribitki investitorjev. Glede na nabavne vrednosti uporabljenih materialov in stroškov dela ter vseh procesov in postopkov investitorji nimajo velikih možnosti za nižanje prodajnih cen stanovanj. Je pa investitor tudi bolj formalno,  s pogodbenimi določili kreditne pogodbe, zavezan banki glede možnosti nižanja cen. Le-ta pa mu ne dopušča velikih popustov.