Nekaterim parom ne morejo omogočiti, da bi postali biološki pari, lahko pa jim s pomočjo darovalcev in darovalk omogočijo rojstvo otroka in družino.

Neplodnost prizadene pare psihično, čustveno in socialno. Govorili smo z izr. prof. dr. Milanom Reljičem, dr. med. Predstojnik oddelka za reproduktivno medicino in gin. Endokrinologijo UKC Maribor, ki nam je dejal, da so še posebno prizadeti pari, ki doživljajo starševstvo kot najpomembnejše življenjsko poslanstvo: »Čeprav nekaterim ne moremo omogočiti, da bi postali biološki starši, pa jim lahko s pomočjo darovalcev in darovalk omogočimo rojstvo otroka in družino. Zato priporočam vsem, ki se odločajo o darovanju spolnih celic, naj  pomislijo na par, ki mu s tem altruističnim dejanjem pomagajo uresničiti življenjske sanje.«

»Na čakalnem seznamu v UKC Mariboru je trenutno 35 parov, ki čaka na darovane ženske spolne celice in 13 parov, ki je predvidenih za postopke zunajtelesne oploditve s semenom darovalca.«

»Pare seznanimo z možnostmi zdravljenja doma in v tujini. Sami si nato izberejo center v katerem se želijo zdraviti. Svetujemo jim le, naj se zdravijo v uveljavljenem centru, ki mu zaupajo in ima vsa potrebna dovoljenja za opravljanje te dejavnosti. Pomembno je tudi, da ima ta center primerno število darovalcev, da je omočena izbira darovalca na osnovi zunanjega izgleda prejemnika«. Tudi če se odločijo  za zdravljenje v drugih centrih, jim pri tem pomagajo, saj lahko nekatere preiskave v teh postopkih opravijo tudi v njihovi ustanovi.

Ženske darovalke prava redkost

Postopke oploditve z biomedicinsko pomočjo z darovanimi spolnimi celicami priporočajo parom, v katerih moški ali ženska nimata lastnih spolnih celic oziroma so te okvarjene do te stopnje, da zanositve in rojstva zdravega otroka ni mogoče pričakovati. Na Oddelku za reproduktivno medicino in ginekološko endokrinologijo v Mariboru, letno obravnavajo 10-15 parov, ki potrebujejo darovane moške in 7-10 parov, ki potrebuje darovane ženske spolne celice. Letno se za darovanje semena odločita v povprečju dva moška, ženske darovalke pa so prava redkost, saj so v zadnjih nekaj letih pridobili le dve darovalki.

»Kot je razvidno iz podatkov je darovalk in darovalcev veliko premalo, saj lahko s spolnimi celicami ene darovalke oziroma darovalca omogočimo rojstvo otrok v največ dveh različnih družinah. Zaradi nesorazmerja med potrebami in možnostmi se ustvari čakalna doba, ki je nepredvidljivo dolga in odvisna od priliva darovalcev. Prejemni pari se raje, kot za večletno čakanje, odločijo za zdravljenje v drugih centrih, pretežno na Češkem,« pojasni Reljić.

Za darovalce spolnih celic so primerni zdravi posamezniki, ki ne sodijo v skupino s povečanim tveganjem za spolno prenosljive bolezni in niso nosilci dednih bolezni. Obstaja pa tudi starostna omejitev in sicer pri ženskah 18-35 let in pri moških 18-55 let.

In kako poteka odvzem?

Pred darovanjem opravijo razgovor in dajalce seznanijo z zakonskimi določili in potekom darovanja. Povprašajo jih o zdravstvenem stanju in družinskih dednih boleznih ter si zabeležijo njihove značilnosti, kot so  telesna teža, višina, konstitucija, barva oči in polti. Sledijo krvne preiskave za določanje krvne skupine, Rh faktorja in testiranje na spolno prenosljive bolezni. »Moški odda vzorec semena in če je ta primeren ga zamrznemo. Jajčne celice vzamemo direktno iz jajčnika z ultrazvočno vodeno punkcijo po večdnevnem spodbujanju rasti foliklov z zdravili. Jajčne celice zamrznemo ali oplodimo s semenom moškega iz prejemnega para. Tudi tako nastale zarodke zamrznemo.« Zamrznjene spolne celice in zarodke lahko uporabijo le, če so krvni testi darovalcev na spolno prenosljivih bolezni negativni tudi čez šest mesecev.

Potrebujete več informacij?

Za informacije ali za posvet o darovanju spolnih celic lahko pokličete na Oddelek za reproduktivno medicino in gin. endokrinologijo, UKC Maribor  na telefonsko številko 02 321 24 62 ali nam pišete na elektronski naslov: ivf.mb@ukc-mb.si .