“Imamo težave z ustrezno usposobljenim kadrom, na takšnem oddelku morejo delati zaposleni, ki so vešči, ob tem pa morajo delovati tudi ostali oddelki. Nekateri oddelki delujejo zelo upočasnjeno,” je povedal direktor UKC Maribor Vojko Flis in poudaril, da izpada kadra ni mogoče nadomestiti.

Zaradi vedno več okužb, katerih število dnevno še narašča, iz UKC Maribor poročajo o oteženem delu na kliniki za interno medicino. Zaradi naraščanja števila hospitaliziranih covid-19 bolnikov, pa je oteženo tudi delo na kliniki za ginekologijo in kliniki za kirurgijo.

Direktor UKC Maribor Vojko Flis je danes na novinarski konferenci dejal, da je na covid oddelku trenutno 20 bolnikov, tri so v intenzivni enoti na respiratorjih. V intenzivni enoti je sicer na voljo deset postelj. Dva sta bila pred dnevi premeščena na Golnik, eden pacient v Ljubljano. Med pacienti je pet bolnikov iz Doma Danica Vogrinec na Taboru. V kolikor se bo takšno stanje nadaljevalo se bo za potrebe covid bolnikov odprla tudi splošna bolnišnica Celje.

“Smo zaskrbljeni”

Kot smo že poročali, je prišlo do prenosa okužbe z okuženih bolnikov na zaposlene. “Do prenosa okužbe z bolnika na zaposlenega je prišlo na oddelku za gastroenterologijo, kjer sta ležala dva bolnika iz doma za starostnike, ki sta bila okužena, pa nista kazala znakov bolezni covid-19. Nekaj zaposlenih je moralo oditi v samoizolacijo,” je povedal Flis.

Obolelih 11 oseb

V UKC Maribor so opravili več kot 100 testiranj, obolelih je 11 oseb, zaenkrat med obolelimi ni zdravnikov. “Obnašati smo se pričeli bolj ohlapno. Nekateri ne nosijo mask, drugi jih nosijo pod nosom, to ne pripomore ničesar k varovanju sebe in drugih. Zdi se, da smo začetek epidemije, ki smo ga dobro obvladali, vzbudili vtis, da ne gre za nič resnega,” je še dejal Flis in dodal, da so zaskrbljeni. “Narašča število težje bolnih, potrebno je skrbeti tudi za ostale bolnike. Če se bo trend nadaljeval bomo morali vzpostaviti sivo območje.”

“Imamo težave z ustrezno usposobljenim kadrom, na takšnem oddelku morejo delati zaposleni, ki so vešči ob tem pa morajo delovati tudi ostali oddelki. Nekateri oddelki delujejo zelo upočasnjeno.”

“Imamo težave z ustrezno usposobljenim kadrom, na takšnem oddelku morejo delati zaposleni, ki so vešči ob tem pa morajo delovati tudi ostali oddelki. Nekateri oddelki delujejo zelo upočasnjeno,” je povedal. Tako je potrebna reorganizacija, ki s seboj prinaša številne težave, izpada osebja ni mogoče nadomestiti, saj na prostem trgu ni diplomiranih medicinskih sester, prav tako ne zdravnikov specialistov.