Da ne bi ostali brez toplega obroka, v Mariboru vsak dan dostavijo toplo kosilo tudi ogroženim občanom, ki so v izolaciji zaradi bolezni, na primer po odpustu iz bolnišnice ali živijo sami in nimajo sorodnikov, ki bi jim lahko pripravili kosilo.

Slika je simbolična

Pred dvema tednoma smo poročali, da je nekaterim otrokom bilo toplo kosilo, edini topel obrok v vsem dnevu. Mestna občina Maribor je teden dni po o zaprtju šol, preko ravnateljev mariborskih osnovnih šol obvestila starše o možnosti, da otroci, ki so v času pouka upravičeni do subvencioniranega kosila, to prejemajo tudi v času izrednih razmer. V ponedeljek, 30. marca, je bilo vključenih 92 otrok iz 58 družin. Danes je to število precej višje, saj kuhajo za 150 otrok.

Toplo kosilo tudi drugim ogroženim občanom

Da ne bi ostali brez toplega obroka, vsak dan dostavijo toplo kosilo tudi ogroženim občanom, ki so v izolaciji zaradi bolezni, na primer po odpustu iz bolnišnice,v samoizolaciji zaradi kroničnih bolezni ali ker sodijo v kritično skupino starejših oziroma ki živijo sami in nimajo sorodnikov, ki bi jim lahko pripravili kosilo. 

»To so, recimo, ljudje, ki so sicer upravičeni do obroka v socialni kuhinji, a so slabšega zdravja, in zdaj, ko ne deluje avtobusni promet, ne morejo več priti do socialne kuhinje v Dvorakovi ulici na Taboru, zaprta pa je tudi javna kuhinja Nadškofijske Karitas. Skupno je to na današnji dan 23 ljudi,« pojasnijo na mariborski občini.

Pripravili pakete z živili, ki zadostujejo za mesec dni

Povedo tudi, da so na občini pripravili 100 prehranskih “kovidskih” paketov, ki jih Rdeči križ in Nadškofijska Karitas razdeljujeta med občane iz skupine starejših od 65 let, ki živijo sami in so v samoizolaciji oziroma karanteni ter ki ne prejemajo drugih socialnih pomoči, si pa lahko doma smi pripravijo tople obroke. »Kovidski paketi so enkratna pomoč, njihova vsebina v kateri so osnovna živila, kot so moka, testenine, toast, olje, mleko, konzervirana hrana, krompir in čebula, pa naj bi eni osebi zadoščala za približno mesec dni.«

»Kovidski paketi so enkratna pomoč, njihova vsebina v kateri so osnovna živila, kot so moka, testenine, toast, olje, mleko, konzervirana hrana, krompir in čebula, pa naj bi eni osebi zadoščala za približno mesec dni.«

»Ugotavljamo, da so ti humanitarni programi izjemno pomembni v trenutni situaciji, saj z njimi olajšamo marsikatero stisko občanov iz najranljivejši skupin, ki so  posledica epidemioloških razmer ali nenadno poslabšanih socialnih razmer – ali pa obojega skupaj,« so še dejali ob koncu.