Dve leseni hiški, pred njima vreče kostanjev in ogenj, na katerem se pečejo kostanji ter oznanjajo jesen.

Omamen vonj po kostanjih je tudi letos napolnil središče mesta in pri mimoidočih je že moč videti rjave papirnate vrečke, ki v sebi nosijo jesenske plodove. Ustavili smo se pri dveh prodajalcih, ki ponujajo kostanje. Eni na Trgu svobode, drugi na Trgu revolucije.

Pečeni kostanji so v Mariboru tradicija

Oboji so s peko kostanjev pričeli za vikend 1. oktobra in po njunih besedah imamo Mariborčani in Mariborčanke radi kostanje. “Kostanji so v Mariboru tradicija,” so nam povedali pri kiosku na Trgu svobode ter dodali, da je največ ljudi v prvih treh tednih ter da se kostanji z užitkom jedo nekje do 11. novembra. “Potem je drastični padec,” so dodali.

Enotne cene kostanjev na levem in desnem bregu, novost tudi mošt

Tako na levem kot na desnem bregu dnevno prodajo okrog 40 litrov kostanja, med vikendom se številka ponavadi kar podvoji. Največ kostanja ljudje kupijo, ko pade tema, torej okoli 19. ure zvečer. Tudi v cenah so si enotni, za četrt litra boste odšteli 2,5 evra ter za pol litra 4 evre. Pri Trgu svobode lahko kupite tudi liter pečenega kostanja za 8 evrov, medtem ko na Trgu revolucije ponujajo tudi mošt.

Letos slabša letina kostanjev kot leta poprej

Kostanji, ki jih lahko kupite pri prodajalcih v mestu prihajajo iz okolice Maribora. Trenutno se peče kostanj iz Vurberka in Haloz, kmalu pa bosta na vrsto prišla še hočki in pohorski, ki dozorita nekoliko kasneje. Mlad pek kostanja na Trgu revolucije opaža, da je letošnja letina nekoliko slabša, kot so bile leta poprej. “Pozeba je na določenih območjih naredila svoje,” dodaja Gregor Bedrač.

Pečeni kostanji na voljo vse do decembra in še dlje

Mladi fantje, ki sestavljajo ekipo Kostanj bedrač na Trgu revolucije si želijo s peko kostanjev nadaljevati pozno v december. Tudi na Trgu svobode bodo kostanji na voljo vse dokler bo zanje tudi povpraševanje, četudi se zavedajo, da po Martinovanju prodaja nekoliko upade.