Na festivalu Enimation predstavljajo izbrane animirane, igrane, dokumentarne in eksperimentalne filme otrok in mladih do 19 let.

V Mariboru se danes začenja 9. mednarodni festival otroškega in mladinskega filma Enimation, ki ga prireja Društvo za razvoj filmske kulture. V šestih programskih dneh bodo prikazali več kot 80 kratkih filmov, ki so jih ustvarili otroci in mladi iz vsega sveta.

Na festivalu Enimation predstavljajo izbrane animirane, igrane, dokumentarne in eksperimentalne filme otrok in mladih do 19 let. V tekmovalnem programu so prikazani v treh starostnih kategorijah, po deset v vsaki. Izbor je med 474 prijavljenimi iz 60 držav opravila programska ekipa v sestavi Nine Kojc, Vojke Miklavc in Mihe Šubica.

Poleg okrepljenega spremljevalnega programa s pogovori z avtorji je letošnja novost tudi filmska kamrica BlackBox, ki ponuja vpogled v vse sprejete filme na festival, brez kuriranja. V programu Sveži filmarji izpostavljajo domačo produkcijo. S programom Festivali v fokusu pa predstavljajo mladim možnosti sodelovanja in predstavljanja v tujini.

Tudi letos bo festival potekal v Lutkovnem gledališču Maribor, kjer bo tudi današnje odprtje Enimation. V Vetrinjskem dvoru bodo projekcije, pogovori ob filmih in filmska druženja, v GT22 pa izobraževalne delavnice za dijake in učitelje.

Zaključek festivala bo v soboto s plesnim performansom Štorklje Centra plesa Maribor in razglasitvijo zmagovalcev tekmovalnega programa.

STA