Največjo težavo v tem hipu predstavlja dejstvo, da velika večina okuženih ne kaže nikakršnih simptomov okužbe, kar je po eni strani dobro, saj ne prihaja do težjih primerov, a se lahko virus zaradi tega hitreje širi.

V mariborski enoti nujne medicinske pomoči so potrdili nov primer okužbe s koronavirusom. Okužil se je zdravstveni reševalec, ki ni imel nikakršnih simptomov bolezni.

“V preteklih 24-ih urah smo testirali 34 zaposlenih iz organizacijske enote nujne medicinske pomoči; od tega beležimo 33 negativnih rezultatov in en pozitiven rezultat zdravstvenega reševalca. Zaradi kontaktov smo iz tega razloga dali 3 zaposlene v samoizolacijo in tudi tega pozitivnega reševalca. Testirali smo še sedem reševalcev, ki so bili v samoizolaciji iz prvotnih stikov, izvidi so negativni in se vračajo na delovno mesto,” je ob tem povedal Aleksander Jus, pomočnik direktorja za zdravstveno nego.

Testiranja potekajo vsakodnevno

Okuženi reševalec je imel kontakt s tremi osebami na terenu, o čemer je Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca že obvestil UKC Maribor, ti pacienti pa naj bi bili pod nadzorom. V zdravstvenem domu testiranja opravljajo vsakodnevno, danes so tako opravili 12 testiranj, rezultati še niso znani. Nobene od testiranih ni kazal nobenih znakov okužbe, prav tako je bil brez simpotomov okužbe reševalec. “Opažamo, da so znaki predvsem asimptomatski, a virus je med nami. Zato še posebej velja izredna pozornost, nošenje mask in vzdrževanje varnostne razdalje,” je še dodal Jus.

Skupaj tako beležijo 12 okužb, med njimi gre za osem zdravnikov in štiri reševalce. V karanteni trenutno ostaja 19 ljudi, jutri pa bodo izvedli nova testiranja.