V mariborskem zdravstvenem domu so po pritožbah bolnikov zaradi težav pri naročanju in vzpostavitvi kontakta z ambulanto izbranega osebnega zdravnika ponovno vzpostavili enotno klicno točko. Obenem so objavili jasna navodila, kako je mogoče na najhitrejši in najlažji način vzpostaviti stik z njimi ter dobiti ustrezno zdravniško obravnavo.

V Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor izpostavljajo, da se zavedajo težav, s katerimi se srečujejo njihovi bolniki pri naročanju in vzpostavitvi kontakta z ambulanto izbranega osebnega zdravnika, ki so posledica ukrepov za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom. Poudarjajo, da se s tem problemom ne sooča samo njihov zavod, temveč tudi vsi ostali javni zdravstveni zavodi v Sloveniji.

Bolnikom svetujejo, da naj najprej preverijo delovni čas ambulante in urnik naročanja na domači strani zdravstvenega doma. Takrat so namreč medicinske sestre dosegljive za telefonsko naročanje. “Vsaka naša ambulanta ima objavljen urnik delovanja naročanja, saj je v tem času ostalo delo razporejeno tako, da lahko večino tega časa porabijo za kontakt z bolniki,” so sporočili.

Ker so telefonske linije zaradi povečanega števila klicev preobremenjene in je pogosto težko vzpostaviti zvezo z ambulanto, bolnikom svetujejo, da komunicirajo prek elektronske pošte, če le imajo možnost. Odgovor bodo prejeli najkasneje v dveh delovnih dneh.

Klicna točka je v preteklosti že delovala

V zdravstvenem domu so tudi ponovno vzpostavili klicno točko, kamor lahko bolniki pokličejo v primeru, da na pet zaporednih telefonskih klicev s strani ambulante ni odziva. Klicna točka deluje med 7. in 15. uro na telefonski številki 02 22 86 200. Tam bodo bolniki prejeli vsa nadaljnja navodila, lahko pa bodo tudi predali morebitna naročila za želeno obravnavo.

Ta klicna točka je v preteklih štirih mesecih že delovala, a so jo pred dobrim tednom ukinili zaradi nezmožnosti financiranja te dodatne storitve. Kot navajajo v zdravstvenem domu, so bili v to primorani, “saj je Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) znižal plačilo avansov v višini 12,5 odstotka, kar za naš zavod pomeni okoli 120.000 evrov mesečno oziroma plačo 60 zaposlenim”.

“Ob tem ZZZS v cenah zdravstvenih storitev še vedno financira le nižje vrednosti plačilnih razredov, kot je naša obveza za izplačilo zaposlenim po zakonu (3,82 odstotka, kar v masi plač za naš zavod na letni ravni pomeni 1,2 milijona evrov). ZZZS tudi ne priznava dveh odstotkov sredstev za dodatek za uspešnost ter še vedno ne financira zakonsko predpisane amortizacije,” poudarjajo.

“Kljub temu dejstvu smo se zaradi še vedno obstoječih izrednih razmer v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor odločili, da zaradi boljše dostopnosti do zdravstvene obravnave to breme v celoti prenesemo na zdravstveni dom,” so dodali.