Dokumentacija, ki jo jo je pridobil medij 24ur.com, razkriva, katere so pekarne v Mariboru in okolici, kjer so inšpektorji odkrili bolj ali manj grobe nepravilnosti. Omembe vredna je zlasti pekarna Drava nova na Koroški cesti.

Pred dnevi smo poročali o spornih gostinskih obratih s prehrano, v katerih so inšpektorji ugotovili grobe nepravilnosti. Sedaj na portalu 24ur.com s pridobljeno dokumentacijo razkrivajo še lanske prekškarje v primeru pekarn. V Mariboru in okolici smo našteli tri pekarne, v kateri so inšpektorji ugotovili nepravilnosti.

  • Pekarna Drava nova na Koroški cesti: po ugotovitvah inšpektorjev je nosilec storitve pri izdelavi pekovskih izdelkov uporabljal sporni aditiv E341, ki bi ga lahko uporabljal le ob souporabi sode. Gre za pekovsko mešanico Kürbis Mix iz Hrvaške, namenjen pripravi pekovskih izdelkov. V mešanico pa so poleg ostalih aditivov tudi dodali tudi sporen E341, ki se ga lahko uporablja v omejenih količinah in sicer le pri kruhu s sodo. Inšpektorji so ugotovili, da kljub opozorilu nosilec dejavnosti izdelkom zraven aditiva ni dodal sode. Prva tako kršitelj ni vzpostavil evidence kontrole temperature v hladilnih napravah.

Aditiv 341 sodeč po raziskavi “The effects of maternal exposure to food additive E341” dokazano vpliva na plod nosečnice. Plod se razvija počasneje, ima precej manjšo lobanjo od pričakovane, prav tako ne razvije pričakovane teže za svojo starost. Ugotovljene so tudi abnormalnosti v velikosti placente.

  • Pekarna Aroma na Kardeljevi je dobila opozorilo zaradi reči, ki so ležale v predprostoru pekarne, a so bile brez funkcije. V pekarni so dejali, da vreče za moko, mavčna plošča in plastični zaboji niso bili v njihovi lasti. Prostor je prav tako potrebno očistiti, na stropih so bile vidne pajčevine. Obdelati in zravnati morajo stene prostora, da bo omogočeno čiščenje. V prostoru, kjer se obdeluje moka, se je namreč luščil strop. Prav tako morajo stanovanjske dele ločiti od delovnih površin, saj to dvoje doslej ni bilo ločeno. Ob ponovnem ogledu februarja letos pa so ugotovili, da nosilec dejavnosti vseh nepravilnosti ni odpravil.
  • Pekarna Lešnik v Framu: Inšpektorji so zaznali zgolj tehnične napake, saj okna niso imela mreže proti mrčesu. Medtem so v pekarni napake že odpravili.