Ste pripravljeni na nov vpogled v svet koktajlov? Včeraj je v koktajl baru Niagara potekala predstavitev prve barske knjige klasičnih koktajlov v Sloveniji. V njej je predstavljenih kar 64 klasik, ki jih izurjeni barmane v Niagari znajo pripraviti po spominu.

V prenovljenem ambientu lokala na Lentu je bilo mogoče poskusiti elegantne pijače, ki uživanje alkohola postavljajo na višji nivo. Klasični koktajli, ki presenečajo brbončice, so zbrani v knjigi, ki je delo hišnega barmana Kevina Kosa.

»Knjiga je začela nastajati tako, da sem različne barmane po svetu spraševal o klasikah in sem si od vsakega nekaj zapisal, kakšno opombo, svoje načine priprave in potem, ko sem to imel pripravljeno, sem dal Marku (Kokolju, vodji Niagare) idejo, da napišemo več klasik in o tem izdano knjigo,« razlaga Kos.  Projekt je nastajal leto in pol, nekatere izmed pijač v knjigi pa so stare že več kot 200 let – vse so klasike, ki jih poznajo po vsem svetu. »Je pa res, da en koktajl ni pripravljen na enak način na dveh različnih mestih. Mi pripravljamo eno klasiko drugače, kot nekje drugje, zaradi receptur biterjev, sirupov, uporabe različnih spiritov, infuzij v njih…,« poznavalsko opisuje Kos.

Knjiga je rezultat raziskovanja po vseh svetu

Kevin Kos sicer prihaja iz Rogaške Slatine, v Niagara Cocktail baru je začel delati pred približno tremi leti. »Takrat sem delal le za vikende, nato pa sem se skupaj s šefom, Markom Kokoljem odločil, da prevzamem vajeti gostinstva tukaj v Niagari in začnem s svojo zgodbo. Sedaj že dve leti ustvarjam tukaj kot glavni barman.«

Njegovo zanimanje za koktajle in bolj posebne pijače se je začelo sedem ali osem let nazaj, ko je še delal v Rogaški Slatini pri svojem bratrancu Kristijanu Blažunu. »On je bil prvi, ki me je seznanil s svetom koktajlov in nato se je ta strast samo nadaljevala. Kmalu so sledila potovanja v London, v Berlin in po celem svetu, kjer sem iskal najboljše bare na svetu; na ta način sem ugotavljal, kje stojimo pri nas, kako se lahko z njimi kosamo,« pravi in doda, da se za tovrstne pijače zanimajo po celem svetu, »a menim da so najboljši bari še vedno v Londonu. Sicer pa v vseh večjih mestih po svetu barmani ustvarjajo pijače na zelo visokem nivoju.«

Koktajl izberite po okusu in ne glede na vašo najljubšo pijačo

Dolgotrajno raziskovanje je privedlo do knjige, ki koktajlov ne razvršča glede na pijačo, ki predstavlja bazo, marveč jih umešča po okusu.  Vrstni red je zložen po shemi, ki je na začetku knjige in je v obliki spirale. »V centru te spirale so »spirit forward« koktajli, se pravi najmočnejši, nato pa so izven spirale vedno blažji, razvrščeni pa so tudi po okusih sladko, grenko in kislo. Prvi koktajl, najstarejši na svetu je Old fashioned; je tudi najmočnejši in zato v knjigi prvi. Na koncu je najblažji Americano, ki vsebuje campari, vermut in sodo,« opisuje glavni barman.

»Knjigo sem napisal na tak način, da ne izbiramo koktajlov po sami osnovi pijače, ker želim, da si ljudje naročijo pijačo po svojem okusu – zato so v začetku knjige pijače razdeljene po okusih. Dober primer je recimo tekila, vsem znana kot party pijača, s katero smo se kdaj v preteklosti preveč napili in nam sedaj več ni všeč. Ampak tekila je eden boljših spiritov nasploh in bila bi škoda, če ne bi poskusili koktajlov s tekilo,« pove Kos. Tukaj gre za pitje manj in bolj kvalitetno, uporabljajo tudi kvalitetnejše spirite in produkt na koncu je zato visoke kvalitete.

Koncept, ki mu v Niagari želijo slediti je, da se stranka odloči za enega od koktajlov, ga naroči enemu izmed barmanov in si medtem, ko ga pripravljajo, prebere nekaj o zgodovini in profilu okusa.

Lasten podpis lokala

Barmani v Niagari sami izdelujejo tudi bitterje, ki so začimbe za koktajle. »Imamo približno 13 različnih bitterjev, ki so v bistvu koncentrirani okusi na alkoholni osnovi in že par kapljic je dovolj, da pijači doda zanimivo noto.« Vsi fantje za šankom znajo pripraviti vseh 64 koktajlov na pijač na pamet, »zato sem nanje zelo ponosen,« pravi Kevin.

Dodatno pa so svoj pečat v knjigi izpostavili tudi s fotografijami, ki jih je posnel Robi Fišer. Kos razlaga, da sta pri tem projektu sodelovala na enkraten način, »spodbujala sva se in s svojimi fotografijami je vsaki pijači dal čisto novo noto. Tisti, ki vsaj malo poznajo samo zgodovino koktajlov, bodo v nekaterih slikah našli ogromno malenkosti, ki povezujejo samo zgodbo. Na primer pri Vesperju, ki je koktajl, ki ga je pil James Bond, smo na fotografijo dodali Omega uro, ki jo je Bond vedno nosil in nastavili kazalce na številko 7.«

Maribor je še vedno mesto vina, a meščani se počasi prebujajo

»Res je, da je Maribor še zmeraj mesto vina, ljudje še zmeraj raje posegajo po brizgancih, kot po koktajlih, ampak mislim, da se nekaj prebuja. Začelo se je z gin tonici, ki so dobra vpeljava v svet grenkega, svet koktajlov; vsi koktajli seveda niso grenki, a gre za uvajanje v nek okus, ki ga prej morda nismo bili vajeni,« meni Kos.

Tudi koktajle se da k hrani kombinirati po okusih, enako kot vina, ali v zadnjem času tudi kraft piva. V Niagari prirejajo dogodke, kjer z različno hrano kombinirajo koktajle. »Za obletnico lani smo to začeli prvič, letos na praznovanju rojstnega dne Six Pack Čukurja smo imeli trihodni meni koktajlov, ki so se povezovali s hrano, ki jo je pripravil chef iz hotela City. Imamo pa tukaj vsak četrtek trihodni meni, kjer so v ospredju koktajli, zraven pa pripravim prigrizek, ki paše h koktajlu.« Kos pravi, da bi se težko odločil, kateri koktajl mu je najljubši, a se najbolj nagiba k Negroniju, italijanski klasiki, ki je eden najbolj prodajanih koktajlov na svetu. »Negroni zelo paše ob kakšni dobri večerji, po večerji pa definitivno kakšen Old Fashioned, dober Martini…« Na elegantno uživanje ob pijači vabi vsakega, ki si želi doživeti nekaj novega.