Gradnja čistilne naprave naj bi se začela letos, financirana pa bo tudi z državnimi in kohezijskimi sredstvi.

Občinski svet občine Lenart sledi zahtevam Civilne pobude za zaprtje tamkajšnje Salamonove sortirnice nenevarnih odpadkov in odpravo okoljevarstvenega dovoljenja, poroča radio Maribor. Po prepričanju svetnikov omenjeno podjetje ne izpolnjuje zapisanih predpisov, da se odpadne vode odvajajo v kanalizacijo in na čistilno napravo. Te namreč v Lenartu nimajo oziroma ne deluje, novo pa naj bi začeli graditi letos.

V nasprotju z okoljevarstvenim dovoljenjem

Po dveh požarih v Salamonovem obratu v Lenartu tamkajšnji svetniki z županom Janezom Krambergerjem na čelu zahtevajo, da inšpekcijske službe dosledno opravijo svojo nadzorno vlogo, tudi glede okoljevarstvenega dovoljenja in predelave velikih količin odpadkov: »V okoljevarstvenem dovoljenju lepo piše, kako morajo ravnati, vendar že laik lahko vidi, da niso tako ravnali, kot je tam zapisano.«

Kanalizacije neposredno v potok Velka

V okoljevarstvenem dovoljenju, dodaja župan, je med drugim predvideno tudi odvajanje industrijske in komunalne vode v javno kanalizacijo in na čistilno napravo, ki pa je v Lenartu nimajo oziroma ne deluje, vode pa iz kanalizacije tečejo neposredno v potok Velka. Okoljska inšpekcija kršitev ne ugotavlja, odgovarja direktor Vladimir Kaiser: »Naša inšpektorica vrši nadzor nad podjetjem in ni ugotovila tega, kar župan trdi. Ugotovila je, da dela podjetja v skladu z dovoljenjem.« Okoljska inšpektorica je Salamonov obrat v Lenartu nazadnje obiskala 22. maja in tudi takrat ni ugotovila kršitev: »Sicer je bil ta pregled bolj usmerjen glede odpadnih vod, ki nastajajo tam, in ni bilo ugotovljenih kršitev okoljevarstvenega dovoljenja.«

Čistilno napravo urediti in usposobiti za čiščenje

Kar pa zadeva čistilno napravo, dodaja Kaiser, je inšpekcija občini Lenart že pred 5-mi leti naložila, »da morajo urediti čistilno napravo in jo usposobiti za čiščenje, vendar občina temu ne sledi, kljub odločbam«. Gradnja čistilne naprave je predvidena letos, financirana pa bo tudi z državnimi in kohezijskimi sredstvi.

Angažiranih je bilo okoli 70 gasilcev

V mesecu aprila je namreč, spomnimo, kar dvakrat zagorelo v gospodarski družbi Salomon (nekdaj Papir servis) v Lenartu. V zadnjem požaru so gasilci minuli hali krotili veliko količino goreče plastike. Gasilcem PGD Lenart so se zaradi obsega požara pridružili gasilci iz sedmih drugih regionalnih društev. Angažiranih je bilo okoli 70 gasilcev.