Potem ko je predsednica Mausa Nataša Švikart priznala, da je z računa dvignila 30 tisočakov, so se oglasili še drugi starši. Sumijo, da je v času zbiranja izginilo še več tisoč evrov denarja.

Foto: Facebook

Pred časom smo objavili, da je kar se tiče zbiranja denarja za Gala, preveč nejasnosti. Tedaj nam je Nataša Švikart predsednica Mausa zanikala, da bi bile v delovanju društva kakršnekoli nepravilnosti. Nekaj dni po tem je priznala, da je z računa meseca julija vzela 30 tisočakov. Razlog naj bi bil, ker je želela rešiti svoj stanovanjski problem. Galovi mami Nataši Vrbnjak je dala podpisano izjavo, v kateri piše, da bo denar v najkrajšem možnem času vrnila.

Lažem ni videti konca

»Ni zbranega toliko denarja, kot je za nekatere druge medije dejala da je. Omenjen je bil znesek 140.000 evrov, a po zadnjih izpiskih, ki mi jih je priložila 11. oktobra, je stanje dvakrat manjše. Na računu naj bi bilo 70 tisočakov,« pojasni Galova mama. V 140 tisočakov je vštet tudi denar, zbran preko SMS sporočil, ki sta ga že nakazala dva mobilna operaterja. K sreči je pravočasno urgirala in prosila Telekom, da zbrana sredstva zaenkrat zadržijo zase. Galova družina je tako v iskanju novega humanitarnega društva, kateremu bi zbrana sredstva predsednica Mausa, prenakazala. Pogovori so v teku, več bo znanega jutri. Na osebni račun Vrbnjakove je v tem času steklo več kot osem tisočakov.

Bojijo se, da si je prilastila še več denarja

Galova mamica je prepričana, da je znesek denarja, ki si ga je prilastila oz. po besedah Švikartove izposodila, zagotovo višji. »Bojim se tudi, da lahko pozabimo na denar, ki ga je zbirala naokoli v škatlah.«. Tudi z višino tega denarja ni bila nikoli seznanjena. »Stanje bi mi zagotovo morala prikazovati sproti, ne pa sedaj na koncu. Denar, ki mi ga dolguje, po njenih besedah gre za 29 tisočakov, kolikor smo preračunali mi, gre zagotovo za 34 tisoč evrov ali več, naj bi mi po podpisanem vrnila v najkrajšem možnem času. Za nekatere medije je dejala do konca oktobra, za druge do konca novembra.«.

Operacija prihodnje leto

Termin za Galovo operacijo je znan. Operiran bo 16. junija prihodnje leto. Vplačana je bila tudi rezervacija,  nekaj manj kot devet tisočakov. »Sama operacija je okoli 95.000 evrov, preostanek gre za namestitev in rehabilitacije. Dejstvo pa je, da nikoli ne veš kaj pride. To je minimalni znesek, s čemer je bila Nataša vedno seznanjena. Želela sem, da je predstavljeno ozadje. Nikoli ne veš kaj pride. Če bi se zbralo več in preostanka ne bi potrebovali, bi seveda na mojo željo ostalo društvo in se namenilo drugim otrokom, ki pomoč potrebujejo.«.

Ne gre za osamljen primer?

Švikartovo naj bi policiji prijavila vsaj še dva starša. Med drugim Beraničeva, starša deklice Lane, ki je odšla na zahtevno operacijo stopal v Florido, ter starši Marka Aberška, ki se je rodil s hudo deformacijo nog ter srčno napako.

Za Marka bi naj društvo zbralo 40.000 evrov, za Lano pa 20.000.
Beraničevi so od nje prejeli 18 tisočakov.

Vzela tisoč, obljubila desetkrat več

»Ovadbo sem dal, ker nismo nikoli dobili izpiskov, koliko denarja je bilo zbranega. Tako da točno zaenkrat ne morem dejati, da je denar ukradla mojemu otroku, a nam je bilo vseskozi sumljivo, sedaj, ko so se pojavili še drugi primeri, še toliko bolj,« opiše Marjan Beranič, oče deklice Lane. Za operacijo je deklica potrebovala 20 tisočakov, družini je nakazala 18.000. Kot nam je pojasnil jim je dejala, da bo tisoč evrov od zbranih sredstev vzela za natis tisoč izvodov knjige o Lani. Te naj bi nato prodajala po ceni deset evrov.

»Obljubljeno je bilo češ, vzamem tisoč, vrnem deset. Tega denarja pa nikoli ni bilo zbranega. Knjige smo videli, nekaj smo jih dobili tudi mi, da smo jih lahko vzeli s seboj v Ameriki,« pove in doda, da je od več oseb slišal tudi, da naj bi omenjene knjige prodajala tudi rekoč, da gre denar še drugim otrokom, ki potrebujejo pomoč. Družini se je izogibala, prav tako srečanju z njimi, nenehno je iskala izgovore. Od operacije njegove hčerke sta minili dve leti. V tem času ni podal ovadbe, saj se je bal, da bodo oškodovani drugi otroci, za katere je zbirala denar v danem trenutku. »Če bi dal ovadbo, bi prekinila zbiranje denarja, bal sem se očitkov, da sedaj, ko je moja hčerka srečno operirana, delam “štalo”,« pove ob koncu.

Za komentar smo želeli povprašati tudi samo predsednico Mausa, a se nam na telefonske klice ne oglaša.