Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem Maribor je ob izteku leta pripravila tradicionalno novinarsko konferenci, kjer so se s ponosom ozrli na leto, ki bo kmalu naokoli. Tudi letos imajo za seboj razgibano in uspešno leto, ki je prineslo obsežno število medalj na nacionalnih in mednarodnih tekmovanjih. Prav tako pa so uspešno sodelovali tudi na številnih projektih ter se hkrati veselijo vsega, kar prinaša novo leto.

Na začetku je potrebno izpostaviti pomemben projekt, Evropska gastronomska regija 2021, kateremu se je šola pridružila kot ena izmed 16 partnerjev na povabilo Ministrstva za gospodarski ravoj in tehnologijo. Prav tako pa se v šoli aktivno pripravljajo na nov projekt, ki je zaživel letos maja, ko so zaključili s pridobitvijo šolskega hotela, ki bo deloval po inovativnem modelu po zgledu modela Restavracije Sedem ter bo omogočil razvoj tudi hotelskega managementa v sami šoli. Kot je povedala direktorica šole Helena Cvikl, bodo več o samem projektu razkrili v prihajajočem letu.

Lep izkupiček nagrad za študente VSGT

Študentje VSGT so se od januarja pa vse do danes udeležili več nacionalnih ter mednarodnih tekmovanj, na katerih so dosegali zavidljive rezultate tako v kulinaričnih, vinskih, kot turističnih sekcijah. Marca so se udeležili tekmovanja na hrvaškem Braču, kjer sta Jure Dretnik in Tomaž Hohkraut navdušila s svojimi spretnostmi in veščinami v mediteranski kuhinji ter osvojila zlato medaljo. Prvo mesto je dosegel tudi Timotej Toplak, ki je v kategoriji jazz glasbe zmešal prvovrsten koktajl. Nato so se selili v idilično italijansko mesto Castel San Pietro Terme kjer so študentje navduševali v barmanstvu in slaščičarstvu. Nato so pometali s konkurenco še na mednarodnih tekmovanjih v Estoniji, kjer je aktualni ambasador gostoljublja Vito Zajkrajšek Čahuk v strežnih veščinah osvojil srebrno medaljo, medalje so prinesli še iz Poreča iz turističnega Startup Challenge tekmovanja, pa iz Nizozemske. Udeležili pa so se tudi dogodka Božič v Evropi, kjer že tradicionalno predstavniki različnih držav predstavljajo kulinarično tradicijo in božične običaje držav, od koder izvirajo.

Aktivni pa so bili študentje tudi doma, udeležili so se tekmovanja v Novem mestu, kjer so sodelovali v Etnoloških in kulinaričnih značilnostih Slovenije, ki vzpodbuja k raziskovanju domačih specialitet. In tudi tukaj so študentje odšli z zlatim in dvema srebrnima priznanjema. Nato so se udeležili še tekmovanja Gostisnko-turističnega zbora v Portorožu ter se domov vrnili s številnimi medaljami in priznanji v kategoriji poznavanja in postrežbe slovenskih vin, pa mešanja pijač, v pripravi in postrežbi menija ter poznavanju in točenju piva. “Ponosna sem na študente, ki so v mednarodnih merilih pridobili najboljše nagrade, mislim, da sem naštela okoli 25 medalj, to je lep izkupiček,” je dodala Cviklova.

Leto polno izzivov, nazivov in kulinaričnih potrditev

Celotno leto pa je bilo obarvano tudi s številnimi nominacijami in podelitvami nazivov. Tako so junija izbrali svojega Ambasadorja gostoljublja, ki je v Vinagovi kleti postal Vito Zakrajšek Čahuk, ki je bil izbran med 8 nominiranii študenti. Prestižni naslov TOP Ambasadorka HOSCO 2018 za aktivnosti na področju spletnega mreženja v gostinsko-turistični stroki pa je prejela tudi direktorica Cviklova, ki je bila nominirana tudi za prestižni naziv Veuve Clicquot Business. Prav tako pa je svojo uspešnost potrdila Restavracija Sedem, ki je po kulinaričnem vodniku Gault&Millau prejela dve kuharski kapi in se tako dodobra usidrala na gastronomski svetovni zemljevid. “Sem zelo, zelo ponosna na to. Prej so nas ocenjevali iz Avstrije, sedaj pa so nas ocenili tisti, ki se na stroko spoznajo in razumejo našo kuhinjo,” je povedala direktorica Helena Cvikl.