Po tem, ko je bila Snaga primorana zapreti zbirni center na Streliški, kjer so sicer zbrali največ odpadkov, je v teku urejanje formalnih postopkov za ureditev novega centra.

FOTO: Snaga Maribor

Pred dvema tednoma je Snagin zbirni center na Streliški cesti na zahtevo Mestne občine Maribor zaprl svoja vrata.  Lastnik zemljišča, preko katerega je potekal dovoz v sedanji zbirni center, je mariborsko občino, ki je lastnica centra, obvestil, da bo zemljišče začel uporabljati v lastne namene.

V skladu z Uredbo o obvezni občinski gospodarski javni službi zbiranja komunalnih odpadkov dva zbirna centra za urbano območje velikosti Mestne občine Maribor sicer zadostujeta, a kot kaže bo v nekaj mesecih poskrbljeno za nov center.

Novico sprejeli z zadržkom

»Verjamemo, da so občani, ki so uporabljali zbirni center na Streliški, informacijo o zapiranju sprejeli z mešanimi občutki. Tudi sami smo novico sprejeli z zadržkom, saj vemo, da je bil ta zbirni center dobro obiskan. A stal je na zasebnem zemljišču, za katerega se je latnik odločil, da ga bo uporabil za druge namene, kar je njegova pravica,« so nam dejali na mariborski Snagi.

V zbirnih centrih v Mariboru letno zberejo približno 25 odstotkov vseh zbranih komunalnih odpadkov v Mariboru. Minulo leto so največ odpadkov, kar 5.000 ton, zbrali ravno v zbirnem centru na Streliški. V preostalih dveh zbirnih centrih na Lahovi na Teznu in Plinarniški v Melju so skupno zbrali 7.500 ton odpadkov.

Postopki za nov center že v teku

Snaga z Mestno občino Maribor intenzivno dela na novi lokaciji zbirnega centra, ki bo nadomestil Streliškega. Ob tem so nam na Snagi še pojasnili: »Gre za območje, ki je sicer predvideno za ravnanje z odpadki v naši občini, to je na Teznu. Vzpostavitev je povezana s formalnimi postopki, ki že tečejo, pričakujemo pa, da bomo začasno lokacijo lahko odpirali v septembru.«. Slednji naj bi bil urejen ob nekdanji carinarnici v bližini Snagine sortirnice.