Vam je znano, kako posvojiti ljubljenčka iz zavetišča? Vodja Zavetišča za živali Maribor Tomaž Kristanič nam je predstavil postopke za posvojitev živali ter po katerih živalih je največ zanimanja in zakaj.

Za številne živali, ki v življenju niso imele sreče, bodisi ker so pristale pri neodgovornih ljudeh ali bile celo zapuščene, lahko rečemo, da imajo srečo, če pristanejo v zavetišču za živali, kjer zanje ustrezno poskrbijo. In ker si vsaka od teh živali zasluži še eno priložnost, zavetišča poleg rednih sprehodov živali (o tem smo že poročali, op. p.), omogočajo tudi posvojitve. V prid slednjemu med drugim namreč govori tudi več dejavnikov, saj so živali iz zavetišč že veterinarsko pregledane in zdrave.

V lanskem letu beležili skupaj 214 posvojitev

Kako pogosto se v Zavetišču za živali Maribor odločajo za posvojitve, kakšen je postopek in po katerih živalih je največ zanimanja, nam je odgovoril Tomaž Kristanič,sicer vodja tega zavetišča. »Posvojitve živali so dokaj konstantne. Število nekoliko poraste v času dopustov in praznikov, ko so ljudje doma in imajo več časa, da novega družinskega člana privadijo na novo okolje,« je pojasnil Kristanič in dodal, da so v lanskem letu beležili skupaj 214 posvojitev, od tega je bilo posvojenih 82 psov in 132 mačk.

S posvojitvijo kosmatinca iz zavetišča rešimo kar dve življenji: življenje našega novega štirinožnega prijatelja, in življenje kužka, ki bo v zavetišče prišel na njegovo mesto.

Vir: Pes moj prijatelj

In po katerih živalih je največje povpraševanje? »Vsekakor po mladičih. Ljudje imajo še vedno zmotno mišljenje, da živali, starejše kot leto ali dve, ne moreš več nič naučiti, vzgojiti in navaditi. Načeloma imajo takšno mnenje tisti, ki nimajo časa, volje in znanja, ali pa kar vsega skupaj. Živali je možno vzgajati in šolati od zgodnje mladosti pa do smrti. Je pa res, da starejše kot so, več časa potrebujejo. Isto kot pri ljudeh,« je razložil sogovornik.

Na nove skrbnike najdlje čakajo starejše in večje živali

Najhitreje najdejo nove domove živali, ki so majhne, mlade, luštne ali kakšni pasmi podobne. »Najdlje pa na nove skrbnike čakajo starejše in večje živali ali tiste, ki imajo kakšne vedenjske težave,« je dejal Kristanič in kot primer navedel dva psa, ki sta na nov dom čakala v zavetišču kar 6 let.

Še prej pogovor s skrbnikom

Pred posvojitvijo si ljudje najprej živali ogledajo in šele kasneje preidejo v pogovor z oskrbnikom živali.

Tomaž Kristanič: »Ljudje imajo še vedno zmotno mišljenje, da živali, starejše kot leto ali dve, ne moreš več nič naučiti, vzgojiti in navaditi.«

»V pogovoru ugotovimo koliko izkušenj imajo, kakšne pogoje bivanja nudijo in podobno. Na podlagi tega lahko oskrbnik, glede na karakterne značilnosti, določeno žival svetuje ali odsvetuje. Temu sledi spoznavanje z živaljo. Zahtevamo, da bodoči posvojitelji pridejo večkrat do nas in se s psom spoznavajo. Prevečkrat se dogaja, da se ljudje odločijo za določeno živalsko vrsto ali pasmo le na podlagi izgleda, niti malo pozornosti pa ne polagajo na karakterne in pasemske značilnosti,« pravi Kristanič.

Izbira novega življenjskega sopotnika

Ob posvojitvi se odločajo za družinskega člana, življenjskega sopotnika, s katerim bodo živeli približno 15 let in je »seveda presneto bolj pomembno karakterno ujemanje kot vizualna podoba«. Z večkratnim spoznavanjem pa posvojitelji ugotovijo, ali je to prava odločitev ali ne.

Tomaž Kristanič: »Najhitreje najdejo nove domove živali, ki so majhne, mlade, luštne ali kakšni pasmi podobne.«

»Po drugi strani ne spoznajo psa le ljudje, ampak tudi štirinožec njih in je kasneje ob posvojitvi prehod v novo okolje za žival predvsem lažji. Na ta način smo dosegli, da se živali skorajda ne vračajo več nazaj v zavetišče, saj posvojitelji že ob spoznavanju ugotovijo primernost,« je poudaril Kristanič.

Tomaž Kristanič: »Vse živali so tudi veterinarsko pregledane, zdrave (če ne, se o tem posvojitelje seznani), cepljene proti nalezljivim boleznim – psi tudi proti steklini, so označene z mikročipom in dobijo pripadajoč evropski potni list živali.«

Postopek pri posvojitvi mačke je, še dodaja, nekoliko hitrejši, saj niso toliko vezane na človeka kot na okolico oziroma svoj teritorij. Po njegovem se tudi karakterne značilnosti vidijo veliko hitreje.

Ob posvojitvi plačilo prispevka

»Po spoznavanju in naši presoji o primernosti posvojitelja lahko pride do dejanske posvojitve, kjer se izpolni vprašalnik o ustreznosti, obrazec za spremembo lastništva in pogodba. Ob posvojitvi plačajo posvojitelji prispevek v višini 54.90 evrov za psa ali 42,70 evrov za mačko. Vse živali pa so veterinarsko pregledane, zdrave (če ne, se o tem posvojitelje seznani), cepljene proti nalezljivim boleznim – psi tudi proti steklini, so označene z mikročipom in dobijo pripadajoč evropski potni list živali. Tretirane so proti notranjim in zunanjim parazitom ter so sterilizirane oziroma kastrirani,« je sklenil Kristanič.