Brez vlage, brez plesni, brez alergij in z obilo svežega zraka so želje vsakega slovenskega doma, ki bi jih pod smrečico najraje pustili prav v hladnih dneh. Svež zrak pa lahko brez težav dosežemo še na drugačen način.

Čeprav so pred nami beli ter praznični zimski dnevi, hladnejši meseci v naše domove prinašajo suh in zatohel zrak. Čas odprtih oken in svežega zraka se izteka, saj v večernih jesenskih urah težko prezračimo svoje stanovanje, ne da bi tvegali občutno ohladitev in vonj po dimu. Še težje je, kadar zapade sneg in v prostorih s strešnimi okni več dni ne vidimo dnevne svetlobe, kaj šele, da bi okna lahko odprli. Pa vendar vse to ne pomeni, da moramo suh, zatohel in slab zrak preprosto sprejeti, saj na trgu obstaja učinkovita rešitev, ki v slovenske domove svež zrak prinaša že 60 let – prezračevalni sistem LUNOS.

60 let čistega in svežega zraka

Podjetje Lunos d.o.o. je slovenskemu trgu že pred 60. leti predstavilo inovativne načine prezračevanja nemške blagovne znamke LUNOS, ki poskrbijo, da je v vaših domovih zrak vselej svež in čist. Ena od prednosti je tudi ta, da vam za nenehno odpiranje in zapiranje oken ne bo potrebno skrbeti, saj lahko svež zrak dosežete že samo s stiskom na gumb.

Boj z vlago in plesnijo

Pereča težava, s katero večkrat neuspešno bijejo boj mnogi slovenski domovi, sta tudi vlaga in plesen. Slabo prezračevanje doma ter vlaga, ki se zadržuje v hišnih prostorih, sploh ob stikih naših oken in sten, večkrat privedeta do pojava plesni, ki se je je težko znebiti, hkrati pa je škodljiva našemu zdravju. Prezračevalni sistem, kakršen je LUNOS, preprečujejo prav slednje. Sistem LUNOS je kljub prestižnemu občutku, ki vam ga lične in skoraj neslišne naprave v vašem domu dajejo, cenovno ugoden ter primeren za vse faze gradnje. Ker je LUNOS enostaven, vgradnja pa hitra in nezahtevna, lahko o nakupu prezračevalnega sistema razmišljate tako v novogradnjah kot starejših hišah.

Eko sklad Slovenskega okoljskega javnega sklada ob nakupu prezračevalnega sistema z rekuperacijo toplote Lunos, ki velja za energetsko učinkovito naložbo, ponuja nepovratno finančno spodbudo v 20 % vrednosti investicije. https://lunos.si/aktualno/subvencija-eko-sklada

Pozitivne uporabniške izkušnje

»V naši hiši imamo sobo, v kateri so le strešna okna, kar posebej v času snega povzroča nemalo težav, saj sobe nikakor ne moremo prezračiti. Vlaga, ki v sinovi sobi ob njegovem izdihovanju nastaja, se tako nabira na stenah ter ob stiku z okni, kar je v preteklosti povzročilo pravi boj s plesnijo. Odstranjevanje je bilo dolgotrajno, prav tako pa je obstajalo tveganje, da bomo s površnim odstranjevanjem delčke plesni prenesli na druge dele sobe. Nato smo sobo pobarvali s posebnimi barvami, ki bi naj pripomogle pri boju s plesnijo, vlago in alergijami, a zatohlega zraka v hladnih mesecih se kljub temu nismo znebili. Tako smo se pred nekaj meseci odločili za vgradnjo prezračevalnega sistema LUNOS in končno smo lahko zadihali. Dobesedno, pa tudi zato, ker smo se rešili nenehne skrbi in lovljenja pravih delov dneva, ko smo le lahko odprli strešna okna in prezračili sobo. Vgradnjo posebnih ventilatorskih enot skozi zunanji zid so mojstri opravili v enem dopoldnevu, razlika v kakovosti zraka in stopnji vlage pa je bila opazna že prvi dan. Verjamem, da bodo pozitivne tudi dolgoročne izkušnje,« zgodbo odločitve za prezračevalni sistem LUNOS pove Mariborčanka Marjeta.

Brez hrupa, alergij in z občutnim prihrankom energije

Vgradnja nemškega prezračevalnega sistema Lunos prav tako ne pomeni velikega posega v vaš dom, saj bo skozi zunanji zid ali jašek namestiti le manjšo ventilatorsko enoto, s katero boste v prostorih poskrbeli za nižjo vlažnost, preprečili nastajanje zidne plesni, kondenza ter neprijetnega vonja. Hkrati imajo vse LUNOS prezračevalne enote protihrupno in protialergijsko zaščito, s čimer so še posebej primerne za osebe z alergijami ali težavami dihal. Filter proti alergijam je pralen in ga celo ni potrebno menjati. Sistem LUNOS deluje tako podnevi kot ponoči, vendar je tako neslišen, da vašega spanja ne bo motil, prav tako pa se zaradi vgrajene protihrupne zaščite ne bo slišalo zunanjega hrupa. »Dokumentirani akustični testi dokazujejo, da dosega protihrupna zaščita LUNOS odlične ocene na vseh testiranjih,« povedo v podjetju ter dodajo, da so vgrajena tudi prepišna varovala, ki omejujejo nastanek prepiha. Dolgoročno vgradnja prezračevalnega sistema pomeni tudi do 30 % prihranek energije v primerjavi s klasičnim zračenjem skozi okna.

Podjetje Lunos d.o.o. tržišče osvaja tudi z mnogimi nagradami. V letu 2017 so v Nemčiji prejeli najvišjo nagrado za najboljši prezračevalni sistem v EU, naslednje leto so prejeli prvo nagrado za inovacijo na področju energetsko učinkovitih rešitev. Lansko leto so v Frankfurtu prav tako prejeli nagrado TOP 100 ter se tako uvrstili med najbolj inovativna srednje velika podjetja.

Varčevanje z energijo

V podjetju LUNOS povedo tudi, da sistemi delujejo skladno s potrebami uporabnikov in so krmiljeni na podlagi vrednosti zračne vlage: »Glede na vlažnost izrabljenega zraka se volumen zračnega toka zvišuje ali znižuje. Tako so prostori prezračevani, kolikor je potrebno, pa vendar le tako malo, kolikor je le mogoče. Glede predpostavk za izračun te zmanjšane izmenjave zraka sistem prezračevanja LUNOS v celoti ustreza predpisom nemške referenčne Uredbe o varčevanju z energijo (EnEV) v povezavi s standardom DIN V 4701-10.«

Prezračevanje pod drobnogledom

In kako prezračevalni sistemLUNOS deluje? Strokovnjaki razložijo, da sistem temelji na pretoku zraka v celotnem bivalnem območju: »Glede na potrebe in stopnjo vlažnosti zraka prenašajo ventilatorji izrabljen zrak iz kopalnice, kuhinje, WC-ja ali pralnice navzven ali v prezračevalne jaške. Na ta način nastane v stanovanju majhen podtlak, zaradi katerega skozi vhodne enote za dovod zraka priteka svež filtriran zrak v spalnice, otroške sobe, dnevne sobe in delovne prostore. Reže pod vrati ali prezračevalni elementi nad njimi zagotavljajo pretok svežega zraka med prostori z vhodi zunanjega svežega zraka in prostori z odzračevanjem izrabljenega zraka.«

Pokličite za ponudbo na brezplačno telefonsko številko: 080 73 13 ali pošljite povpraševanje na: info@lunos.si ali preko spletnega obrazca. S povpraševanjem pošljite vašo telefonsko številko, tloris vaše bivalne površine in poslali vam bodo celovito rešitev za vaše novo bivalno udobje.