Zaradi pozne trgatve bo letos sicer nekje 15 odstotkov manj pridelka, bo pa ta zato bolj kakovosten.

stara trta

stara trta

koreja

koreja

S svečano trgatvijo Stare trte na mariborskem Lentu bo v nedeljo, 30. septembra, med 11. in 15. uro, prvi vrhunec Festival Stare trte, ki se uradno pričenja danes. Letos bosta trgatvi prisotna tudi predstavnika Severne in Južne Koreje, kar je izjemna redkost, v obeh državah pa od lani rasteta tudi potomki najstarejše trte na svetu.

Tudi letošnja jesen prinaša  v Maribor in okolico številne vinsko-kulinarične dogodke Festivala Stare trte. Največ se bo dogajalo v času Svečane trgatve Stare trte, vsakoletnega poklona častitljivi dami z mariborskega Lenta. Na prireditvi bodo okronali tudi 11. Mariborsko vinsko kraljico.

Simbol dobrih odnosov

Stara trta tako povezuje narode in dežele. “Potomka Stare trte pri nas zelo dobro uspeva. Je simbol dobroh odnosov med Slovenijo in Severno Korejo,” je povedal Ryu Kyong Il, direktor evropskega oddelka Komiteja za kulturno sodelovanje s tujino Severne Koreje. Temu mnenju se je pridružil tudi gost iz Južne Koreje, skrbnik poromske Stare trte v Seulu, dr. Yong Woo Shinn, izvršni direktor Južnokorejskega združenja Youth Hostlov. Dodal je še, da si bodo za dobre odnose med državama prizadevali tudi v prihodnje.

Letos bo trgatev Stare trte glede na razmere dokaj pozno, kaj to pomeni za samo letino? “Stanje trte in grozdja je dobro, neznana stopnja zrelosti, ki jo lahko označimo za popolno, kaže na izjemen koncentrat, ki bi dal dober grozdni sok in vino.  Sam se ga resnično veselim, tudi iz radovednosti. Razvoj je bil letos hiter, cvetenje zgodnje, popolno presenečenje pa je pomenil začetek obarvanja jagod v žametno modro. Ponavadi se je to zgodilo med 5. in 10. avgustom, letos med 20. in 25. julijem,” je povedal mestni viničar Stane Kocutar.

Zaradi pozne trgatve bo letos sicer nekje 15 odstotkov manj pridelka, bo ta za bolj kakovosten. “Teklo bo v izobilju, količina bo povprečna, kakovost pa nadpovprečna,” še napoveduje Kocutar.

Celoten program Festivala Stare trte si oglejte tukaj.