Dela je izvedlo podjetje MarkoMark Nival, taisto podjetje, ki je bilo v preteklosti odgovorno za gradbeni fiasko in nepitno vodo vrtca v Pekrah, in ki je naknadno uredilo prenovo Cafove.

Srednji bazen v kopališču Pristan ostaja do nadaljnjega zaprt, sporočajo na Mestni občini Maribor. Po naših neuradnih informacijah bi se naj ponovno odprl šele septembra, na občini pa medtem datuma težko pričakovane otvoritve prenovljenega bazena žal še ne morejo predvideti. “Na Mestni občini Maribor in pri upravljalcu kopališča, Športnih objektih Maribor, namreč ugotavljamo, da bo treba, preden bo lahko bazen predan v varno uporabo, odpraviti več pomanjkljivosti. Najprej pa bomo naročili revizijo investicije,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Bazen zamaka, problem tudi s prezračevanjem, v zraku je preveč klora

Znano je že, da so ob pregledu školjke bazena po zaključeni prenovi (v začetku decembra lani) ugotovili, da ta pušča oziroma da bazen zamaka. Ob tem se je v času, ko je bil bazen napolnjen s kopalno vodo, pokazalo, da bo treba urediti tudi prezračevanje v prostoru. V zraku je bila namreč izmerjena visoka koncentracija klora, in tudi na stenah so nastale deformacije, ki so posledice izhlapevanja klora in visoke vlažnosti. Ker vlaga ostaja v prostoru, se na oknih in stenah nabira kondenz in nastaja plesen. Ugotovili smo, da sistem prezračevanja v prostoru srednjega bazena ne deluje zato, ker je bil med gradbenimi deli prekinjen. Prezračevalni sistem je bil sicer dotrajan že pred začetkom del (v januarju 2019), vendar ureditev novega prezračevanja v investiciji ni bila predvidena.

Izvedli bodo revizijo investicije

Da bi pridobili natančne usmeritve glede tega, katere pomanjkljivosti na saniranem bazenu je treba odpraviti, preden ga bodo lahko predali v varno uporabo, bodo na občini naročili revizijo investicije (smo v fazi zbiranja ponudb za izdelavo revizije).

Skupna vrednost investicije prenove srednjega bazena je okoli 1,3 milijona evrov. V to so zajeti vsa dela za prenovo bazenske školjke srednjega bazena, obbazenja in sanitarij, izvedba bazenske tehnike ter stroški projektiranja, projektne dokumentacije, strokovnih poročil in nadzora. Dela je izvedlo podjetje MarkoMark Nival.

Arsenovič v primeru vrtca napovedal sankcije za odgovorne

Spomnimo, pred devetimi meseci je zaradi nepitne vode v vrtcu prekipelo celo županu Saši Arsenoviču. V vrtcu v Pekrah so se že prej srečevali s številnimi težavami v novo zgrajenem objektu, a te doslej niso ogrožale varnosti otrok. Vrtec je kmalu po izgradnji začel pokati po šivih, v oči so bodle številne napake in malomarno delo. Omenjeno podjetje je potem poskrbelo še za menjavo napačnega bojlera, zaradi česa je bila voda nepitna.

Imenovano podjetje je bilo s strani občine izbrano za prenovo Cafove

Arsenovič je tedaj dejal: »Preverili bomo, kaj je bilo z nadzorom v vsem tem času, namreč to ni edina stvar – vrtec Pekre ima še vrsto drugih težav, ki so rezultat slabega vodenja in nadzora in predvsem bistveno prepočasnega odpravljanja napak. Mislim, da bomo tudi vložili bančno garancijo v signal vsem, ki delajo z občino, da se morajo do tega obnašati bistveno bolj odgovorno, kot so se do sedaj.« Iz vrtca so izvajalca MarkoMark Nival d.o.o. tudi obvestili, da voda smrdi, a so jim dejali, naj počakajo, da se voda spere. Arsenovič je takšno ravnanje ostro obsodil.

Letos je bilo taisto podjetje izbrano za ureditev celovite prenove Cafove ulice, o čemer smo opozarjali tudi v tem prispevku.