V petek in soboto bodo mnoge srednje šole in fakultete predstavile svoje programe bodočim dijakom in študentom, ki se bodo na informativnih dnevih odločali med opcijami nadaljnjega šolanja oziroma študija.

Avtor fotografije: Mediaspeed

Na informativnih dnevih se bodo bodoči študenti in dijaki podrobneje seznanili z vpisnimi pogoji, možnostmi in pogoji študija, s poklici oziroma z delom, možnostmi zaposlovanja in nadaljevanja izobraževanja ter z drugimi koristnimi informacijami, pomembnimi za odločanje o šolanju.

Fakultete bodo bodočim brucem vrata odprle v petek ob 10. in 15. uri ter v soboto ob 10. uri. Na večini srednjih šol pa bodo informativni dnevi v petek potekali ob 9. in 15. uri, v soboto pa ob 9. uri. Na šolah, ki so objavile vabila na informativne dneve, dijakom obljubljajo podrobno predstavitev programov, ogled šole in predstavitev možnosti nadaljevanja šolanja.

Mladim v pomoč študentske in dijaške organizacije, tudi GZS

Tako kot vsako leto bodo bodočim brucem na informativnih dnevih na pomoč priskočile študentske organizacije.

Tisti, ki bodo v petek obiskali fakultete mariborske univerze, se bodo lahko po pomoč obrnili na tamkajšnjo študentsko organizacijo, katere člani bodo na voljo pred fakultetami. Informatorji, v prepoznavni modri barvi ter s sloganom Mene vprašaj, bodo delili letake dobrodošlice s pomembnimi datumi in bodoče študente usmerjali do želenih fakultet. Ključne informacije so še na spletni strani ŠOU v Mariboru v Bruc priročniku, dijaki si bodo lahko ogledali tudi spletni zemljevid Študentsko mesto Maribor.

Na rektoratu mariborske univerze pa bodo v petek pripravili že tradicionalni dogodek Ustvari si prihodnost – kaj je dobro vedeti pred izbiro študija?, ki je namenjen bodočim študentom in njihovim staršem, da bi si tako pridobili čim več informacij, povezanih z izbiro študija na univerzi.

Za pomoč o nadaljnjem izobraževanju pa bodo dijakom in osnovnošolcem na voljo člani dijaških skupnosti. Nabor informacij lahko najdejo tudi na spletnih straneh šol oziroma portalov, kot sta dijaki.info in dijaski.net.

Brezplačni avtobusni prevozi, okrepljene garniture vlakov

Mariborska univerza bo za bodoče študente v petek poskrbela za brezplačen avtobusni prevoz izpred glavne železniške postaje v Mariboru do fakultet.

Dan odprtih vrat tudi v študentskih in dijaških domovih

V okviru informativnih dnevov bodo na univerzah tudi dnevi odprtih vrat študentskih domov, kjer bodo stanovalci bodočim študentom predstavili utrip študentskega življenja in jih povabili na voden ogled študentskih naselij. Dan odprtih vrat bo v petek na sedežu študentskih domov univerz.

Prav tako bo dan odprtih vrat dijaških domov, ki so sicer namenjeni dijakom, a tudi študentom višjih šol, ki zaradi študija na oddaljeni šoli začasno bivajo izven domačega okolja. V dijaških domovih je za prihodnje šolsko leto za novince sicer predvidenih skupaj 2328 mest, lani 2382. Rok za prijavo v dijaški dom pa je 2. april.

STA